Τα επόμενα βήματα για το κοίτασμα Αφροδίτη και η σημασία της πλωτής μονάδας

Τι προκύπτει μετά τη συμφωνία με τη Chevron

Του Γιάννη Σελινόπουλου

Μετά τη συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ''Chevron'', νέο ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» τον Νοέμβριο του 2025. Στις συνέργειες των εταιρειών εξόρυξης πετρελαιοειδών στις υποδομές που θα κατασκευαστούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ρίχνει τώρα το βάρος η κυβέρνηση. 

Αναλυτικότερα, η συμφωνία κυβέρνησης – Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη» μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα, ωστόσο η επίτευξη της, έφερε τελικά ανακούφιση στη Λευκωσία. Από τη μια διασφαλίζεται η παρουσία της αμερικανικής εταιρείας κολοσσού στην κυπριακή ΑΟΖ και εξυπηρετούνται γεωπολιτικοί λόγοι, από την άλλη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα καθορισμού συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα και την εξόρυξη του φυσικού αερίου από τον βυθό του «Αφροδίτη».

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

- Άμεση επικαιροποίηση του πλάνου που συμφωνήθηκε το 2019 με βάση τα σημερινά ενεργειακά δεδομένα και καθορισμός νέου χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση της τεχνοοικονομικής μελέτης (Front-End Engineering and Design-FEED) από τη Chevron, για ανάπτυξη του κοιτάσματος. 

- Νοέμβριος 2025: Λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης και άμεση έναρξη των έργων κατασκευής και εγκατάστασης των υποδομών στο θαλασσοτεμάχιο «Αφροδίτη». 

- Τέλη 2027: Το κυπριακό φυσικό αέριο βγαίνει στην επιφάνεια και αρχίζει η εμπορευματοποίηση του.

Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι το νέο ορόσημο είναι η λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης το 2025, όπου εκεί η Λευκωσία επιδιώκει συνέργειες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να υπάρξει διαμοιρασμός του κόστους κατασκευής των υποδομών. Οι ίδιες πηγές τόνισαν την σπουδαιότητα της κατασκευής της πλωτής μονάδας.

«ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ»

Πηγή του Υπουργείου Ενέργειας αναφέρει: "Την πλωτή μονάδα τη θέλαμε διότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων συνδυάζεται με υποδομές που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και για άλλα πράγματα. Μπορείς να στείλεις φυσικό αέριο και προς άλλες κατευθύνσεις, όχι μόνο προς την Αίγυπτο. Μπορείς να στείλεις στην Κύπρο ή σε άλλους κοντινούς αγωγούς. Οι πλωτές μονάδες σου δίνουν ευελιξία, για αυτό επιμέναμε έντονα".

Για να προσθέσει ότι η τελική συμφωνία της κυβέρνηση με τη Chevron, θα αποδειχθεί με βεβαιότητα επωφελής και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.   
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διελκυστίνδα Παπαναστασίου - Κουλά με φόντο το πρόστιμο για τους ρύπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ