Ν. Πηλείδου: Διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου

Η εθελοντική εφαρμογή των μέτρων που συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες της χώρας μας, ανέφερε

Οι αποφάσεις που έλαβαν σήμερα Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ περιλαμβάνουν διατάξεις με τις οποίες διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας η υπουργός Νατάσα Πηλείδου.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση της, η κ. Πηλείδου σημειώνει πως με τη συμπερίληψη της διάταξης για εθελοντική εφαρμογή διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας εφόσον διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της AHK. Την ίδια ώρα, αποτρέπεται η μετακύλιση του όποιου κόστους σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, και παρέχεται η ευχέρεια για περιορισμό τυχόν υπερκερδών από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση της Νατάσας Πηλείδου:

Σήμερα, οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υιοθετήσαμε μια σειρά στοχευμένων και περιορισμένων σε χρονική διάρκεια μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Με τις σημερινές αποφάσεις, η ΕΕ ενισχύει την εργαλειοθήκη της κατά τρόπο που αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Μια εργαλειοθήκη που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα σε σχέση με την Κύπρο, πρέπει να τονίσουμε τη σημασία συμπερίληψης ειδικής διάταξης για εθελοντική εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήσαμε, η οποία λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Ότι δηλαδή η Κύπρος είναι ενεργειακά απομονωμένη από την υπόλοιπη ΕΕ, διαθέτει ένα μικρό σύστημα ηλεκτρισμού και είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Με τη συμπερίληψη της διάταξης για εθελοντική εφαρμογή διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας εφόσον διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της AHK.  Την ίδια ώρα, αποτρέπεται η μετακύλιση του όποιου κόστους σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, και παρέχεται η ευχέρεια για περιορισμό τυχόν υπερκερδών από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σε σχέση με τον μετριασμό των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει μια πρόταση για ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από αγωγούς ή/και LNG στην ΕΕ και για θέσπιση ενός κατάλληλου μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών, εφόσον δεν θα δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά ενέργειας.

Επιπλέον, πριν προχωρήσουμε στη λήψη οποιωνδήποτε περαιτέρω μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων και να μελετηθούν οι επιπτώσεις των όποιων νέων μέτρων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες διαρροές φυσικού αερίου σε Nord Stream I και II, θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη - τη Δανία, τη Γερμανία και την Σουηδία. Τέτοια περιστατικά σε ενεργειακή υποδομή της ΕΕ προκαλούν έντονη ανησυχία και  γι’ αυτό χρειάζεται η πλήρης διερεύνησή τους.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ