Οι κλιματικοί στόχοι απαιτούν επενδύσεις 131 τρις. δολ έως το 2050

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπογράμμισε την κλίμακα και το ρυθμό των αλλαγών που απαιτούνται για να περιοριστεί η αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια πρέπει να αυξηθούν κατά 30% σε συνολικά 131 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050 για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή, με την ανάγκη να αυξηθεί μαζικά η παραγωγή υδρογόνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 16/3/2021.

Σύμφωνα με το Reuters στην ετήσια έκθεση του, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπογράμμισε την κλίμακα και τον ρυθμό των αλλαγών που απαιτούνται για να περιοριστεί η αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

«Το χάσμα μεταξύ του πού βρισκόμαστε και του πού πρέπει να είμαστε δεν μειώνεται αλλά διευρύνεται», δήλωσε ο Francesco La Camera, γενικός διευθυντής του οργανισμού που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος έχει περισσότερα από 160 κράτη μέλη.
«Χρειαζόμαστε μια δραστική επιτάχυνση των ενεργειακών μεταβάσεων για να κάνουμε μια ουσιαστική ανάκαμψη».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα έπρεπε να μειωθεί κατά περισσότερο από 75% έως το 2050, με το πετρέλαιο και τον άνθρακα να περιορίζονται πιο γρήγορα. Η χρήση φυσικού αερίου θα έπρεπε να κορυφωθεί το 2025, αν και θα ήταν το κυρίαρχο ορυκτό καύσιμο στα μέσα του αιώνα.

Αύξηση ΑΠΕ, ηλεκτροκίνησης και υδρογόνου

Η χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να διευρυνθεί περισσότερο από δέκα φορές στα μέσα του αιώνα, συνοδευόμενη από 30 φορές αύξηση στην ηλεκτροκίνηση των μεταφορών, σύμφωνα με την έκθεση. Προβλέπει επίσης μια μεγάλη αύξηση στην παραγωγή και χρήση του «πράσινου υδρογόνου» - ένα καύσιμο μηδενικού άνθρακα που παράγεται με ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιώντας αιολική και ηλιακή ενέργεια, που χωρίζει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Μέχρι το 2050, το 30% της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αφιερωθεί στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου και των παραγώγων του, όπως η αμμωνία και η μεθανόλη, ανέφερε η έκθεση. Για να παραχθεί αυτό, η παγκόσμια χωρητικότητα ηλεκτρολύτη θα πρέπει να επεκταθεί σε περίπου 5.000 Gigawatts από 0,3 GW σήμερα. Η έκθεση ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν ακόμη να αξιοποιήσουν τα πακέτα αποκατάστασης μετά την πανδημία, για να επιταχύνουν τη μετάβαση, τα οποία μέχρι στιγμής ευνοούν κυρίως τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: energynews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ