Η κυβερνοεπίθεση και πάλι στο προσκήνιο για το μπλακ άουτ στην Ισπανία

Η Μαδρίτη λέει ότι «όλα παραμένουν στο τραπέζι» καθώς αναζητά την αιτία της μαζικής διακοπής της 28ης Απριλίου

Πληροφορίες σχετικά με την πολιτική κυβερνασφάλειας που ακολουθούν, αναζητά η Ισπανία, από τους μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ερευνητές που διερευνούν τα αίτια του μπλακ άουτ του περασμένου μήνα προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν επρόκειτο για έναν αδύναμο κρίκο που εκμεταλλεύτηκαν κακόβουλοι παράγοντες για να διακόψουν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Τα ερωτήματα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας της Ισπανίας (Incibe) θα εντείνουν τη συζήτηση σχετικά με το εάν η εξάρτηση της χώρας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ευθύνεται για τη διακοπή ρεύματος, έναν ισχυρισμό που απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, υποστηρικτή της απαλλαγής από τον άνθρακα.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν «ανησυχίες» σχετικά με την ανθεκτικότητα των μηχανισμών κυβερνοάμυνας σε μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, ιδίως στα ηλιακά και αιολικά πάρκα που έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς η Ισπανία έγινε παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ισπανία δεν έχει ακόμη εντοπίσει την αιτία της κατάρρευσης του ιβηρικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις 28 Απριλίου και δεν έχει αποκλείσει μια κυβερνοεπίθεση. «Μέχρι σήμερα, δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα. Όλα παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας.

Ξεχωριστά, ένας δικαστής στο Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε έρευνα για το εάν πίσω από αυτό βρισκόταν κάποια κυβερνοεπίθεση.

Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου Red Eléctrica δήλωσε την επόμενη μέρα της διακοπής ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για κυβερνοεπίθεση στις δικές του εγκαταστάσεις, αλλά έκτοτε δεν έχει σχολιάσει.

Επενδύσεις 1,1 δισ. στην κυβερνοασφάλεια

Η κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία δέχθηκε 100.000 κυβερνοεπιθέσεις σε όλους τους τομείς πέρυσι, με το 70% αυτών να στοχεύει εταιρείες ή άλλους οργανισμούς, καθώς ανακοίνωσε επένδυση 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας .

Τρεις εταιρείες που κατέχουν ή λειτουργούν σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δήλωσαν στους Financial Times ότι έλαβαν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τη διακοπή ρεύματος και τις δικές τους αμυντικές λύσεις από την Incibe, στο πλαίσιο επίσημων ερευνών για το τι συνέβη.

Οι ερωτήσεις περιελάμβαναν τα εξής: «Είναι δυνατόν να ελέγχεται ο σταθμός παραγωγής ενέργειας από απόσταση;», «Εντοπίστηκαν τυχόν ανωμαλίες πριν από το περιστατικό της 28ης Απριλίου;» και «Έχετε εγκαταστήσει πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας;»

Η άνθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία έθεσε τέλος στο παραδοσιακό μοντέλο της χώρας, στο οποίο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συγκεντρωνόταν σε λίγους μεγάλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικούς σταθμούς.

Αντ’ αυτού, η Ισπανία έχει στραφεί σε ένα σύστημα χιλιάδων μικρότερων γεννητριών, το οποίο έχει δημιουργήσει περισσότερους στόχους για χάκερ που θέλουν να προκαλέσουν χάος εισάγοντας κακόβουλο λογισμικό ή διακόπτοντας τις ροές ενέργειας.

Πιθανά σημεία εισόδου στο σύστημα, όλα συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, περιλαμβάνουν συσκευές που λειτουργούν με υλικολογισμικό και μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ασφαλές ρεύμα, καθώς και κανάλια επικοινωνίας μεταξύ μονάδων παραγωγής και κέντρων ελέγχου.

Σε πραγματικό χρόνο

Η Red Eléctrica αναφέρει ότι λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από 4.000 εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με παραγωγική ικανότητα τουλάχιστον 1 μεγαβάτ. Μπορεί να στέλνει οδηγίες σε πραγματικό χρόνο για να τροποποιήσει την παραγωγή όσων έχουν ισχύ 5MW ή μεγαλύτερη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι FT, στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, η μητρική εταιρεία της Red Eléctrica εντόπισε ως κίνδυνο την ύπαρξη «ανεπαρκών πληροφοριών για τη λειτουργία του συστήματος σε πραγματικό χρόνο λόγω της αύξησης των εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ισχύ κάτω του 1MW».

Η Anpier, μια εμπορική ομάδα, εκτιμά ότι η Ισπανία έχει περίπου 54.000 ηλιακές εγκαταστάσεις συνδεδεμένες στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων μικρών συστοιχιών σε στέγες εργοστασίων, γραφείων και κατοικιών.

Αρκετά στελέχη της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσαν ότι αμφιβάλλουν ότι μια κυβερνοεπίθεση προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος — εν μέρει λόγω της δυσκολίας εκτέλεσης μιας τέτοιας με τόσο δραματικές επιπτώσεις. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επίθεση σε μορφή που δεν είχε συλληφθεί προηγουμένως.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Google: Αντιμέτωπη με αστικές αγωγές άνω των €12 δισ. σε όλη την Ευρώπη (λίστα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ