Σε συζητήσεις (και) για την πώληση της Folli Follie οι ομολογιούχοι – ιδιοκτήτες της

Το due diligence και οι διαπραγματεύσεις με ξένους και εγχώριους ενδιαφερόμενους – Τα σενάρια που εξετάζονται και οι θετικές επιδόσεις του 2024

Προ αποφάσεων για την επόμενη ημέρα της Folli Follie βρίσκονται οι ομολογιούχοι – ιδιοκτήτες της. Οι κρούσεις, όπως είχε αναφέρει σε προγενέστερο χρόνο το newmoney, από ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν εξελιχθεί σε συζητήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σε εξέλιξη προχωρημένο due diligence από έναν εξ αυτών.

Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν προδικάζουν άμεσα κάποια συμφωνία, προκύπτει ωστόσο πως το ενδιαφέρον για τη Folli Follie που κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα και να πραγματοποιεί τζίρο πάνω από 60 εκατ. ευρώ (εκτίμηση 2024) είναι ουσιαστικό. Ο όμιλος FF κατέχει προνομιακή θέση στην αγορά, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους που διαθέτει σε κεντρικά σημεία, ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών και Outlets που απευθύνονται στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ομολογιούχοι – ιδιοκτήτες του ομίλου έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, ενώ αναμένεται (εάν δεν έχει γίνει ήδη) και η σχετική εισήγηση του ΔΣ υπό τον Γιώργο Σάμιο.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες περιλαμβάνουν στους ενδιαφερόμενους εγχώρια επιχειρηματικά κεφάλαια, ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό όμιλο και fund, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εκτός από την είσοδο επενδυτή η συμμετοχή ομολογιούχου ή ομολογιούχων στο εγχείρημα. Οι αποφάσεις που θα παρθούν σχετίζονται απόλυτα και με την επιλογή που θα γίνει καθώς οι υφιστάμενες προτάσεις κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και περιλαμβάνουν από την πλήρη εξαγορά του ομίλου, μέχρι την είσοδο στο μετοχικό σχήμα μέσω χρηματοδότησης ή/και συνδυασμό των παραπάνω. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως προβάδισμα έχουν οι υποψήφιοι που παρουσιάζουν ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική.

Το αγκάθι των δεσμευμένων assets

Η υπόθεση είναι σύνθετη, μεταξύ άλλων λόγω και της σοβαρής εκκρεμότητας που υπάρχει με τη δέσμευση μεγάλου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου 31 εκατ. ευρώ (28 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά). Η διοίκηση που τοποθετήθηκε με απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς και ανέλαβε να ολοκληρώσει την εξυγίανση της εταιρείας έχει ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης για την μη αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν βασικό κομμάτι της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει επιτευχθεί. Η συζήτηση υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Κακουργημάτων μετά τις αρχές Απριλίου 2025.

Σε κάθε περίπτωση η Folli Follie με τις προσπάθειες της διοίκησης Σάμιου έχει καταφέρει να διατηρεί σημαντικό αριθμό σημείων πώλησης, με σταθεροποιημένες ή αυξανόμενες πωλήσεις. Το δίκτυο εξορθολογίζεται συνεχώς, μετατρέπονται ή κλείνουν καταστήματα που δεν αποδίδουν, δημιουργούνται δυναμικές συνεργασίες με προοπτική με άλλα brands ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων με στοχευμένες κινήσεις. Το, δε, σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει την αποχώρηση από μη αποδοτικές αγορές εκτός Ελλάδος. Επίσης η συνεισφορά στα δημόσια ταμεία διατηρείται συνεπής μέσα από ρυθμιζόμενες οφειλές προς το Δημόσιο ενώ αναμένονται αποφάσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό σε εκκρεμείς υποθέσεις.

Επιπλέον η διοίκηση έχει καταφέρει να είναι συνεπής στην ανελλιπή μισθοδοσία των υπαλλήλων χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, να πετύχει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης των αποθεμάτων με επακόλουθη μείωση στα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης, να υλοποιήσει νέο πληροφοριακό σύστημα σε αντικατάσταση του προβληματικού και κατακερματισμένου παλαιού, να συνάψει νέες συνεργασίες, να διατηρήσει το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της και να βελτιστοποιήσει το σύστημα διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, μεταξύ άλλων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εξορθολογισμός των διαφόρων αμοιβών προς συμβούλους οδήγησε σε μείωση των σχετικών δαπανών την 5ετία κατά 90%, ενώ η χρήση έξυπνων μεθόδων μεταφορών και αποθηκεύσεων την 5ετία πριμοδότησε την εταιρία με πτώση των σχετικών δαπανών κατά 86%. Παράλληλα, η διαχείριση των εξόδων συντήρησης στο ίδιο διάστημα από τη διοίκηση Σάμιου πρόσφερε μείωση 56% στα αντίστοιχα έξοδα.

Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς και έτσι η εταιρεία κατάφερε να βελτιώσει τους βασικούς οικονομικούς δείκτες της. Για το σύνολο του 2024 συνολικός τζίρος των δραστηριοτήτων της FF αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ και ο λειτουργικός τα 22 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις παρά την απώλεια της Nike παραμένουν ενθαρρυντικές καθώς εμφανίζουν σε συνολικό επίπεδο (έστω και οριακά) θετική εισπραξιμότητα σε σχέση με πέρυσι, ενώ business units όπως το κόσμημα (Folli Follie και Links of London) το Heaven on Earth, η Jack & Jones και οι νέες συνέργειες καταγράφουν ενθαρρυντικές επιδόσεις ή διατηρούν το προβάδισμά τους σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο.

Πηγή: newmoney,gr

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε κυβερνοεπίθεση που αποδίδεται στην Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ