Για ένα ιδιαίτερα προβληματικό νομοσχέδιο το οποίο ενδεχομένως να λειτουργήσει τελικά εις βάρος αντί προς όφελος των καταναλωτών κάνει λόγο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, σχολιάζοντας τη συζήτηση που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του νερού σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.
Σε παρέμβαση της στο κρατικό ραδιόφωνο η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, μετά και από την τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου την περασμένη Τρίτη κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα, κατήγγειλε πως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή όχι μόνο δεν προχώρησε σε επαρκή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά δεν έλαβε υπόψη καμία εκ των εισηγήσεων του Συνδέσμου, κατηγορώντας την μάλιστα πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να εξαιρέσει από τη νομοθεσία κρίσιμα σημεία όπως τα αεροδρόμιο.
«Από την πρώτη κιόλας στιγμή που μας είχε σταλεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου εκφράσαμε ανησυχίες και επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό στο τέλος της μέρας θα εξυπηρετήσει τον καταναλωτή, τις οποίες αποστείλαμε γραπτώς στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Δεν έλαβε καμία εκ των εισηγήσεων μας υπόψη», τόνισε η κ. Χρίστου.
Να μην εξαιρεθεί κανένας
Συγκεκριμένα, η κ. Χρίστου ανέφερε πως πάρα πολλά σημεία πώλησης που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν. «Μετά λύπης μας ακούσαμε και από τους εκπροσώπους των αεροδρομίων ότι σε επικοινωνία που είχαν με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή τους είχε αναφέρει ότι ενδεχομένως να τους εξαιρέσει», σημείωσε.
«Αν κινούμαστε με αυτό τον τρόπο», διαμήνυσε η κ. Χρίστου «δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί κάτι που στο τέλος της ημέρας δεν θα εξυπηρετήσει τον καταναλωτή και δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτό που μας είχαν υποσχεθεί εξ αρχής», ενώ πρόσθεσε πως «δεν είναι δικαιολογία το ότι έχουν τοποθετηθεί ψύκτες νερού στο αεροδρόμιο».
Εξέφρασε ακόμη, την αποφασιστικότητα του Συνδέσμου να μην επιτρέψει να εξαιρεθεί ο οποιοσδήποτε. «Απεναντίας θα πρέπει να προστεθούν και άλλα σημεία που εξυπηρετούν τους καταναλωτές και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο και οι υπόλοιπες συσκευασίες νερού».
«Σε τουλάχιστον μία εμπορική επωνυμία»
Ειδικότερα, για τις συσκευασίες υπέδειξε πως το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει όλες τις συσκευασίες νερού, αφού περιορίζεται στα 500ml και 750 ml, μία πρακτική που όπως επεσήμανε, «στο τέλος της μέρας θα επιφέρει τεράστια ζημιά στους καταναλωτές». Περιγράφοντας τι εννοεί, σημείωσε πως «θα εμφανιστούν άλλες συσκευασίες από το πουθενά, μεταξύ των οποίων και τα 330 ml και στη συνέχεια θα μετακυλιστεί το κόστος πάνω στις συσκευασίες οι οποίες δεν αναφέρονται στο σχετικό νομοσχέδιο».
«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα», υπογράμμισε η κ. Χρίστου, βάζοντας στο κάδρο τις εμπορικές επωνυμίες. Όπως εξήγησε, αρχικά επικρατούσε η εντύπωση ότι η επιβολή πλαφόν θα μπει ανεξαιρέτως σε όλες τις εμπορικές επωνυμίες.
«Εν τέλει στην τελευταία συνεδρία μας λέχθηκε ότι στην ουσία θα είναι τουλάχιστον σε μία εμπορική επωνυμία προϊόντος. Στη συνεδρία της 9ης Ιουλίου μας δόθηκε η εντύπωση ότι θα ήταν μία τιμή στις συσκευασίες που ορίζονται από το νομοσχέδιο. Εν τέλει μας είπαν ότι η τιμή ανά σημείο θα διαφέρει», ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν τους δόθηκε καμία ένδειξη για το ποια θα είναι αυτή η τιμή.
«Απεναντίας, μας είχαν αναφέρει ότι παρά τις πιέσεις που ασκούσαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου να θέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση ενώπιον της τελευταίας Ολομέλειας, δεν ήταν καθόλου έτοιμοι να το θέσουν σε εφαρμογή», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως κατά τη συνεδρία της 9ης Ιουλίου ζητήθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή όπως δοθούν στοιχεία ως προς τον υπολογισμό της ανώτατης τιμής και τα κριτήρια που θα ακολουθούνταν.
Πεδίο για «τακτικισμούς»
Παράλληλα, προειδοποίησε πως και στην Ελλάδα, όπου εφαρμόζεται πλαφόν στο νερό τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους στα αεροδρόμια εμφανίστηκαν ξαφνικά νέες συσκευασίες που δεν ορίζονταν στον σχετικό νόμο, ενώ συσκευασίες με την εμπορική επωνυμία στις οποίες εφαρμοζόταν το πλαφόν είχαν τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του ψυγείου των επιχειρήσεων στα αεροδρόμια και μπροστά είχαν αφήσει τις εμπορικές επωνυμίες και συσκευασίες οι οποίες δεν ορίζονταν στον νόμο.
«Αυτό θα ακολουθήσει στο τέλος της ημέρας και στην Κύπρο. Αυτή την μία εμπορική επωνυμία θα την βλέπουμε να είναι στο πίσω μέρος, δεν θα είναι εμφανής στον καταναλωτή και θα αναγκάζεται να αγοράζει τις υπόλοιπες που θα είναι πολύ πιο ακριβές».
Δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση
Η κ. Χρίστου άφησε επίσης, αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, κάνοντας λόγο για ελλείψεις επί της διαδικασίας.
«Η Υπηρεσία κλήθηκε να προχωρήσει σε έρευνα και να έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συγκεντρώσει αυτά τα στοιχεία. Στη Βουλή μας είπε ότι έχει προχωρήσει σε διαβούλευση και είναι έτοιμη και πως έχει όλα τα στοιχεία ενώπιον της. Ωστόσο, όλοι όσοι ήταν εκεί και μιλώ για την ΠΟΒΕΚ, την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ αλλά και τους εκπροσώπους των αεροδρομίων είχαν αναφέρει ότι ουδέποτε ήρθαν σε επαφή με την Υπηρεσία», αποκάλυψε.
Διαβάστε επίσης: Λαμβάνουν θέσεις και ετοιμάζονται για πόλεμο στο όνομα του.. νερού