Η Ελλάδα θέλει να ηγηθεί στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα φιλοδοξούν να ηγηθούν της αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα επιδιώκουν να ηγηθούν της νέας αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης» γράφουν τα ισπανικά ΜΜΕ και τονίζουν:

«Οι τρεις χώρες φιλοδοξούν επίσης να φιλοξενήσουν την έδρα της Aspides, της αποστολής που προτείνει η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ένωσης σε έναν από τους κρίσιμους θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο, στην οποία η Ισπανία αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Αυτή την Τετάρτη, οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών θα αποφασίσουν στις Βρυξέλλες ποιος εταίρος θα ηγηθεί της λεπτής αποστολής, στην οποία τουλάχιστον επτά χώρες θα συμμετάσχουν με προσωπικό και εξοπλισμό (από πλοία μέχρι εναέρια επιτήρηση ή τεχνικά μέσα) και ποιος θα συνεργαστεί με την “Operation Prosperity Guardian”, που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες —με τις οποίες θα μοιράζονταν μυστικές πληροφορίες— και με άλλους συμμάχους. Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν, έχουν διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ΕΕ ελπίζει ότι η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν στα κράτη μέλη τη δημιουργία της νέας αποστολής Aspides, για την οποία απαιτούνται τρεις φρεγάτες, όπως αποκάλυψε η ισπανική EL PAÍS, δεδομένης της αύξησης των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ε.Ε.

Η πρόταση, που σκιαγραφήθηκε αφότου η Ισπανία απέρριψε ότι η αποστολή κατά της πειρατείας που ηγείται, η Αταλάντα, θα ασχοληθεί επίσης με την προστασία της Ερυθράς Θάλασσας, ήρθε λίγο πριν από τις πρώτες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον στόχων των Χούθι. Η ΕΕ ελπίζει ότι η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως εξήγησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Josep Borrell, στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ελπίζει ότι οι χώρες που δεν συμμετέχουν στην αποστολή δεν θα την εμποδίσουν. «Δεν είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα εμποδίσει», είπε. «Αυτό περιμένω. Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν απλά πρέπει να κάνουν στην άκρη», πρόσθεσε κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ. Ο Borrell διαβεβαίωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ζητήσει τη δημιουργία Aspides (Προστασία) επειδή επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους που προκύπτει από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. «Επηρεάζει το κόστος, άρα επηρεάζει τις τιμές και τον πληθωρισμό. Είναι μια φυσική προσπάθεια για εμάς να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», σημείωσε ο Borrell.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Δανία έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν υλικό (πλοία και επίσης εναέρια επιτήρηση και τεχνικά μέσα) και προσωπικό στην αποστολή, λέει μια κοινοτική πηγή. «Το σημαντικό είναι να έχουμε τα μέσα για την εκτέλεση της αποστολής, όχι μόνο για την εκτόξευση, αλλά και για τη διατήρηση της Aspides με την πάροδο του χρόνου», λέει η πηγή. Η νέα αποστολή θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 5,1 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και μπορεί να έχει το πρότυπο της αποστολής Agenor, με επικεφαλής τη Γαλλία στο Στενό του Ορμούζ και με έδρα το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ισπανία απέρριψε την ανάθεση στην αποστολή Atalanta – που δημιουργήθηκε το 2008 για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας και η οποία έχει μόνο ένα πλοίο, την ισπανική φρεγάτα Victoria – με αποστολή να περιπολεί την περιοχή για να υποστηρίξει την αμερικανική αποστολή.

Αυτό πυροδότησε κάποιες εντάσεις με την Ουάσιγκτον. Η Ισπανία ζήτησε τότε μια ευρωπαϊκή αποστολή. Το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας διαφώνησαν σχετικά με τη συμμετοχή της Ισπανίας, αλλά η κυβέρνηση του Pedro Sánchez έχει κλίνει προς τη θέση Άμυνας, με την υπουργό Margarita Robles στο τιμόνι, αρνούμενη να συμμετάσχει προς το παρόν σε μία από τις αποστολές της ΕΕ».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης: Ες.. σήμερον τα σπουδαία - Συμμετέχει ή όχι η Κύπρος στον Great Sea Interconnector

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ