Η τελική ευθεία για την κατοχύρωση του χαλουμιού και τα πολιτικά παιχνίδια

Στην τελική ευθεία για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν, Προστατευόμενης Ονομασίας Προϊόντος (ΠΟΠ) την Παρασκευή

Την Παρασκευή αρχίζει η καταληκτική διαπραγμάτευση που αφορά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι λίγους μήνες, όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Οι εν όψει, δύο σχετικές ευρωπαϊκές νομοθετικές αλλαγές, αφορούν πρώτον τον κανονισμό για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ και δεύτερον την αλλαγή στο εμπόριο της πράσινης γραμμής προκειμένου να είναι επιτρεπτό το εμπόριο των ζωικών παραγώγων όπως είναι το χαλούμι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιλζίγκιουρεκ ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συνεδρίες για τους Τουρκοκυπρίους παραγωγούς χαλουμιού στο γραφείο του στα κατεχόμενα. «Από τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες» είπε ο κ. Κιλζιγκιουρεκ «δίνεται η εντύπωση ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη και έτοιμη να παρέχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη στους Τουρκοκυπρίους παραγωγούς».

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν σχετικά με την «πολιτικοποίηση» του χαλουμιού, σημείωσε ότι «Το κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι να αναλάβει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να απαλειφθεί από τον κανονισμό για την κατοχύρωση του χαλουμιού, οποιαδήποτε αναφορά από την δήλωση του ιδίου στην οποία προέβη το 2015 από κοινού με τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζή και που σύμφωνα με την νομική υπηρεσία της ΕΕ είναι νομικώς ανυπόστατη». Πρόκειται για δηλώσεις οι οποίες συνέδεαν την παραγωγή και εμπορία του χαλουμιού με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.  

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε  ότι ο λόγος που επιμένει πως πρέπει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναλάβει «την ευθύνη του», να αποδεσμεύσει την υπόθεση του χαλουμιού από το κυπριακό, είναι επειδή «γνωρίζω κάτι περισσότερο για τον ρόλο άλλων αρμόδιων υπηρεσιών».

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ «το Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κυπριακή δημοκρατία, δεν μπορεί να διαδραματίσει οποιονδήποτε αναβαθμισμένο ρόλο. Η υπόθεση της κατοχύρωσης όλων των προϊόντων αφορά αποκλειστικά και μόνο, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους».

 «Έχουμε ενώπιον μας μια πολύ καλή ευκαιρία να θέσουμε το επιτρεπόμενο εμπόριο από τα κατεχόμενα γενικότερα σε μια ορθολογιστική βάση. Στον προτεινόμενο κανονισμό για την παραγωγή του χαλουμιού στα κατεχόμενα, θα πρέπει να γίνονται όλοι οι ποιοτικοί έλεγχοι από την αρχή μέχρι το τέλος της παραγωγής όπως ισχύουν εξάλλου σε όλη την ΕΕ». Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα προϊόντα που αφορούν στο επιτρεπτό εμπόριο της πράσινης γραμμής και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία, τόνισε ο κ. Μαυρίδης, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Για την ιστορία, είπε ο κ. Μαυρίδης, υπενθυμίζεται ότι «τον Ιούλιο του 2014 κατατέθηκε από αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία για κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προϊόντος του χαλουμιού βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Συνήθως οι διαδικασίες αυτές κρατάνε το πολύ μέχρι δύο χρόνια». Στην περίπτωση του χαλουμιού σημείωσε ο κ Μαυρίδης, φτάσαμε στο 2021 χωρίς να έχουμε αποτέλεσμα επειδή «στην πραγματικότητα το Γραφείο του Πρώην προέδρου της Κομισιόν του κ. Γιούνκερ, παρέβαλε προσκόμματα και πολιτικές ενστάσεις των Τουρκοκυπρίων κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έτσι δεν προχωρούσε το όλο ζήτημα». Η αρμόδια νομική υπηρεσία της ΕΕ ΄τοποθετήθηκε ξεκάθαρα εδώ και περίπου τρία χρόνια υποδεικνύοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει με την κατοχύρωση του χαλουμιού, κάτι που ήταν εις γνώση της κυπριακής Κυβέρνηση. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό την ευφορία επικείμενης λύσης στο κυπριακό είχε συνδέσει την κατοχύρωση του χαλουμιού με τις διαπραγματεύσεις» και έτσι η υπόθεση δεν προχώρησε.

 

(Από το 35΄, η τοποθέτηση του κ. Μαυρίδη)

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ