Ο Invest Cyprus καλωσορίζει την τεχνολογία blockchain

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Invest Cyprus, VeChain Foundation και CREAM

Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρεία VeChain, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και ειδικεύεται στην εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain, και τον αμερικανικό οργανισμό CREAM που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για έργα και επενδύσεις στον τομέα του blockchain.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας στον τομέα του blockchain και των σχετικών εφαρμογών της τεχνολογίας αυτής στην Κύπρο. Οι VeChain και CREAM θα δημιουργήσουν στη χώρα μια κοινή νομική οντότητα, η οποία θα παρέχει εισηγήσεις για προώθηση τροποποιήσεων και δημιουργίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου.  

Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα στην εγκαθίδρυση της εν λόγω τεχνολογίας στη χώρα, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας του συστήματος και συνεπακόλουθα της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο. Ζητούμενο είναι η προώθηση ενός πλαισίου μεταρρυθμίσεων που να διασφαλίζει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, πλήρως εναρμονισμένου με τις σχετικές Ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες και κανονισμούς για παρεπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML, KYC, κ.α.).

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Invest Cyprus κ. Μιχάλης Π. Μιχαήλ, ανέφερε ότι ο Οργανισμός, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για την προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο και σύμβουλος της Κυβέρνησης σε σχετικά θέματα, βλέπει την εν λόγω τεχνολογία ως επαναστατική. «Επενδύουμε στην ανάπτυξη τεχνολογιών fintech και blockchain και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών, ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της VeChain, Sunny Lu, επεσήμανε ότι η τεχνολογία blockchain αντιπροσωπεύει κάτι μεγαλύτερο από μια απλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Όπως είπε, αποτελεί ένδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν για αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο και τη στροφή σε κοινωνίες που στον πυρήνα τους θα έχουν την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CREAM Jackson Fu, τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για εγκαθίδρυση των αρχών της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή, συμπληρώνοντας πως θα βοηθήσουν στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, νομικά κατοχυρωμένων, έτσι ώστε εφαρμογές σχετικές με την τεχνολογία blockchain να βρουν το αναγκαίο ευνοϊκό περιβάλλον για δημιουργία και ανάπτυξη. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ