Καταλαγιάζει το πρόβλημα με τις τράπεζες διεθνώς

Πολύ ψηλοί οι δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας για τις κυπριακές τράπεζες, σημειώνει ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης

Φαίνεται να καταλαγιάζει σιγά, σιγά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε διεθνώς με τις τράπεζες σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μάριο Κληρίδη. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφειλόταν κυρίως σε κρίση πανικού παρά σε διαρθρωτικά προβλήματα των τραπεζών.

Οι αγορές όπως είπε χαρακτηριστικά πανικοβλήθηκαν και όσες τράπεζες είχαν ήδη κάποια προβλήματα αυτά μεγάλωσαν και είχαμε τα γνωστά αποτελέσματα. Πλέον το πράγμα φαίνεται να καταλαγιάζει και να οδηγούμαστε σε πιο ομαλές καταστάσεις, ανέφερε.

Όσον αφορά στις δυο ευρωπαϊκές τράπεζες όπου και παρουσιάστηκε σημαντικό πρόβλημα, δηλαδή στην credit suisse και την Deutsche Bank, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι επρόκειτο για οργανισμούς που εκτελούσαν και μη συνήθεις τραπεζικές εργασίες, δεν ήταν δηλαδή καθαρά εμπορικές τράπεζες και έπαιρναν μεγαλύτερο ρίσκο από μια κανονική τράπεζα, κάτι που τους στοίχισε.

Σε σχέση τώρα με τις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουν πολύ ψηλούς δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας, ενώ φέτος έχουν καταφέρει να ανακοινώσουν και κέρδη. Ωστόσο, η απόδοση των κεφαλαίων τους είναι ακόμα χαμηλή, πρόσθεσε. Ερωτηθείς για τη συζήτηση που υπάρχει γύρω από τα επιτόκια και την κερδοφορία των τραπεζών, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερις συνισταμένες στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να εξισορροπήσουν. Οι μέτοχοι, οι καταθέτες, οι δανειζόμενοι και το κράτος. Πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία ώστε να μην υπάρχουν αδικημένοι και κερδισμένοι από τις αποφάσεις των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Bitcoin κερδίζει από την τραπεζική και γεωπολιτική κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ