Περνούν ή δεν περνούν τo Stress Test οι κυπριακές τράπεζες

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τις τρεις κυπριακές συστημικές τράπεζες στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Άνετο «διαβατήριο» στα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ, δίνει στις τρεις συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και RCB. 

Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και RCB Bank αποτελούν την τριάδα των κυπριακών τραπεζών που έχουν περάσει από το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα αργά σήμερα το βράδυ, πληροφορίες του Economy Today λένε ότι διεμηνύθη ήδη από τον SSM ότι περνούν το τεστ επιτυχώς, υπερβαίνοντας τον πήχη της επάρκειας κεφαλαίων ακόμα και υπό τις ακραίες συνθήκες του δυσμενούς σεναρίου.

Το "ξεφόρτωμα" των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών, κυρίως από πλευράς Τράπεζας Κύπρου, θέτει σε πλεονεκτικότερη θέση τις κυπριακές τράπεζες σε σχέση με την προηγούμενη φορά που διενεργήθηκαν τα Stress Test το 2018.

;Όπως όλα δείχνουν, αφού τα δεδομένα τα οποία έχουν μεταβληθεί στις τρεις τράπεζες είναι μόνο η αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυριαρχεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 20.00 σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί ακόμη την αρνητική πρωτιά στα κόκκινα δάνεια ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο αποκλείει το ενδεχόμενο οι τρεις κυπριακές τράπεζες να είναι στο πρώτο μισό της σχετικής λίστας κατάταξης αποτελεσμάτων.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συντέλεσε στην σχετική επιτυχία και "διαβατήριο" για τις τρεις συστημικές τράπεζες είναι το γεγονός ότι μετά το μορατόριουμ δόσεων έχει ομαλοποιηθεί η αποπληρωμή των πλείστων δανείων προς τις τράπεζες, τα οποία είχαν τεθεί κάτω από το καθεστώς αναστολής δόσεων.

Τι είναι τα Stress Test

Το stress test έχει σκοπό να αποτιμήσει τον αντίκτυπο του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου στη φερεγγυότητα των τραπεζών της ΕΕ, όπως έχει αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Επίσης, έχει διευκρινίσει πως το τεστ επιτρέπει στους επόπτες να εκτιμήσουν αν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, επαρκούν για να απορροφήσουν ζημιές και να στηρίξουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές.

Το βασικό σενάριο των stress test σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής προήλθε από τις προβλέψεις των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών τον Δεκεμβρίου του 2020, ενώ το δυσμενές σενάριο υιοθετεί την πραγματοποίηση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που έχουν καταδειχθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και αντανακλά επίσης τις εκτιμήσεις κινδύνου της Eυρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ