Γεν. Διευθυντής Συνδέσμου Τραπεζών: Κλειδί η σταθερότητα

Ο Μιχάλης Καμμάς απορρίπτει τις επικρίσεις για καθυστέρηση από τις τράπεζες στη λήψη μέτρων στήριξης.

Του Νέστορα Βασιλείου

Κεφαλαιώδους σημασίας κρίνει τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής και της δημοσιονομικής σταθερότητας, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών. Σχολιάζοντας τα όσα τεκταίνονται στο μέτωπο της αναχαίτισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, στο οικονομικό ένθετο Economy Today στο Σίγμα, ο Δρ Μιχάλης Καμμάς σημείωσε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε αύξηση των πτωχεύσεων, να μην αυξηθεί η ανεργία και να διατηρηθεί η παραγωγικότητα στην οικονομία. Πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με ψυχραιμία και σύνεση, συνεννόηση, διάλογο μπορούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις και τις τομές, ούτως ώστε με συνεργασία να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση με το πιο χαμηλό δυνατό κόστος».

Απορρίπτει τις επικρίσεις για καθυστέρηση από τις τράπεζες στη λήψη μέτρων στήριξης καθώς όπως λέγει «από την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησε η πανδημία, η οποία είναι κρίση στον τομέα της υγείας και επηρεάζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, οι τράπεζες ξεκίνησαν και δούλευαν διάφορα μέτρα. Εκείνο το οποίο κάναμε ως τραπεζικό σύστημα είναι ότι είχαμε κρατήσει μια στάση αναμονής μέχρι να διευκρινιστούν διάφοροι παράμετροι, οι οποίοι προέκυψαν από τις εποπτικές Αρχές». Προτάσσει μεταξύ άλλων τις 40.000 αιτήσεις δανειοληπτών για αναστολή καταβολής δόσεων, τη ρύθμιση για τον ανατοκισμό και τα μέτρα που ανακοινώνουν οι τράπεζες χωριστά.  Παρά σημειώνει ότι «όπως είπε και ο CEO της CitiBank είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους πελάτες μας και εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Άπαντες, σημειώνει, ακόμη μαθαίνουν από την κρίση του κορωνοϊού εξού και αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις τους για το βάθος, αλλά και τη χρονική διάρκεια της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση

.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ