Της Μαρίας Καραΐσκου
Επιχειρούν να σπάσουν το τραπεζικό ολιγοπώλιο οι συνδικαλιστικές και αγροτικές οργανώσεις, αναγεννώντας τον Συνεργατισμό. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ενημερώθηκε χθες για τις διαδικασίες οι οποίες τρέχουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη δημιουργία νέου Συνεργατισμού.
Το Νομοθετικό Σώμα αλλά και η Εκτελεστική εξουσία δήλωσαν την στήριξή τους, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία, να τονίζει ότι ο Συνεργατισμός θα ανήκει στους πολίτες και θα συμβάλει στην άρση της κυριαρχίας των τραπεζών που λειτουργούν, όπως είπε, εις βάρος της κοινωνίας.
Ζητούν επιστροφή ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού
Παρόν στην Επιτροπή ήταν και ο Υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος ενημέρωσε πως η κυβέρνηση έλαβε αίτημα από αυτούς που έχουν την πρωτοβουλία, όπως επιστραφούν κτίρια του συνεργατισμού πίσω.
«Είναι ένα αίτημα που ήρθε ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών και το βλέπει θετικά», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Ανάχωμα στο ολιγοπώλιο των τραπεζών»
Ιστορική, χαρακτηρίζει τη μέρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, τονίζοντας ότι ο Συνεργατισμός θα ανήκει στους πολίτες.
«Είμαστε σε καλό σημείο και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα ο κυπριακός λαός θα έχει πίσω το Συνεργατικό του κίνημα. Ο ίδιος ο λαός μας είναι έτοιμος γι’ αυτή την προσπάθεια να την στηρίξει και να χαθούν αυτά τα τεράστια μονοπώλια που δημιουργηθήκαν και ταλαιπωρούν τους πολίτες σε εικοσιτετράωρη βάση», ανέφερε ο κ. Κουλίας.
Από πλευράς της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφνίδου, ανέφερε ότι, η ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού είναι ένας στόχος καλοδεχούμενος που πρέπει όλοι να επιδιώξουμε.
«Το πραγματικά ανέφικτο για την κυπριακή κοινωνία, είναι να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με το ολιγοπώλιο των εμπορικών τραπεζών, το οποίο ενίοτε μετατρέπεται σε τραστ, με υπερκέρδη εις βάρος του κυπριακού λαού και τις διαδικασίες εκποιήσεων που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.
Συνεργασία με Ευρωπαϊκή Συνεργατική
Για την ίδρυση του νέου Συνεργατισμού, μεταξύ άλλων, διεξήχθη μελέτη από Ελεγκτικό Οίκο και σε περίπου εννέα μήνες θα κατατεθεί η αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα, για την σύσταση και δημιουργία του.
«Είναι ώριμο τέκνο των καιρών να γίνει για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό τον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού, Πανίκος Χάμπας.
Ο κ. Χάμπας επιβεβαίωσε ότι ακολουθούνται όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, με πλήρη διαφάνεια και μακριά από καταστάσεις του παρελθόντος.
«Θα συνεργαστούμε με ειδικούς, με τεχνοκράτες για το καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, θα συνεργαστούμε και με Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, γίνονται και συστάσεις με όλους τους αρμόδιους θεσμούς, μεταξύ τους η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαβεβαίωσε ο Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων, Κύπρος Πρωτοπαπάς.
Μέτοχοι οι πολίτες
«Θα ζητήσουμε ο κόσμος να αγοράσει μετοχές. Η κάθε μετοχή είναι 100 ευρώ. Πρέπει ο κόσμος να μας εμπιστευθεί και να αγοράσει μετοχές, γιατί αυτή η τράπεζα θα είναι δική του κόσμου», είπε ο Πανίκος Χάμπας.
Ο Υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, εξήγησε ότι, όταν υπάρχουν πολλοί και μικροί μέτοχοι είναι πολύ διαφορετικό ως προς στην απόδοση του χρήματος, από το οι μέτοχοι να είναι επενδυτικά ταμεία.
«Η λειτουργία του Συνεργατισμού βασίζεται στις αρχές ότι είναι οι πολλοί και βοηθούν τους πολλούς», εξήγησε ο Υπουργός Εμπορίου.
Σύμφωνα με το πλάνο, αμέσως μετά την αδειοδότηση θα λειτουργήσουν πέντε καταστήματα.