Λουκέτο μισού έτους στα κέντρα αναψυχής

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, δηλαδή περίπου εδώ και 14 μήνες, τα κέντρα αναψυχής έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτα για περισσότερο από 6 μήνες, αν ληφθεί υπόψη η διάρκεια των δύο προηγούμενων lockdown καθώς και του τρίτου lockdown των 14 ημερών που διανύουμε σήμερα

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Βαρύτατες είναι οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου, τους χώρους εστίασης. Ο τομέας της εστίασης αντιπροσωπεύει στην Κύπρο κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις και μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, καθιστώντας τον τομέα ως αυτόν που απασχολεί αριθμητικά τα περισσότερα άτομα στην κυπριακή οικονομία και δεύτερο τομέα της οικονομίας όσον αφορά τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ, μετά την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

3.600 επιχειρήσεις κλειστές για 6 μήνες

Τα κέντρα αναψυχής στην Κυπριακή Δημοκρατία αφορούν περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις, με το σύνολο των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες ως τέτοιες στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού να είναι περίπου 3.600. Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, δηλαδή περίπου εδώ και 14 μήνες, τα κέντρα αναψυχής έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτα για περισσότερο από 6 μήνες, αν ληφθεί υπόψη η διάρκεια των δύο προηγούμενων lockdown καθώς και του τρίτου lockdown των 14 ημερών που διανύουμε σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι με διάταγμα δεν λειτουργούν από τον Μάρτιο του 2020 περίπου 120 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία των μουσικοχορευτικών κέντρων, δισκοθηκών και καμπαρέ, ενώ άλλες επιχειρήσεις, που ταυτίζονται με την τουριστική βιομηχανία, δεν έχουν επαναλειτουργήσει από την αρχή της πανδημίας.

«Το κλείσιμο δεν ήταν απαραίτητο»

Οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής παραδέχονται στη «Σημερινή» ότι δεν περίμεναν πως μετά τις 16 Μαρτίου και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους θα αναγκάζονταν να γυρίσουν ξανά τις ταμπέλες τους στο «Κλειστό» ένα μήνα αργότερα.

Ο Φάνος Λεβέντης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, αποκάλυψε στην «Σ» ότι κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων προκλήθηκε ιδιαίτερη έκπληξη στους κόλπους των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, αφού η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπήρχε ξανά καθολικό κλείσιμο της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο Σύνδεσμος διαφωνεί κάθετα με το νέο κλείσιμο, το οποίο δεν θεωρεί ότι ήταν απαραίτητο.

Επιπρόσθετα, σχολίασε πως με μεγάλη έκπληξη αντιμετωπίστηκε η ανακοίνωση του νέου lockdown αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή τα δεδομένα ήταν άλλα. Υπήρχε η πεποίθηση ότι οι νέες ανακοινώσεις θα αφορούσαν περαιτέρω αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας, τα οποία ήταν ήδη αυστηρά, αλλά φαίνεται ότι ασκήθηκε έντονη πίεση από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, που «πολύ λανθασμένα θεώρησαν ως αίτιο για την ένταξη της χώρας μας στην κόκκινη λίστα την οικονομική δραστηριότητα».

Ενώ χώρες οι οποίες ενδεχομένως να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Κύπρο και πολύ μεγαλύτερο δείκτη μεταδοτικότητας βρίσκονται πολύ πιο πάνω στη σχετική λίστα από την Κύπρο επειδή διεξάγουν λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους για τον ιό. Ο κ. Λεβέντης έθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα, όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι διψήφιος, ενώ της Κύπρου είναι λίγο περισσότερο από τη μονάδα. Σημείωσε ότι δεν εξυπηρετεί κανένα το ότι καθημερινά στην Κύπρο διενεργούνται 60.000 τεστ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του κράτους να επιτύχει σωστά την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα ελαττωματικά τεστ.

Επικεντρώνονται στην οικονομική στήριξη

Η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στην οικονομική στήριξη των κέντρων αναψυχής γι’ αυτές τις δύο εβδομάδες, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ. Εξηγώντας, ανέφερε ότι αναζητούμε την καλύτερη και δικαιότερη φόρμουλα που θα αποζημιώνει γι’ αυτές τις 15 μέρες τα κέντρα αναψυχής, ευελπιστώντας ότι δεν θα κρατήσει ούτε μέρα περισσότερο αν όχι λιγότερο.

Αποκάλυψε επίσης ότι με πρόταση του Συνδέσμου προς το Υπουργείο Οικονομικών απαιτείται μια διαφορετική φόρμουλα για την οικονομική ενίσχυση των κέντρων αναψυχής απ’ ό,τι θα ισχύσει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι δεν μπορούν να μπουν στην ίδια μοίρα οικονομικής στήριξης ένα κατάστημα ένδυσης με ένα χώρο εστίασης, ο οποίος έχει να διαχειριστεί αναλώσιμες πρώτες ύλες τις οποίες ήδη έχει πληρώσει και θα πρέπει να απολέσει λόγω του λουκέτου και να τις ξαναπρομηθευτεί όταν ανοίξει ξανά η οικονομία. Ως εκ τούτου θα απαιτηθεί να μπει η εν λόγω παράμετρος ως πρόσθετο στοιχείο για να ληφθεί υπόψη το σύνολο της οικονομικής στήριξης προς τα κέντρα αναψυχής.

Όσον αφορά το ζήτημα των ενοικίων, ο κ. Λεβέντης θεωρεί απαράδεκτο το ότι δεν έχει γίνει επίλυση του ζητήματος, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός του ότι δεν έχουν προβεί σε περικοπές των ενοικίων, απαιτούν αυξήσεις από τους επιχειρηματίες των κέντρων αναψυχής. Είναι απαράδεκτο το ότι το κράτος εξασφαλίζει στο ένα μέρος μιας ιδιωτικής συμφωνίας το πλήρες ενοίκιο, ενώ στον άλλο μηδενίζει με διάταγμα τα έσοδά του.

«Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε εμείς ελέγχους»

Την κάθετη διαφωνία του έχει εκφράσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής στο να γίνεται έλεγχος τεστ ή πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους ιδιοκτήτες ή τους εργαζόμενους των κέντρων αναψυχής. Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι «δεν νομιμοποιούμαστε να απαιτούμε τέτοια έγγραφα από τους πολίτες και δεν νομιμοποιείται κανένας να προβαίνει σε οποιοδήποτε έλεγχο πέραν των αστυνομικών, επιθεωρητών ή άλλου λειτουργού του κράτους που έχει την ευθύνη των σχετικών ελέγχων». Πρόσθεσε επίσης ότι ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά του μέτρου που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, αφού απαιτείται επιλεκτικά σε συγκεκριμένους χώρους. Αν γίνει καθολικά για όλους τους χώρους και σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα, τότε θα αναθεωρήσουν, σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Ο «Αρχέστρατος» ζητά από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος της

Να σταθεί στο ύψος της η Πολιτεία απέναντι στον τομέα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού απαιτεί το Επισιτιστικό Ινστιτούτο Κύπρου Αρχέστρατος, που εκπροσωπεί αρκετές επιχειρήσεις επισιτισμού. Το κλειδί της υπόθεσης, αναφέρει ο Παναγιώτης Μέντζης, εκπρόσωπος του «Αρχέστρατου», είναι η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις του τομέα που έχουν υπακούσει στα διατάγματα του κράτους και έχουν παραμείνει κλειστές για το μεγαλύτερο μέρος της χρονικής περιόδου που διαρκεί η πανδημία. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις επισιτισμού παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού και αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Μέντζης ανέφερε επίσης ότι ενώ διανύουμε τον 14ο μήνα της πανδημίας και η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει κλεισίματα, θα πρέπει να καταργηθούν ή να μειωθούν δραστικά όλες οι φορολογίες που βαραίνουν τον κλάδο, τουλάχιστον για ένα χρόνο μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΠΗΓΗ: Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ