Γιατί τα ιρανικά drone κατέρριψαν πρώτα… τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)

Και γιατί οι αναλυτές θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες θα «βρέξει» 1 τρισεκατομμύριο δολάρια επιπλέον

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν η ισραηλινή αεράμυνα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, όλοι αναρωτιόνταν ποιοι ήταν οι στόχοι τους οποίους θα έπλητταν τα ισραηλινά drone και οι βαλλιστικοί πύραυλοι. Λίγη ώρα αργότερα, μάθαμε ότι το πρώτο -και μοναδικό, τελικά- θύμα αυτής της στρατιωτικής επίθεσης ήταν τα… κρυπτονομίσματα.

Σαν να ήταν οι σέρβερ τους που επλήγησαν από τα drone, τα κρυπτονομίσματα άρχισαν να υποχωρούν σχεδόν ανεξέλεγκτα όταν ανακοινώθηκε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το βασικό σε μέγεθος και κεφαλαιοποίηση crypto, το Bitcoin, υποχώρησε κατά 7% σε μόλις μία ώρα, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή του από τις αρχές του μήνα και τη μεγαλύτερη πτώση στο ίδιο διάστημα.

Από 73.750 δολάρια που ήταν η τιμή του bitcoin στις 24 Μαρτίου, όταν το κρυπτονόμισμα κατέγραψε ιστορικό υψηλό, κατέρρευσε στα 62.570 και, λίγο αργότερα, στα 60.908 δολάρια. Ανάλογη, ή χειρότερη για την ακρίβεια, είχαν και τα άλλα cryptos. Η τιμή του ethereum έπεσε κατά περισσότερο από 9% στα 2.923 δολάρια, καθώς οι τιμές για τα Binance coin και solana κατέρρευσαν κατά 9% και 18%, αντίστοιχα. Οι τιμές για αρκετά άλλα κρυπτονομίσματα έπεσαν κατά περισσότερο από 15%, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα avalanche (20%), XRP (20%) και το meme dogecoin (18%).

Τα meme coins ήταν αυτά που υπέστησαν και τη μεγαλύτερη καταστροφή. Τη νύχτα της επίθεσης ο λογαριασμός στο Χ cryptonerd προκάλεσε σοκ όταν έγραψε ότι ξύπνησε και είδε ότι το 1 εκατομμύριο δολάρια που είχε τοποθετημένο στο memecoin PEPE… εξαϋλώθηκε. «Ξύπνησα μέσα στη νύχτα και διαπίστωσα ότι ρευστοποιήθηκα στη διάρκειά της. Έχασα ό,τι είχα. Δεν έχω ούτε καν 1.000 δολάρια στον λογαριασμό μου, αλλά είχα 1 εκατομμύριο στη Binance. Είμαι στα κρυπτονομίσματα από το 2017. Σήμερα, έχασα τα πάντα. Αισθάνομαι ότι θέλω να αυτοκτονήσω».

Παρά την υπερβολή που είχε το συγκεκριμένο μήνυμα, είναι εμφανής και η άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, όταν το Ιράν ανέφερε ότι «το ζήτημα θεωρείται λήξαν», «μάζεψαν» τις απώλειες που είχαν καταγράψει, επιστρέφοντας σε μια κανονικότητα.

Αυτό, γιατί κάποιος που είναι τοποθετημένος στα cryptos, μιας και η επίθεση των Ιρανών στο Ισραήλ ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη, θα έπρεπε να βρίσκεται σε ανάλογο με την αεράμυνα του Ισραήλ συναγερμό. Ο ίδιος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα cryptos δεν είναι σαν τις μετοχές και τα ομόλογα, αφού η διαπραγμάτευσή τους δεν διακόπτεται. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, τα κρυπτονομίσματα είναι από τα λίγα assets που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί για αγοραπωλησίες. Άρα, ήταν ουσιαστικά το μοναδικό asset, το οποίο βρέθηκε εκτεθειμένο στον λογικό πανικό που προκαλεί η ξαφνική (;) γεωπολιτική αποσταθεροποίηση.

Εδώ, τώρα, ανοίγει μια άλλη κουβέντα. Η… αιώνια συζήτηση ως προς το αν είναι ή όχι safe haven asset τα κρυπτονομίσματα. Για μια ακόμα φορά, αποδείχθηκε ότι στις περιόδους ή τις στιγμές που οι επενδυτές διακατέχονται από νευρικότητα, δεν λειτουργεί ως τέτοιο. Κάτι που αποδείχθηκε από το γεγονός ότι μόνο σε ένα 24ωρο, αυτό της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, ρευστοποιήθηκαν θέσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η επόμενη μέρα

Με το bitcoin, το οποίο τους τελευταίους 15 μήνες έχει άνοδο πάνω από 320% διαπραγματευόμενο κοντά στο ιστορικό του υψηλό των 73.750 δολαρίων, μπορεί αυτό το «χτύπημα» της γεωπολιτικής αστάθειας να δείξει ότι η πορεία του δεν θα είναι (μόνο) ανοδική. Οι κρυπτο-φαν και εξειδικευμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το γεωπολιτικό σοκ που βίωσε ήταν απλά ένα «μικρό διάλειμμα» στην πορεία προς την πρόσκτηση 1 επιπλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση αγοράς μέχρι το τέλος του 2025.

Ο λόγος για αυτό είναι το πολυαναμενόμενο γεγονός του halving του Bitcoin -που πολλοί αναλυτές της Wall Street πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το Bitcoin να διπλασιάσει την αξία του και να αποκτήσει άλλο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Έχουν δίκιο;

Αυτό θα φανεί σε λίγες μέρες. Στις 19 Απριλίου θα ξεκινήσει αυτό το μεγάλο event. Περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, ο αλγόριθμος του Bitcoin αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε οι αμοιβές εξόρυξης για τους ανθρακωρύχους του Bitcoin να μειώνονται κατά το ήμισυ. Επί του παρόντος, λαμβάνουν 6,25 BTC για κάθε μπλοκ που προσθέτουν στην αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin -περίπου στις 19 Απριλίου, θα λαμβάνουν 3,125 BTC.

Το halving έχει ιστορικά τεράστιες θετικές οικονομικές συνέπειες για το bitcoin, του οποίου η σπανιότητα ενισχύεται, καθιστώντας το πολύ πιο ελκυστικό ως μακροπρόθεσμη επένδυση. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο, η συνολική προσφορά Bitcoin κατά τη διάρκεια της ζωής του περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Η τρέχουσα κυκλοφορούσα προσφορά είναι ήδη 19,7 εκατομμύρια νομίσματα, οπότε το 94% του συνόλου του Bitcoin που θα υπάρξει έχει ήδη δημιουργηθεί!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα «σοκ προσφοράς», καθώς όλοι τρέχουν να πάρουν στα χέρια τους διαθέσιμα Bitcoin. Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι η προσφορά Bitcoin στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχει αρχίσει να στερεύει και έτσι αυτή η «συμπίεση της προσφοράς» θα μπορούσε να γίνει πολύ έντονη αμέσως μετά το halving. Όταν συνυπολογιστεί όλη η νέα ζήτηση που προέρχεται από τα spot Bitcoin ETFs, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να εκτοξευθεί υψηλότερα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Αγορές: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ