Γιατί πέφτουν και πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του Bitcoin;

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση των κρυπτονομισμάτων - Ποιος θεωρείται ο πάτος της τιμής του Bitcoin

Της Στυλιάνας Χαραλάμπους*

Έννοιες όπως κρυπτονομίσματα, bitcoin, blockchain, NFTs,  ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, καθώς και πολλές άλλες συναφείς, έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στις καθημερινές μας προσλαμβάνουσες. Προσφάτως έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς καθίζησης τής εν λόγω αγοράς, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και την κατανόησή τους.

Το Bitcoin οδεύει προς το χειρότερο τρίμηνο εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και η αναταραχή που έχει προκαλέσει η κατάρρευση δημοφιλών stablecoins έχει περιορίσει δραστικά την «όρεξη» για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα της αγοράς.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση το Market Capitalization, ήρθε αντιμέτωπο με απώλειες περίπου 58% το πρώτο εξάμηνο. Ο Ιούνιος ήταν ο πλέον επώδυνος μήνας, με πτώση της τάξης του 41%. Είχε να υποστεί τόσο ισχυρή και απότομη πτώση από το 2010.

Μέσα από όλο αυτό το χάος, την ημιμάθεια και την παραπληροφόρηση θα ήταν θεμιτό να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτόν τον πολύπλοκο -αλλά όχι απαραίτητα ακατανόητο- κόσμο ξεκινώντας από τα βασικά και καταλήγοντας στα γεγονότα.

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα νέο είδος ψηφιακού χρήματος που ελέγχεται εξ  ολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες του. Πέρα από την εμβέλεια των κυβερνήσεων και των μεσαζόντων, επιτρέπει το peer-to-peer εμπόριο, τις άμεσες πληρωμές, τις αποταμιεύσεις και πολλά άλλα. Είναι χρήμα για τους ανθρώπους και όσο περισσότεροι το κατέχουν και το χρησιμοποιούν, τόσο πιο χρήσιμο γίνεται.

Πριν προχωρήσουμε στους λόγους οι οποίοι συντέλεσαν στην πτώση των κρυπτονομισμάτων αυτή τη φορά, να πούμε ότι γενικά υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και ρίσκα όταν αγοράζονται, κατέχονται ή ανταλλάσσονται ψηφιακά νομίσματα. Για παράδειγμα υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων , καθόσον οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές όπως θα δούμε πιο κάτω κατέρρευσαν ή έπαψαν να λειτουργούν.

Είναι πλέον ευρέος γνωστό ότι η αξία ενός ψηφιακού νομίσματος δύναται να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης στο ψηφιακό πορτοφόλι, καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση

Μακροοικονομικοί φόβοι και συσχέτιση με τις τιμές των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε δύο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Αυτό προκάλεσε φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν επίσης οι μετοχές, ιδίως των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq σημείωσε πτώση 22,4% για το δεύτερο τρίμηνο, τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το 2008.

Το Bitcoin έχει συσχετιστεί στενά με την κίνηση των τιμών των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών. Το ξεπούλημα των μετοχών έχει επιβαρύνει το Βitcoin και την αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Η κατάρρευση του TerraUSD

Τα stablecoins είναι στην κρυπτο-οικονομία, παρόμοια με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, προσφέροντας μια υγιή αποθήκη αξιών για να αποφευχθεί η μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, για την οποία έχουν γίνει διαβόητα –θεωρητικά τουλάχιστον.

Το UST είναι γνωστό ως ένα αλγοριθμικό stablecoin. Προσφάτως, η τιμή του έχει καταρρεύσει υπό την πίεση selloff στα κρυπτονομίσματα, καταλήγοντας σε πανικό στην αγορά.

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν 5,2 δισεκατομμύρια UST που βρίσκονταν στο Anchor, το μεγαλύτερο πρωτόκολλο του οικοσυστήματος Terra, αποσύρθηκαν. Αυτό δημιούργησε τριγμούς στην ισοτιμία, καθώς οδήγησε σε απότομη πτώση της τιμής του Luna. Ωστόσο, αρκούσαν 300 εκατομμύρια για να αποκατασταθεί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Terra.

Ο Do Kwon, ιδρυτής της Terraform Labs, η οποία τροφοδοτεί το blockchain Terra, κινείται για να στηρίξει το stablecoin, δηλώνοντας στο Twitter ότι ένα σχέδιο ανάκαμψης είναι κοντά στην αποκάλυψή του, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι έχει αναδειχθεί η ανάγκη για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα stablecoins.

Η κρίση φερεγγυότητας τουThree Arrows Capital

Το Three Arrows Capital είναι ένα από τα πιο γνωστά hedge funds που επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και βρίσκεται αντιμέτωπο με την εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων.

Τον περασμένο μήνα ότι οι δανειστές κρυπτονομισμάτων BlockFi και Genesis με έδρα τις ΗΠΑ ρευστοποίησαν ορισμένες από τις θέσεις της 3AC. Η 3AC είχε δανειστεί από την BlockFi, αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για το margin call.

Στη συνέχεια, η 3AC αθέτησε ένα δάνειο αξίας άνω των 660 εκατ. δολαρίων από την Voyager Digital. Ως αποτέλεσμα, η Three Arrows Capital προχωρά σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Η Vauld ανέστειλε όλες τις αναλήψεις, συναλλαγές και καταθέσεις

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Vauld, η οποία υποστηρίζεται από την Coinbase, ανακοίνωσε ότι πάγωσε τις αναλήψεις και προσέλαβε συμβούλους για να διερευνήσει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ανταγωνιστών, όπως οι Celsius Network και Babel Finance, που κατέφυγαν σε ύστατα μέτρα για να επιβιώσουν από την κατρακύλα της αγοράς.

Η κίνηση της Vauld ήρθε λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου η εταιρεία ανέφερε ότι επεξεργάζεται τις αναλήψεις «ως συνήθως και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον». Η στροφή υποδηλώνει την ταχύτητα με την οποία η πτώση των τιμών πλήττει τον κλάδο, επηρεάζοντας επιχειρήσεις όπως η Celsius και το μεγάλο hedge fund Three Arrows Capital.

Ο δανειστής Celsius διακόπτει τις αναλήψεις

Το βράδυ της 12ης Ιουνίου, η Celsius ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά στους πελάτες της να αποσύρουν καταθέσεις λόγω «ακραίων συνθηκών στην αγορά».

Η Celsius Network συγκέντρωσε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία με ένα βήμα που φαινόταν να αψηφά τους βασικούς νόμους των οικονομικών. Το μότο ήταν «καταθέστε κρυπτονομίσματα και λάβετε επιτόκιο έως 18%», δεκάδες φορές το επιτόκιο των παραδοσιακών λογαριασμών ταμιευτηρίου.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στην Celsius, σύμφωνα με την εταιρεία. Παρόλο που ο σκεπτικισμός αυξανόταν για το αν τα επιτόκιά της ήταν βιώσιμα και οι πελάτες άρχισαν να αποσύρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εν μέσω μιας ολοένα και βαθύτερης συντριβής των κρυπτονομισμάτων, ο συνιδρυτής της εταιρείας, Alex Mashinsky, υποστήριζε ότι η Celsius ήταν «ασφαλής».

Ποιος θεωρείται ο «πάτος» για την τιμή του Bitcoin;

Όσον αφορά στην πρόβλεψή τους σε πόσο χαμηλά επίπεδα θα μπορούσε να πέσει η τιμή του Bitcoin, με βάση την παρούσα ρευστή κατάσταση στις οικονομικές αγορές, οι απόψεις μεταξύ των οικονομικών αναλυτών διίστανται.

Από τεχνικής πλευράς θα μπορούσε να πάει ακόμα και στο μηδέν, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί, αφού πλέον βλέπουμε τα πιο μεγάλα επενδυτικά ταμεία της Αμερικής να εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα ως ένα μέρος στο χαρτοφυλάκιο  τους.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι υποστηρικτές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων φαίνεται να μην ανησυχούν για την πρόσφατη πτώση των τιμών μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η MicroStrategy αγόρασε άλλα 480 Bitcoin αξίας περίπου 10 εκατ. δολαρίων μεταξύ 3 Μαΐου και 28 Ιουνίου, έναντι περίπου 20.817 δολαρίων το καθένα.

Ενώ μερικές εταιρείες με επίκεντρο τα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης προσθέσει το Bitcoin στους ισολογισμούς τους, η ζημιά που δέχεται το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και άλλα νομίσματα στην τρέχουσα bear market είναι πιθανό να κάνει κάθε πιθανό νέο επενδυτή να το σκεφτεί δύο φορές πριν προβεί σε αγορά του ψηφιακού νομίσματος.

Αν κοιτάξετε τον στόχο τιμής μας για τη MicroStrategy, βασίζεται σε τιμή του Bitcoin που θα φτάσει τα 95.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Ας μην ξεχνάμε ότι η τιμή του Bitcoin καθοδηγείται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.  Οπότε, το γεγονός ότι θα υπάρξουν μόνο 21 εκατ. Bitcoin που θα εξορυχθούν συνολικά, υποδηλώνει ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του είναι πολύ πιθανόν να αυξάνεται αφού η προσφορά είναι περιορισμένη.

Εν κατακλείδι, αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο bear market και όσοι έχουν καλύτερο μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό φαίνεται να το βλέπουν ως μια ευκαιρία να οικοδομήσουν και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη ανοδική πορεία.

*Οικονομολόγου Head of Investment & Market Research at PureFintech

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ