Τι είναι το Bitcoin και πώς λειτουργεί;

Η πρώτη συναλλαγή μεταξύ ηλεκτρονικών διευθύνσεων Bitcoin πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2009.

Του Ανδρέα Βλάχου*

Το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε χρονικά το 2009. Η ταυτότητα του εφευρέτη του Bitcoin παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη, ωστόσο ο δημιουργός είναι γνωστός στο ευρύ κοινό με το ψευδώνυμο «Σατόσι Νακαμότο». Εικάζεται επίσης πως πιθανόν μια ομάδα διάφορων ανθρώπων βρίσκεται πίσω από την εφεύρεση του Bitcoin, παρά ένα συγκεκριμένο άτομο. Η πρώτη συναλλαγή μεταξύ ηλεκτρονικών διευθύνσεων Bitcoin πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2009, από ηλεκτρονική διεύθυνση Bitcoin που ανήκει στον «Σατόσι Νακαμότο» προς μια άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση Bitcoin, που όπως αποδείχτηκε αργότερα ανήκει στον προγραμματιστή Χαλ Φίνεϊ. Ο συγκεκριμένος προγραμματιστής, που απεβίωσε το 2014, εικάζεται από πολλούς γνώστες της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων πως είναι ο πραγματικός «Σατόσι Νακαμότο».

Το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα αναγνωρίζονται νομικά από διάφορες νομοθεσίες παγκόσμια είτε ως μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, είτε ως ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, είτε ως ψηφιακή περιουσία. Συγκεκριμένες χώρες είτε δεν αναγνωρίζουν νομικά τα κρυπτονομίσματα είτε έχουν απαγορεύσει τη χρησιμοποίησή τους. Τεχνικά, το Bitcoin πληροί όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Θεωρείται το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που διατηρείται ανεξάρτητο από τις κεντρικές τράπεζες και μπορεί να σταλεί απευθείας από χρήστη σε χρήστη στο δίκτυο Blockchain χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντες. Σχετικοί μεσάζοντες που αποφεύγονται με τη χρήση του Bitcoin είναι οι τράπεζες και άλλες εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, οι οποίες χρεώνουν ακριβά κόστη μεταφοράς και εφαρμόζουν διαδικασίες πολύ πιο χρονοβόρες από ό,τι το δίκτυο Blockchain.

H έννοια του Bitcoin θέτει τον χρήστη ως πλήρη υπεύθυνο για την ψηφιακή περιουσία του και εξαλείφει την εξάρτηση από μεσάζοντες και χρεώσεις τόκων. Οι συναλλαγές είναι διαφανείς και μπορούν να επαληθευτούν από οποιονδήποτε χρήστη, κάτι που μειώνει τη διαφθορά και δημιουργεί την οργανική αξία του δικτύου.

Οι συναλλαγές σε Bitcoin αγγίζουν τιμή-ρεκόρ αυτή την περίοδο ($38.000 - $39.000 στις 15 Ιανουαρίου 2021) λόγω της αυξημένης υιοθέτησής του από παγκόσμια ινστιτούτα. Χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin είτε ως μηχανισμό συναλλαγών σε διάφορα ανταλλακτήρια στο διαδίκτυο με σκοπό το κέρδος είτε ως μηχανισμό πληρωμής υπηρεσιών και αγαθών. Χιλιάδες επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο αποδέχονται το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ως μια μέθοδο πληρωμής, όπως η Dell, το Twitch, η Expedia, το PayPal, η AT&T, η Norwegian Air, η NewEgg, η Microsoft, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ακόμα και αθλητικοί οργανισμοί, όπως η Benfica και οι Dallas Mavericks.

Παρά το ότι η υψηλή μεταβλητότητα της αξίας του Bitcoin είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο για τους χρήστες, μια από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές της τεχνολογίας υιοθετείται από ανθρώπους των τριτοκοσμικών χωρών που έχουν δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Για αυτούς τους ανθρώπους, το Bitcoin είναι συχνά το πιο αξιόπιστο μέσο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές χρημάτων μέσω μιας εφαρμογής κινητού.

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις Bitcoin δημιουργούνται με κρυπτογραφικές μεθόδους, έχουν μήκος 26-35 χαρακτήρες, αποτελούνται από αλφαβητικούς και αριθμητικούς χαρακτήρες και συνήθως ξεκινούν με τα ψηφία «1», «3» ή «bc1».

Ιδιότητες συναλλαγών Bitcoin

  1. Οριστικότητα συναλλαγών: Μετά την επιβεβαίωση του δικτύου, μια συναλλαγή δεν μπορεί να αντιστραφεί από κανέναν, ούτε καν από τον ίδιο τον χρήστη. Αυτό είναι θετικό, επειδή κανένας μεσάζοντας δεν μπορεί να μπλοκάρει μια συναλλαγή Bitcoin, αλλά χρειάζεται προσοχή ούτως ώστε ο χρήστης να μη στείλει τα χρήματά του σε λάθος διεύθυνση και να προστατεύει τα δεδομένα του για να μην μπορέσει ένας χάκερ να πάρει πρόσβαση στους κωδικούς του ηλεκτρονικού πορτοφολιού.
  2. Γρήγορη, απεριόριστη και παγκόσμια εκτέλεση συναλλαγών: Η συναλλαγή διαδίδεται σχεδόν αμέσως στο δίκτυο και επιβεβαιώνεται περίπου κάθε 10-15 λεπτά, αναλόγως του πόσο βαρυφορτωμένο είναι το δίκτυο, ανεξαρτήτως της φυσικής τοποθεσίας των χρηστών. Η ταχύτητα της εκτέλεσης των συναλλαγών είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις αντίστοιχες τραπεζικές συναλλαγές, που συχνά χρειάζονται 2-3 εργάσιμες μέρες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης χρημάτων.
  3. Ψευδώνυμο του χρήστη: Ούτε οι συναλλαγές ούτε οι λογαριασμοί συνδέονται με πραγματικές ταυτότητες. Οι συναλλαγές σε Bitcoins γίνονται μέσω εικονικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Είναι δυνατόν να αναλυθεί η ροή συναλλαγών, αλλά δεν είναι εύκολο να συνδεθεί η πραγματική ταυτότητα των χρηστών με αυτές τις διευθύνσεις.
  4. Ευκολία χρήσης: Ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι Bitcoin μπορεί να κατέβει με ασφάλεια και δωρεάν ως λογισμικό σε κινητή συσκευή και υπολογιστή. Μετά την εγκατάσταση, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια επιτρέπουν στον χρήστη να συναλλάσσεται σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, χωρίς όρια συναλλαγών.
  5. Ασφάλεια συναλλαγών: Η διαχείριση των ψηφιακών συναλλαγών Bitcoin γίνεται με ένα σύστημα κρυπτογράφησης που είναι ευρέως γνωστό ως public key cryptography. Μόνο ο κάτοχος συγκεκριμένου ιδιωτικού κλειδιού μπορεί να στείλει τα κρυπτονομίσματα ενός λογαριασμού σε έναν άλλο χρήστη. Η ισχυρή κρυπτογραφική τεχνολογία έχει κάνει αδύνατο να σπάσει αυτό το σύστημα μέχρι στιγμής, κάτι που καθιστά το Bitcoin ως το ασφαλέστερο μέσο συναλλαγής στον κόσμο.

Στο επόμενο τεύχος, θα παρουσιάσουμε τους ασφαλέστερους τρόπους που ένας χρήστης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αγοράσει, να πουλήσει και να φυλάξει τα κρυπτονομίσματά του χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Στατιστικά στις 15 Ιανουαρίου 2021

 

Τιμή Bitcoin

$38.077,10

Όγκος συναλλαγών το τελευταίο 24ωρο

$62.989.948.275

Συνολική αξία Bitcoin στο δίκτυο

$707.277.601.965

Αριθμός συναλλαγών το τελευταίο 24ωρο

338.809

Αριθμός εκκρεμών συναλλαγών

62.000

Συνολική προσφορά σε μονάδες Bitcoin

21.000.000 (υπολογίζεται να επιτευχθεί το έτος 2140)

Τρέχουσα προσφορά σε μονάδες Bitcoin

18.600.981

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Blockchain Researcher, Educator & Community Builder

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ