Πώς το κόστος του πολιτικού φλερτ με τον Τραμπ κοστίζει στη Μελόνι (γράφημα)

Η Μελόνι και το επιτελείο της ανησυχούν πάρα πολύ για τη συμπεριφορά του Τραμπ, ενώ η ίδια αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο

Η Τζόρτζια Μελόνι ήλπιζε ότι η στενή της σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα εδραίωνε τη θέση της στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρέστη στην ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο. Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο στο Μαρ-α-Λάγκο, είχε στενούς δεσμούς με τον Έλον Μασκ και δήλωσε ότι ανέμενε μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Η ιδέα της ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό το ταξίδι για να εξασφαλίσει τουλάχιστον μια μερική εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτή η υπόσχεση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Την περασμένη Τετάρτη, οι πωλήσεις των ιταλικών αυτοκινητοβιομηχανιών ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ επλήγησαν από τις ίδιες εισφορές 25% με αυτές της υπόλοιπης ΕΕ. Το επόμενο κύμα αμερικανικών δασμών, που αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιζήμιο για την οικονομία της χώρας και για μία πρωθυπουργό που ξαφνικά φαίνεται να βρίσκεται υπό πίεση.

Μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια στην εξουσία, ο κυβερνητικός συνασπισμός της έχει πληγεί από την πιο σοβαρή περίοδο δημόσιας διαμάχης. Η πίεση της ΕΕ για συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη της Ουκρανίας ανέδειξε εκ νέου τα οικονομικά όρια που δυσχεραίνουν τους Ιταλούς ηγέτες εδώ και χρόνια. Η παράλληλη διάλυση της διατλαντικής σχέσης σημαίνει ότι αντί να σχηματίσει μια γέφυρα, η Μελόνι πιθανότατα θα πρέπει να διαλέξει πλευρά.

Η Μελόνι και το επιτελείο της ανησυχούν πάρα πολύ για τη συμπεριφορά του Τραμπ, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η ίδια αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο και οτιδήποτε λέει για το εμπόριο ή την προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία είναι προσεκτικά βαθμονομημένο ώστε να μην ανταγωνιστεί τον Λευκό Οίκο.

Παρά ταύτα, ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Stellantis NV θα πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς και η Ferrari NV δήλωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές σε ορισμένα μοντέλα στις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει διατηρήσει μια σχέση με τον Τραμπ παρά τις πολλές διαφωνίες τους, φαίνεται να είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης που έχει την προσοχή του προέδρου. Μιλά τακτικά με τον Αμερικανό ηγέτη και τον ενημέρωσε για περισσότερο από μισή ώρα μετά από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτόν τον μήνα.

Η Ιταλίδα ηγέτιδα είχε τοποθετηθεί ως παίκτης-κλειδί τόσο στην ΕΕ όσο και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η φιλοξενία της συνόδου κορυφής του γκρουπ των G7 πέρυσι είχε δείξει την ικανότητά της να διασχίζει τις πολιτικές διαιρέσεις.

Εξασφάλισε μια θέση-κλειδί ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σύμμαχό της, Ραφαέλε Φίττο, παρά το γεγονός ότι κράτησε αποστάσεις από την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι αρχικές σχέσεις της με τον Τραμπ ήταν επίσης ελπιδοφόρες.

Τον Ιανουάριο, βρισκόταν στο Μαρ-α-Λάγκο την ώρα που η Ρώμη διαπραγματευόταν την ανταλλαγή κρατουμένων με την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον. Τον περασμένο μήνα, προσκλήθηκε να μιλήσει στο CPAC, μια συντηρητική συγκέντρωση που πραγματοποιείται λίγο έξω από την Ουάσινγκτον, όπου έκανε λόγο για την προστασία των εμπορικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Μέρος αυτής της πρόσβασης βασίστηκε στη σχέση της με τον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που έχει γίνει βασικός σύμβουλος του Τραμπ και μίλησε σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα της Μελόνι το 2023.

Αλλά η Ιταλία έχει έκτοτε διακόψει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξη του συστήματος του Μασκ, Starlink για κυβερνητικές και στρατιωτικές επικοινωνίες, με τη Μελόνι να λέει στους συμμάχους της ότι η αλλαγή της γεωπολιτικής σημαίνει ότι απαιτείται μια εναλλακτική λύση.

Η Μελόνι προσπάθησε να προσεγγίσει μέσω διπλωματών για να ανοίξει μια άλλη γραμμή με τον Λευκό Οίκο, αλλά αυτό έχει αποφέρει ελάχιστους καρπούς μέχρι στιγμής, εν μέσω μιας ευρύτερης αναταραχής στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συναλλάσσονται με τους διεθνείς εταίρους τους.

Η Μελόνι είναι κατά της αποστολής ιταλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά έχει υποστηρίξει την ιδέα να δοθούν στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ χωρίς πλήρη ένταξη στη συμμαχία. Αυτή είναι μια πρόταση που το γραφείο του Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει μεταξύ πολλών άλλων επιλογών.

Η Μελόνι εξακολουθεί να κρατά μια λογική θέση στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή της είναι μία από τις πιο σταθερές στην περιοχή και τα ιταλικά ομόλογα διαπραγματεύονται κοντά στο μικρότερο spread έναντι των γερμανικών από τότε που ξέσπασε η κρίση του ευρώ πριν από σχεδόν 15 χρόνια. Επιπλέον, μια σημαντική ώθηση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ιταλική βιομηχανία και η ελεγχόμενη από το κράτος αμυντική εταιρεία Leonardo είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί.

Παρ’ όλα αυτά, η δυσμενής τροπή των σχέσεών της με τον Λευκό Οίκο τροφοδοτεί τα προβλήματά της στο εσωτερικό της χώρας της, όπου αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη απειθαρχία από τους δύο αντιπροέδρους που ηγούνται των βασικών εταίρων του συνασπισμού της.

Ο Ματέο Σαλβίνι του εθνικιστικού κόμματος της Λέγκας είχε προβληθεί στο παρελθόν ως πιθανός πρωθυπουργός. Καθώς η Μελόνι έχει περιορίσει τον ενθουσιασμό της για την προσέγγιση του Τραμπ, ο Σαλβίνι, ο οποίος εδώ και καιρό διάκειται με συμπάθεια προς τη Ρωσία, έχει προσεγγίσει τον Λευκό Οίκο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το δικό του προφίλ.

Έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς αυτόν τον μήνα, ο Σαλβίνι έθεσε ακόμη και το ενδεχόμενο να λάβει ο ίδιος πρόσκληση στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό εξόργισε τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, του κεντροδεξιού Forza Italia, ο οποίος κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του ως υπουργού Μεταφορών και απέρριψε τη Λέγκα ως «φλύαρους λαϊκιστές».

Πρόσφατα η Μελόνι μίλησε σε πολιτική εκδήλωση στη Ρώμη και υποστήριξε ότι η Ιταλία πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, προσθέτοντας μια κωδικοποιημένη αιχμή κατά της Λέγκας, η οποία έχει κάνει στροφή στο θέμα και τώρα αντιτίθεται στη θέση της. «Οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια είναι το τίμημα της ελευθερίας σας», τονισε.

Αυτή η δυναμική του συνασπισμού αναδεικνύει την εξισορρόπηση που πρέπει να κάνει η ίδια, αφού οι Ιταλοί βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ένα μακρινό πρόβλημα, οι εταίροι της στην ΕΕ συσπειρώνουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος πιέζει για κατάπαυση του πυρός, χωρίς, προφανώς, να λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ταξιδιωτικής άδειας για Ευρωπαίους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ