Bloomberg: Η Σουηδία παραδέχεται τα λάθη της, αλλά δεν αλλάζει στρατηγική

O κύριος επιδημιολόγος της χώρας είπε ότι θα είχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο για τον περιορισμό του ιού στην αρχή του, αν γνώριζε σε προηγούμενο στάδιο όσα ξέρει τώρα.

Ο επιστήμονας πίσω από την αμφιλεγόμενη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας της Σουηδίας, λέει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει πορεία, παρά το γεγονός ότι παραδέχεται ότι μια διαφορετική αντιμετώπιση σε προηγούμενη φάση θα μπορούσε να έχει σώσει ζωές.

Ο Anders Tegnell, ως κεντρικός επιδημιολόγος της Σουηδίας, πυροδότησε διεθνή πρωτοσέλιδα την Τετάρτη όταν είπε σε έναν τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ότι θα είχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο για τον περιορισμό του ιού στην αρχή του, αν γνώριζε σε προηγούμενο στάδιο όσα ξέρει τώρα.

Η παραδοχή του επιδημιολόγου ανάγκασε τα μέλη της κυβέρνησης της Σουηδίας ζητήσουν διευκρινήσεις, απαιτώντας σαφήνεια. Ο Tegnell είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν μπορεί ακόμα να δώσει ακριβή απάντηση σχετικά με το τι άλλα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί». Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν υποσχέθηκε έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Σουηδίας.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στη Στοκχόλμη την Τετάρτη, ο Tegnell είπε ότι δεν έχει μετανιώσει και «εξακολουθεί να είναι σίγουρος» ότι η στρατηγική της Σουηδίας λειτουργεί σε γενικές γραμμές, αλλά όπως κάθε στρατηγική, πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς.​

Η στρατηγική

Ο Tegnell είναι ο εγκέφαλος πίσω από την αμφιλεγόμενη προσέγγιση της Σουηδίας για την καταπολέμηση του ιού και η κυβέρνηση του είχε εμπιστευτεί τον χειρισμό της πανδημίας. Οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων εξακολουθούν να απαγορεύονται, αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι Σουηδοί είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν εστιατόρια, να ψωνίσουν, να πάνε γυμναστήριο και να στείλουν τα παιδιά κάτω των 16 ετών στο σχολείο. Ο Tegnell πιστεύει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων δεν ήταν απαραίτητο και σημείο κλειδί για την απομάκρυνση της κρίσης.

Με 44 θανάτους ανά 100.000, το ποσοστό θνησιμότητας της Σουηδίας είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως και υπερβαίνει κατά πολύ τα ποσοστά στις γειτονικές Δανία και τη Νορβηγία, όπου επιβλήθηκαν πολύ αυστηρότερα μέτρα. Όπως και αλλού, στην Σουηδία ο ιός έπληξε τους ηλικιωμένους πολίτες πιο σκληρά.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι στην προστασία των εγκαταστάσεων φροντίδας των ηλικιωμένων μας. Θα μπορούσαμε πιθανώς να εφαρμόζαμε λίγους περισσότερους περιορισμούς στην αρχή », είπε ο Tegnell. Αρκετά αμφιλεγόμενο είναι το ότι απορρίπτει τις μάσκες προσώπου ως χρήσιμη προστασία από τον ιό. Τα στοιχεία για τις μάσκες προσώπου είναι «εξαιρετικά ασαφή», είπε. 

Παρά τη διαμάχη, η στρατηγική του Tegnell έχει ευρεία υποστήριξη στη Σουηδία. Όμως, με πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιστρέφουν στην κανονικότητα αφού έχουν θέσει την πανδημία υπό έλεγχο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σουηδία μπορεί να μείνει πίσω. 

Αυτό αρχίζει να σημαίνει λιγότερη ελεύθερη κυκλοφορία για τους Σουηδούς, καθώς ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Τσεχικής Δημοκρατίας, έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε άτομα που προέρχονται από περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Οι Τσέχοι ταξιδεύουν στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά χαρακτηρίζοντας τις χώρες αυτές ως «κόκκινες», που σημαίνει ότι ενέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Καθολική υγειονομική περίθαλψη

​​Κρίσιμη για την προσέγγιση της Σουηδίας για την καταπολέμηση του Covid-19 είναι το καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ο Tegnell. «Κάνει μια τεράστια διαφορά.» Παρά το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της Σουηδίας, τα νοσοκομεία της σε καμία περίπτωση δεν έχουν κατακλυστεί και ένα νοσοκομείο που δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για την πανδημία, σε συνεδριακό κέντρο στην πρωτεύουσα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί. 

Τελικά, ο χειρισμός μιας κρίσης όπως ο Covid-19 απαιτεί τακτική προσαρμογή, προκειμένου μια χώρα να επιτύχει να την καταπολεμήσει, είπε ο Tegnell. «Υπάρχουν πάντα βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν», είπε. «Όποιος αντιμετώπισε τον κορωνοϊό θα έλεγε το ίδιο πράγμα. Διότι αν δεν βελτιωθείτε με αυτά που μαθαίνετε, δεν θα βελτιωθείτε ποτέ. "
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ