Παρίσι: Πώς έχασε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης

Ποιο χρηματιστήριο ανεβαίνει στην κορυφή - Οι μετοχές της Γαλλίας αξίζουν πλέον συνολικά περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία οδήγησε τη χώρα να χάσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του στέμματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακοίνωση-σοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές πυροδότησε μια πτώση που εξαφάνισε περίπου 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale SA, BNP Paribas SA και Credit Agricole SA – όλες μεγάλοι κάτοχοι κρατικού χρέους – έχασαν πάνω από 10% η καθεμία.

Οι μετοχές της χώρας αξίζουν πλέον συνολικά περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο δείκτης CAC 40 διέγραψε όλα τα κέρδη του για το 2024 – μια απότομη αντιστροφή από την κλιμάκωση των υψηλών ρεκόρ πριν από ένα μήνα.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις-τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Αλμπέρτο Τότσιο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.

Ταυτόχρονα, μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ανάκαμψης της δραστηριότητας συγχωνεύσεων, έχει καταστήσει τις βρετανικές μετοχές και πάλι δημοφιλείς στους επενδυτές. Παρόλο που η χώρα προετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, όπως γράφει το Bloomberg.

«Μας αρέσουν οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους αποτίμησης, αλλά και ως μέσο διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, δεδομένου του ελκυστικού κλαδικού προφίλ τους», δήλωσε ο Ούλριχ Όρμπαν, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Berenberg. «Συν τοις άλλοις, η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να είναι υψηλότερη αλλού, τουλάχιστον προς το παρόν».

Ο δείκτης FTSE 100 έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά φέτος, τροφοδοτούμενος από μετοχές που βασίζονται στις εξαγωγές, όπως η Shell Plc και η Unilever Plc. Έχει υπεραποδώσει κατά πολύ έναντι του δείκτη Euro Stoxx 50 τους τελευταίους τρεις μήνες, με την κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων αεροσκαφών Rolls-Royce Holdings Plc να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον ως η έκτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Στη Γαλλία, οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι για την επιστροφή στις μετοχές λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική. Εκτός από τις τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης διοδίων Vinci SA και Eiffage SA έχουν υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.

Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που οι βαριές μετοχές πολυτελείας της Γαλλίας βρίσκονταν ήδη υπό πίεση από την άνιση ανάκαμψη στην Κίνα.

«Δεδομένου του ασυνήθιστου πολιτικού αινίγματος επί του παρόντος και του υψηλού κινδύνου για τα πρωτοσέλιδα μεταξύ τώρα και των εκλογών, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να βιαστούμε να αγοράσουμε τη βουτιά», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc Εμανουέο Κο σε σημείωμα στρατηγικής στις 12 Ιουνίου. Η ψηφοφορία δύο γύρων πραγματοποιείται στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Σίγουρα, οι επενδυτές βλέπουν κάποιους λόγους να παραμένουν επιφυλακτικοί και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή μετά το Brexit και η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο και θα αντιμετωπίσει τον έλεγχο από τους επαγρυπνούντες των ομολόγων.

Η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας ταλανίζεται επίσης από τις εταιρείες που επιλέγουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της πίεσης από ακτιβιστές επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποτιμήσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Ξαναπιάνει δουλειά η Επ. Οικονομικών με ΜΕΔ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ