Στο κόκκινο έχουν βαφτεί οι παγκόσμιες αγορές μετοχών καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου, ενόψει της νέας ανακοίνωσης δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα. Οι μετοχές υποχώρησαν στα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις διεθνείς ρευστοποιήσεις να επηρεάζουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για μετοχικούς δείκτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σημείωσαν επίσης πτώση.
Ο χρυσός άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν λόγω αυξημένης ζήτησης για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου. Διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως αποφεύγουν την ανάληψη σημαντικών επενδυτικών θέσεων ή ρευστοποιούν υπάρχουσες, καθώς επικρατεί επιφυλακτικότητα εν αναμονή των αποκαλούμενων «ανταποδοτικών δασμών» και του πιθανού τους αντίκτυπου στην οικονομία. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν πλέον ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσουν σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2025, καθώς οι περιορισμοί στο εμπόριο επιβραδύνουν τη δυναμική. «Όλες αυτές οι αποσπασματικές και επιθετικές πολιτικές αλλαγές της κυβέρνησης Τραμπ έχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις», δήλωσε η Katrina Ell, διευθύντρια οικονομικών ερευνών στη Moody’s Analytics. «Γι’ αυτό και αυξάνονται ραγδαία οι εκτιμήσεις για πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. Η εικόνα είναι ανησυχητική».
Πτώση S&P 500 και αβεβαιότητα για την Ημέρα της Απελευθέρωσης
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι «ανταποδοτικοί» δασμοί του θα εφαρμοστούν σε «όλες τις χώρες», διαψεύδοντας ελπίδες για περιορισμένο πεδίο εφαρμογής από τις 2 Απριλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ ενώ έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα αυτοκίνητα, καθώς και σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα.
Αναλυτές του Bloomberg Economics προειδοποιούν ότι εάν εφαρμοστούν μαζικά οι δασμοί, θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ και να αυξήσουν τις τιμές τα επόμενα χρόνια.
Η αρχική ευφορία γύρω από το οικονομικό σχέδιο του Τραμπ είχε οδηγήσει τον S&P 500 σε ιστορικά υψηλά τον Φεβρουάριο. Έκτοτε, όμως, ο δείκτης έχει καταγράψει έντονη διόρθωση και οδεύει προς το χειρότερο τρίμηνο από το 2022. Επιπλέον μεταβλητότητα αναμένεται σήμερα, λόγω λήξης τριμήνου. «Υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα ως προς το τι θα περιλαμβάνει τελικά το πακέτο δασμών», σημείωσε ο Kerry Craig της JPMorgan Asset Management. «Γι’ αυτό κοιτάμε προς την Ευρώπη, η οποία έχει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, και ενδιαφέρον για μετοχές άμυνας, αλλά και προς την Κίνα».
Εμπορεύματα και γεωπολιτικές ανησυχίες
Το πετρέλαιο υποχώρησε μετά τη δήλωση Τραμπ ότι σκέφτεται «δευτερογενείς δασμούς» στο ρωσικό πετρέλαιο και στους εισαγωγείς του, αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, οι κυρώσεις μπορεί να έχουν ευρύτερες οικονομικές συνέπειες.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή συνέχισε να αναπτύσσεται τον Μάρτιο, δίνοντας κάποια ανάσα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Στην Ταϊλάνδη, οι μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης λόγω σεισμού στη Μιανμάρ. Στη Νότια Κορέα, η λήξη 17μηνου απαγόρευσης short selling συνέπεσε με εντεινόμενες ανησυχίες για τους αμερικανικούς δασμούς.
Ο χρυσός εκτοξεύεται, οι προβλέψεις αναθεωρούνται
Ο χρυσός ενισχύθηκε έως και 1%, φτάνοντας τα $3.115,97 ανά ουγγιά, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του. Πολλές μεγάλες τράπεζες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την τιμή του, με τη Goldman Sachs να ανεβάζει τον στόχο της στα $3.300 μέχρι το τέλος του έτους.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα κερδίζουν έδαφος
Η εντεινόμενη παγκόσμια εμπορική σύγκρουση αυξάνει τους κινδύνους απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και ανατρέπει τις ισορροπίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Μετοχές και ομόλογα γνώρισαν έντονες διακυμάνσεις το πρώτο τρίμηνο του 2025 λόγω των διαδοχικών ανακοινώσεων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών. Ωστόσο, κάτι γίνεται ολοένα πιο σαφές: τα ομόλογα αποδεικνύονται καλύτερη επιλογή από τις μετοχές, ακόμη και καθώς το δολάριο χάνει μέρος της ισχύος του ως ασφαλές καταφύγιο.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (Treasuries) σημείωσαν απόδοση άνω του 2,5% στο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περίπου 5%. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, που οι μετοχές πέφτουν ενώ τα ομόλογα ανεβαίνουν σε τριμηνιαία βάση. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, υπό τον Ajay Rajadhyaksha, μετέβαλαν την τοποθέτησή τους υπέρ των ομολόγων σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές για πρώτη φορά εδώ και αρκετά τρίμηνα, εκτιμώντας ότι οι αβεβαιότητες στη χάραξη πολιτικής αποτελούν καθοδικούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.
Η Morgan Stanley συντάσσεται με αυτή την άποψη. Οι στρατηγικοί αναλυτές της, όπως ο Matthew Hornbach, συνέστησαν σε επενδυτές να προσθέσουν επενδυτική έκθεση σε επταετή ομόλογα, τα οποία θα ωφεληθούν σε περιβάλλον αποδυνάμωσης του επενδυτικού κλίματος λόγω αβεβαιότητας και ανησυχιών για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Απώλειες $5 τρισ. στη Wall Street
Περισσότερα από $5 τρισεκατομμύρια σε αξία μετοχών έχουν χαθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενόψει των «ανταποδοτικών δασμών» που ανακοινώνονται στις 2 Απριλίου. Οι δασμοί στοχεύουν σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα βιομηχανικά μέταλλα.
«Αν η αγορά μετοχών διορθώσει χαμηλότερα, αυτό θα σφίξει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες — κάτι που ευνοεί τα ομόλογα», δηλώνει ο Jack McIntyre της Brandywine Global. «Καλύτερα να αγοράζεις σε πτώση». Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν δεύτερη συνεχόμενη άνοδο τη Δευτέρα στην Ασία, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,21%.
Η επιστροφή του 60/40 χαρτοφυλακίου
Η σταθερή επιστροφή της αρνητικής συσχέτισης μεταξύ μετοχών και ομολόγων αποτελεί ανακούφιση για τους επενδυτές, καθώς επαναφέρει τη λογική του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου 60/40. Με τις αποδόσεις των ομολόγων να ξεπερνούν τον πληθωρισμό, οι επενδύσεις σε αυτά προσφέρουν «πραγματική απόδοση», τονίζει ο Earl Davis της BMO Global.
Τα πενταετή ομόλογα πρωταγωνίστησαν στο ράλι, με την απόδοσή τους να μειώνεται πάνω από 40 μονάδες βάσης στο ~4%. Η απόδοσή τους απέχει πλέον όσο ποτέ από τα 30ετή ομόλογα από το 2022.
Οι επενδυτές τα προτιμούν καθώς είναι λιγότερο ευαίσθητα σε πληθωριστικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους, σε αντίθεση με τα 2ετή (που επηρεάζονται από τη νομισματική πολιτική) και τα μακροπρόθεσμα (που πλήττονται από τους φόβους για το δημόσιο χρέος).
Διχασμός στην Fed και πιέσεις για μείωση επιτοκίων
Ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα πως η κεντρική τράπεζα θα περιμένει να δει την επίδραση των πολιτικών αλλαγών, ενώ θεωρεί πιθανό η πληθωριστική επίδραση των δασμών να είναι προσωρινή. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Αλμπέρτο Μουσαλέμ, προειδοποίησε να μην θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι παροδική.
Τα συμβόλαια overnight-indexed swaps δείχνουν ότι η Fed ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Παρά την αισιοδοξία για τα ομόλογα, η απουσία άμεσης μείωσης επιτοκίων ίσως περιορίσει τα περαιτέρω κέρδη. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν τον Μάρτιο μετά από πτώση 33 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο, ενώ ο S&P 500 συνέχισε την πτώση του κατά 10% από τα ιστορικά υψηλά. «Πιστεύουμε ότι η οικονομία θα αποδυναμωθεί», δήλωσε ο Gregory Faranello της AmeriVet Securities, προσθέτοντας πως σχεδιάζει να ενισχύσει τις θέσεις του στα ομόλογα εάν οι αποδόσεις κινηθούν και πάλι υψηλότερα.
Πηγή: newmoney.gr
- Διαβάστε επίσης: Παράταση πληρωμής προστίμων από κάμερες έως 30 Απριλίου