Η προοπτική της θέσπισης από τις ΗΠΑ μιας σειράς νέων δασμών υπό τον Τραμπ οδήγησε τους οικονομολόγους να εκτιμήσουν ότι το ευρώ θα μπορούσε να επιστρέψει στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ το 2025.
Από την αποφασιστική νίκη του Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η οποία έδωσε επίσης στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα τον έλεγχο του Κογκρέσου, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.
Εν τω μεταξύ, το ευρώ υποχώρησε ραγδαία, φτάνοντας για λίγο κάτω από το 1,05 δολάριο στις 14 Νοεμβρίου για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023. Μόλις πριν από δύο μήνες, διαπραγματευόταν γύρω στα 1,17 δολάρια.
Ένας προτεινόμενος καθολικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές και ένας δασμός 60% σε αγαθά από την Κίνα -μαζί με τα σχέδια του Τραμπ για μείωση των φόρων και περιορισμό της μετανάστευσης- αναμένεται σε γενικές γραμμές να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.
Αυτό θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο και να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή βραχυπρόθεσμα. Τα υψηλότερα επιτόκια γενικά στηρίζουν ένα νόμισμα.
Ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος FX Research της Deutsche Bank, δήλωσε επίσης ότι η αβεβαιότητα είναι υψηλή και ότι οι βασικοί παράγοντες θα είναι η «κλίμακα και η ταχύτητα των αλλαγών πολιτικής».
«Εάν η ατζέντα του Τραμπ εφαρμοστεί πλήρως και γρήγορα χωρίς μια αντισταθμιστική πολιτική απάντηση από την Ευρώπη ή την Κίνα, θα μπορούσαμε να δούμε την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να πέφτει στα 0,95 σεντς ή και χαμηλότερα», ανέφερε ο ίδιος σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι αυτή η υπέρβαση θα οδηγούσε το σταθμισμένο στο εμπόριο δολάριο σε υψηλό ρεκόρ.
Μια «πιο ισορροπημένη προσέγγιση» από τον Τραμπ – με έναν καθολικό δασμό 10% με περίοδο εφαρμογής 2 ετών, αλλά με χαμηλότερο συντελεστή 30% για την Κίνα και λιγότερο ακραίες πολιτικές για την απορρύθμιση και τη μετανάστευση – θα έβλεπε το ευρώ να αγγίζει το 1 δολάριο, δήλωσε ο ίδιος, φτάνοντας το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του δολαρίου, αλλά όχι υπερβαίνοντάς το.
Η εκτίμηση των οικονομολόγων της Barclays δείχνει ότι το ευρώ θα φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο εάν εφαρμοστεί δασμός 10% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που θα προκαλέσει αντίποινα.
Το ίδιο αποτέλεσμα αναφέρθηκε ως πιθανότητα στις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για το 2025. Η τράπεζα δήλωσε ότι η προοπτική των δασμών του Τραμπ και των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων την έκανε να αναθεωρήσει την άποψή της ότι το δολάριο θα υποχωρούσε σταδιακά μέσα στο έτος, βλέποντας αντίθετα πως το αμερικανικό νόμισμα θα παραμείνει «ισχυρότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Παράλληλα, αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για το ευρώ, δηλώνοντας ότι οι οικονομολόγοι της «δεν βλέπουν πλέον οικονομικές προοπτικές που ευνοούν τη σταδιακή ανάκαμψη του ευρώ» – με παράγοντες όπως η ευπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια εμπορική αβεβαιότητα και η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, η Goldman δήλωσε επίσης ότι το ευρώ θα μπορούσε να εκπλήξει προς τα πάνω, εάν η εμπορική πολιτική καταλήξει να είναι «πιο ευνοϊκή» ή εάν τα πραγματικά επιτόκια στην ευρωζώνη – τα οποία προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό – παραμείνουν υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Ρωσικές απειλές
Το ευρώ άξιζε για τελευταία φορά λιγότερο από 1 δολάριο το φθινόπωρο του 2022, όταν οι φόβοι για ύφεση, το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση επιβάρυναν τις ευρωπαϊκές προοπτικές. Το δολάριο ενισχύθηκε, εν τω μεταξύ, από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την ευρύτερη κίνηση της αγοράς προς τα λεγόμενα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Ιστορικά, το ευρώ διαπραγματευόταν πάνω από το δολάριο για δύο δεκαετίες. Από το Σεπτέμβριο του 2022 που σημείωσε χαμηλό επίπεδο, το ευρώ έχει επανέλθει με άνεση πάνω από την ισοτιμία, αν και κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του.
Ένας από αυτούς τους παράγοντες βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, επιβαρύνοντας ευρέως τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένης της απειλής κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία.
Οι παγκόσμιες αγορές συγκλονίστηκαν μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν ότι η χώρα έχει επεκτείνει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικών αντιποίνων.
Η αύξηση της ζήτησης για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία ενίσχυσε το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο, ενώ στήριξε και το δολάριο ΗΠΑ, όπως δήλωσε στο CNBC η Τζέιν Φόουλι, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ομόλογα ΗΠΑ: Για κρίση «αλά Λιζ Τρας» προειδοποιούν οι αναλυτές