Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα σε Κίνα και στα μάκρο Ιαπωνίας

Αύξηση για τον εταιρικό πληθωρισμό στην Ιαπωνία - Υποβάθμιση του outlook της Κίνας από τη Fitch

Μεικτή είναι εικόνα στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο τόσο στον εταιρικό πληθωρισμό της Ιαπωνίας, όσο και στην υποβάθμιση της Κίνας από τη Fitch, ενώ αποτιμώνται και οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ταϊλάνδης.

Ταυτόχρονα το βλέμμα των traders παγκοσμίως είναι στραμμένο στις ΗΠΑ εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που θα δώσουν το στίγμα σχετικά με τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις της Fed σχετικά με τη νομισματική πολιτική της.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει πτώση 0,6% στις 39.524,65 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix χάνει 0,5%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 1,35%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai χάνει 1,1% και ο CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1%. Οι αγορές της Νότιας Κορέας είναι κλειστές την Τετάρτη, καθώς η χώρα προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει το επόμενο κοινοβούλιο.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών, σημειώνοντας άνοδο 0,26% και τερματίζοντας στις 7.844,8 μονάδες.

Όσον αφορά τον α εταιρικό πληθωρισμό στην Ιαπωνία αυτός διαμορφώθηκε στο 0,8% τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε τα επιτόκια αναφοράς της στο 5,5%, λέγοντας ότι «μια περιοριστική στάση νομισματικής πολιτικής παραμένει απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών πιέσεων».

Την ίδα ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τo outlook ης Κίνας σε «αρνητικό» από «σταθερό» επιβεβαιώνοντας ωστόσο την αξιολόγηση της χώρας σε Α+, επικαλούμενος αυξημένους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ο οίκος ανέφερε στην έκθεσή του ότι η χώρα αντιμετωπίζει αβέβαιες οικονομικές προοπτικές όπου εξαρτώνται ως επι το πλείστον από την αγορά ακινήτων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος τα τελευταία χρόνια έχουν διαβρώσει τα δημοσιονομικά αποθέματα και ότι το χρέος θα μπορούσε ακόμη να αυξηθεί, καθώς η δημοσιονομική πολιτική διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Α+ για την Κίνα, επικαλούμενη υποστηρικτικούς παράγοντες, όπως η μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της, οι σταθερές προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ σε σχέση με τους ομολόγους της και ο αναπόσπαστος ρόλος της στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών.

Στη Wall Street σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν την Τρίτη, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν με μεικτά πρόσημα, καθώς η αγορά δεν μπόρεσε να κρύψει τη νευρικότητα της εν όψει της ανακοίνωσης των νέων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού σε ένα διάστημα ήδη αυξημένης αβεβαιότητας για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ζητά εξηγήσεις από τα social media για τις αναρτήσεις τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ