Παρά τη μεταβλητότητα που προκάλεσαν οι νέοι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν εντυπωσιακά τις τελευταίες εβδομάδες. Η Morgan Stanley εξηγεί ότι η ανοδική αυτή τάση βασίζεται σε τρεις κύριους παράγοντες, αλλά προειδοποιεί πως οι επενδυτές ίσως παραβλέπουν σοβαρούς μακροοικονομικούς κινδύνους.
1. Προσδοκίες για προεδρική παρέμβαση
Οι αγορές φαίνεται να στηρίζονται στην προσδοκία ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναλάβει δράση για να αποτρέψει μεγαλύτερη πτώση. Οι πρόσφατες υποχωρήσεις του Λευκού Οίκου στο θέμα των δασμών –όπως εξαιρέσεις και προσωρινές παύσεις– ενισχύουν αυτή την αίσθηση.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το συνολικό επίπεδο των δασμών παραμένει στο 17%, πολύ υψηλότερα από το 3% πριν την εμπορική σύγκρουση. Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές φαίνεται να ποντάρουν στο ότι δεν θα εφαρμοστούν οι αυστηρότεροι ανταποδοτικοί δασμοί.
2. Ελπίδες για μείωση επιτοκίων από τη Fed
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Παρότι η Fed διατηρούσε επιθετική στάση στο μεγαλύτερο μέρος του 2025, τα τελευταία στοιχεία για πληθωρισμό και ανεργία υποδηλώνουν μια πιθανή στροφή.
Οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν, συμβάλλοντας σε κάμψη του «πυρήνα» του πληθωρισμού. Οι χρηματαγορές πλέον προεξοφλούν πάνω από τέσσερις μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους – έναντι δύο που προβλέπονταν στις αρχές Απριλίου.
3. Ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2025 ενίσχυσαν την αισιοδοξία, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς –τη λεγόμενη «Magnificent 7»– να ξεχωρίζουν. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κερδών μόλις 5% για το S&P 500, αλλά τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση της τάξης του 12%.
Οι λόγοι ανησυχίας και τα «σύννεφα»
Παρά τα θετικά σήματα, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι οι αγορές ενδέχεται να αγνοούν κρίσιμες μακροοικονομικές ενδείξεις:
Το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ εμφανίζει αρνητική μεταβολή.
Η βιομηχανική παραγωγή και η ζήτηση αποδυναμώνονται.
Η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενδείξεις κόπωσης.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται ταχύτερα από το επιτόκιο εξυπηρέτησής του, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μελλοντικές αποδόσεις.
Παρά τα παραπάνω, οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους, ενώ οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη επιδεινώνονται, ένδειξη πιθανής υψηλής αποτίμησης των μετοχών. Η Global Investment Committee της Morgan Stanley προτείνει την αποφυγή παρορμητικών κινήσεων, είτε θετικών είτε αρνητικών, τη διατήρηση ευρείας διαφοροποίησης ανά κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Προτρέπει στην ενίσχυση της έκθεσης στον δείκτη S&P 500, μόνο εφόσον ο δείκτης κινείται στην περιοχή 5.100-5.500 μονάδων και η αμερικανική οικονομία παραμένει εκτός ύφεσης.
Τέλος, δείχνει προτίμηση σε ενεργητική διαχείριση ή επένδυση σε ισοσταθμισμένες εκδόσεις του S&P 500, ενώ για πιο ενεργούς επενδυτές, ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές υψηλής ποιότητας με ρεαλιστικές εκτιμήσεις κερδών και ομόλογα διάρκειας 3-7 ετών, ενώ αξίζει προσοχή και ο τομέας των δημοτικών ομολόγων (municipal bonds).
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ολοταχώς για τα $100.000 το Bitcoin – Περιορίζονται οι φόβοι για το εμπόριο