Το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις έχει αναδειχθεί το ρωσικό ρούβλι το οποίο κυριαρχεί στις αγορές συναλλάγματος ενισχυμένο από τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η χώρα και τη διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου.
Μέχρι στιγμής φέτος και μετά τη δραματική πτώση της εμπιστοσύνης στο αμερικανικό νόμισμα, το ρούβλι έχει ενισχυθεί κατά 38% έναντι του δολαρίου στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Έτσι το ρούβλι έχει καταγράψει τα ισχυρότερα κέρδη φέτος έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας ακόμη και τα κέρδη του παραδοσιακά ασφαλούς καταφυγίου του χρυσού, ο οποίος έφτασε σε ιστορικά ρεκόρ αυτόν τον μήνα λόγω της αβεβαιότητας στη διεθνή σκηνή. Από τις αρχές του έτους ο χρυσός έχει ανέβει κατά 23%.
Οι αποδόσεις του έχουν ξεπεράσει επίσης κατά πολύ τα επόμενα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις, τη σουηδική κορόνα και το ελβετικό φράγκο, τα οποία έχουν ενισχυθεί κατά 13% και 11% αντίστοιχα.
Η ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος έρχεται καθώς το δολάριο δέχεται πίεση λόγω της εμπορικής πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο US Dollar Index έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ως παρενέργεια του εμπορικού πολέμου που κήρυξε η Ουάσιγκτον, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δασμοί αναιρούν την απήχηση του νομίσματος ως ασφαλές καταφύγιο και οι αναλυτές έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν για μια «κρίση εμπιστοσύνης» του δολαρίου.
Εγχώριοι παράγοντες
Πάντως την ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος επηρεάζουν επίσης εγχώριοι παράγοντες. Τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών του Κρεμλίνου εκτόξευσε τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξήσει τα επιτόκια στο 21%- γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση για εισαγωγές και, κατ’ επέκταση, για ξένο χρήμα.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική λειτουργεί σχεδόν πάντα προς όφελος του νομίσματος και θα μπορούσε να παραμείνει «σύμμαχος» για το ρούβλι για καιρό.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγείς καλούνται να πουλήσουν μέρος των κερδών τους σε ξένο νόμισμα στην τοπική αγορά, τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο του ρουβλίου.
Η Capital Economics εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πληθωρισμός στη Ρωσία βρίσκεται πάνω από το 10%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται επίσης από τα capital controls του Κρεμλίνου που απαγορεύει στις ξένες εταιρείες να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τη Ρωσία, απαιτώντας από αυτές να τα διατηρούν σε ειδικούς λογαριασμούς.
«Σε αντίθεση με πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, το ρούβλι δεν αντιμετωπίζει πίεση από εκροή κεφαλαίων, που προκαλείται από την αποχώρηση των επενδυτών από τα πιο ριψοκίνδυνα assets», σχολιάζει η Sofya Donets, οικονομολόγος στην T-Investments. «Τα capital controls έχουν θωρακίσει σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία από αυτό».
Το Bloomberg προσθέτει ότι τα ομόλογα υψηλής απόδοσης σε ρούβλι επιταχύνουν τη ζήτηση, με τους ξένους επενδυτές να αναζητούν πρόσβαση στο νόμισμα. Αυτού τους είδους οι συναλλαγές- με τους επενδυτές να δανείζονται σε φθηνότερους όρους για να χρηματοδοτήσουν προσοδοφόρες επενδύσεις στο ρούβλι – οφείλονται στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση της χώρας, με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από την πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Γιατί δεν χαίρεται η Μόσχα
Όμως, ενώ η ισχύς του ρουβλίου μπορεί να ενθουσιάζει τους traders, η ρωσική κυβέρνηση προτιμά πιθανότατα το αντίθετο καθώς η ενίσχυση των νομισμάτων τείνει να μειώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας.
Παράλληλα σε αυτά αρκεί να προστεθούν οι τιμές του πετρελαίου που κινούνται πτωτικά, μειώνοντας τις προοπτικές για τη Ρωσία που εξάγει πετρέλαιο.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Κέρδη ρεκόρ για τον χρυσό με ώθηση από τον εμπορικό πόλεμο