Σημαντική άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, στο ισχυρότερο ημερήσιο ράλι των τελευταίων πέντε ετών, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να «παγώσει» για 90 ημέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση αυτή μετρίασε προσωρινά τους φόβους για έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 «εκτοξεύεται» κατά 6,55% στις 500,66 μονάδες, με όλα τα επιμέρους χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των τραπεζών, της τεχνολογίας και των βιομηχανικών επιχειρήσεων ηγούνται των κερδών, καταγράφοντας «άλμα» 10%, 9,9% και 9,1% αντίστοιχα.
Σημαντικά κέρδη και για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 6,75% στις 7.326,36 μονάδες και τον γερμανικό DAX να «σκαρφαλώνει» κατά 6,91% στις 21.039 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 5,09% στις 8.070,10 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 5,71% στις 12.498,93 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 7,13% στις 35.065 μονάδες.
Σε περίπτωση που διατηρηθεί αυτή η άνοδος μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα έχουν ανακτήσει σχεδόν τις μισές απώλειες που κατέγραψαν από τις αρχές Μαρτίου, όταν είχαν αγγίξει ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Το rebound έρχεται έπειτα από μία εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων στις αγορές. Την Τετάρτη, ο Stoxx 600 είχε υποχωρήσει κατά 3,5%, φτάνοντας στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιανουάριο του 2024. Από την έναρξη του 2025, ο δείκτης καταγράφει συνολική πτώση 0,9%, «σβήνοντας» τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου.
Σημειώνεται ότι η αλλαγή στάσης του Τραμπ, που αποτελεί και τον «μοχλό» της σημερινής ανόδου, ήρθε την ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ οι λεγόμενοι «ανταποδοτικοί δασμοί» των ΗΠΑ, στοχεύοντας περίπου 90 χώρες. Ωστόσο, η Κίνα εξαιρέθηκε από την αναστολή που αποφάσισε μετέπειτα. Ο Τραμπ προχώρησε μάλιστα σε περαιτέρω αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές στο 125%, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα αυξήσει τα αντίμετρα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 84%.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έμεινε αδρανής. Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο πακέτο αντίμετρων κατά των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αγορές αντέδρασαν εξίσου θετικά, με τον S&P 500 να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008, παρότι εξακολουθεί να βρίσκεται σημειώνει πτώση άνω του 7% από τις αρχές του έτους.
Το θετικό κλίμα επεκτάθηκε και στην αγορά ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταγράφουν εντυπωσιακή ανάκαμψη, μετά τη μερική άρση των εμπορικών εντάσεων. Τα συμβόλαια «εκτινάχθηκαν» έως και 8,2%, περιορίζοντας την πτώση της προηγούμενης ημέρας, η οποία είχε οδηγήσει τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος 7 μηνών.
Παρά το «άλμα», οι τιμές κινούνται χαμηλότερα περισσότερο από 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την ανακοίνωση των αρχικών δασμών Τραμπ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι αυξημένοι δασμοί κατά της Κίνας ενδέχεται να δημιουργήσουν πλεονάζουσες ποσότητες φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά, διευκολύνοντας τις εισαγωγές προς την Ευρώπη. Ωστόσο, η επίδραση στις εμπορικές ροές παραμένει αβέβαιη.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας έχουν ήδη ξεκινήσει νωρίς την πλήρωση των αποθηκών αερίου, με τα επίπεδα αποθήκευσης να ξεπερνούν τον πενταετή μέσο όρο. Παρά ταύτα, οι traders αναμένουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο αναπλήρωσης των αποθεμάτων, καθώς ο χειμώνας άφησε τις δεξαμενές γεμάτες μόλις κατά το ένα τρίτο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία –που λειτουργούν ως δείκτης αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά– αυξάνονται κατά 6,2%, στα 35,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πηγή: newmoney.gr
- Διαβάστε επίσης: «Απολύτως επιτυχείς» οι επαφές του ΠτΔ στις ΗΠΑ