Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Δύσκολα λέω όχι στις προκλήσεις»

«Το προσκλητήριο προσφοράς προς την Κύπρο μας που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποτέλεσε έκπληξη αλλά συνάμα και ιδιαίτερη τιμή».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΜΙΛΥ ΜΙΝΤΗ

Photo Credit: New Passenger Terminal, DP World Limassol

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού

Το όραμα αλλά και το προσωπικό του στοίχημα για την κυπριακή ναυτιλία, καταθέτει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Economy Today ο νέος  Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Βασίλης Δημητριάδης. Με πλούσιο βιογραφικό σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα και δη, στην ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ, ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι θα επιδιώξει «τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη ναυτιλία και ευρύτερα για τις θαλάσσιες δραστηριότητες». Όπως υπογραμμίζει, «είναι σημαντικό να υπάρχει όραμα και ξεκάθαρη στόχευση για να τεθούν οι βάσεις ώστε ο τομέας αυτός να αναπτυχθεί κατά τρόπο ολιστικό και αειφόρο για να αποτελέσει για χρόνια πηγή συνεισφοράς στην οικονομία του τόπου, τόσο σε έσοδα όσο και σε απασχόληση». Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου Υφυπουργού εντάσσονται μεταξύ άλλων η βελτίωση του κυπριακού ναυτιλιακού προϊόντος για να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό ενώ ψηλά στους στόχους του είναι η Κύπρος να συν-διαμορφώνει και να επηρεάζει τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα και όχι να είναι απλός παρατηρητής». Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Δημητριάδης μας αποκαλύπτει πτυχές από την προσωπικότητά του ενώ μας αποκαλύπτει ποιος στόχος του δεν έχει επιτευχθεί.

-Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, ποιες ήταν οι άμεσες προτεραιότητες σας;

Η ενίσχυση της Κυπριακής ναυτιλίας, η περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτιλιακού συμπλέγματος και του Κυπριακού στόλου αποτελεί διαχρονικό στόχο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της προώθησης και προβολής της κυπριακής σημαίας, της απλούστευσης και του εκσυγχρονισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, της ποιοτικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, της διασφάλισης και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας μας καθώς και της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς. Άμεση προτεραιότητα είναι η βελτίωση του κυπριακού ναυτιλιακού προϊόντος για να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό. Επεξεργαζόμαστε τρόπους παροχής περαιτέρω κινήτρων τόσο σε πλοία όσο και σε εταιρείες. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αναβάθμισης των υφιστάμενων υπηρεσιών μέσω της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης που θα μας καταστήσουν πιο αποτελεσματικούς.

-Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα ως Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου;

Είμαστε η 3η ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη και η 11η παγκόσμια οπόταν στόχος μας είναι η Κύπρος να συν-διαμορφώνει και να επηρεάζει τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα και όχι να είναι απλός παρατηρητής.  Είναι σημαντικό να ενεργούμε έγκαιρα και προληπτικά για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών και να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή.  Ευελπιστώ ότι η εμπειρία μου στα διάφορα όργανα της ΕΕ θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση έτσι που να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Επιπρόσθετα θα επιδιώξω να συνδράμω ουσιαστικά στη προσπάθεια η ναυτιλία μας, αυτός ο συναρπαστικός και δυναμικός τομέας, να αγκαλιαστεί από τους νέους ανθρώπους.  Να καλλιεργήσουμε θαλάσσια και ναυτιλιακή κουλτούρα για να τεθούν στέρεες βάσεις για ευοίωνο και αειφόρο μέλλον του τομέα αυτού στη Κύπρο.

ΤΙ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

-Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σε σημαντικό βαθμό όλους τους τομείς της οικονομίας. Ποια είναι σήμερα η εικόνα που επικρατεί στον τομέα της ναυτιλίας και τι άφησε πίσω του το Lockdown;

Με την πανδημία η ναυτιλία όπως και όλες οι δραστηριότητες της οικονομίας έχουν πληγεί.  Σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί ο τομέας των επιβατηγών πλοίων και της κρουαζιέρας. Επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά και τα εμπορικά πλοία.  Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του τομέα ως η κινητήριος δύναμη του εμπορίου καθώς το 90% του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.  Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν λειτουργούσαν τα πλοία δεν θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι άμεσες ανάγκες των πολιτών. 

Τα πλοία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετά λειτουργικά προβλήματα ελέω COVID-19 όπως η αλλαγή των πληρωμάτων, η προσέγγιση σε διάφορα λιμάνια, οι δυσκολίες φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων καθώς και η παραλαβή προμηθειών.  Η Κύπρος πήρε τα εύσημα από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αυτά τα προβλήματα.

-Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η κυπριακή ναυτιλία;

Οι θαλάσσιες μεταφορές και κατ’ επέκταση η ναυτιλιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις έτσι που να οικοδομήσουμε ένα ευοίωνο μέλλον για την Κυπριακή ναυτιλία, είναι η στενή συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και της βιομηχανίας, ιδιαίτερα με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών. 

Η μετεξέλιξη του τομέα κατά τρόπο που να συνεισφέρει ουσιαστικά στη κλιματική αλλαγή και στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και ο εμβολιασμός της λειτουργίας του τομέα με τη ψηφιακή τεχνολογία αποτελούν μεγάλες προκλήσεις.  Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφώσουμε λύσεις που να  είναι πρακτικά εφαρμόσιμες και να έχουν, στο μέτρο του δυνατού, εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα, έτσι που να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας. 

Ευελπιστώ πως ο πλούτος εμπειρογνωμοσύνης της κυπριακής ναυτιλιακής διοίκησης σε συνάρτηση με τη δικτύωση που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

-Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα της Κύπρου και κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα;

Η Κύπρος αποτελεί ένα από τα λίγα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως που συνδυάζει ένα διεθνές νηολόγιο εγνωσμένου κύρους και ποιότητας, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα στον κόσμο, καθώς και ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα εταιρειών και υποδομών.  Το σύμπλεγμα αυτό καλύπτει μεγάλο φάσμα ναυτιλιακών και παρεμφερών υπηρεσιών με εταιρείες ιδιοκτησίας, διαχείρισης και ναυλώσεων πλοίων, εταιρείες παροχής καυσίμων, τεχνολογίας, λογισμικών, λογιστικών και ναυτασφαλιστικών υπηρεσιών, ναυπηγεία, ναυτικούς πράκτορες κ.ο.κ. Η Κυπριακή σημαία συγκαταλέγεται στη Λευκή Λίστα των Μνημονίων Συνεννόησης του Παρισιού και του Τόκυο καθώς και στη λίστα Qualship 21 της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας των επιθεωρήσεων των πλοίων και λιγότερες καθυστερήσεις στα λιμάνια των Μνημονίων και των ΗΠΑ.

Η Κύπρος παρέχει ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών και φορολογικών πλεονεκτημάτων και κινήτρων  όπως:

  • το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας  το οποίο παρέχει συνθήκες σταθερότητας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο,
  • τα ανταγωνιστικά τέλη και την απάλειψη των αρχικών τελών εγγραφής και υποθηκών πλοίων, που σε συνδυασμό με την απλοποιημένη πολιτική εγγραφής πλοίων στο Κυπριακό νηολόγιο καθιστούν την Κυπριακή σημαία εξαιρετική επιλογή,
  • τη παροχή μειώσεων στο φόρο χωρητικότητας σε πλοία τα οποία χρησιμοποιούν μηχανισμούς για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κίνητρο που συμβάλει παράλληλα στους περιβαλλοντικούς μας στόχους,

Η Κυπριακή ναυτιλιακή διοίκηση παρέχει άμεση, αποτελεσματική και ποιοτική 24η εξυπηρέτηση τόσο από το ίδιο το Υφυπουργείο όσο και από τα ναυτιλιακά γραφεία του που βρίσκονται σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα του εξωτερικού, όπως Πειραιά, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ρότερνταμ και Αμβούργο.  Με τον πλούτο εμπειρογνωμοσύνης, τη πελατοκεντρική προσέγγιση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τα στελέχη του Υφυπουργείου ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες και απαιτήσεις της βιομηχανίας.

Η Κύπρος έχει δυνατή φωνή και ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε διεθνή φόρα, όπως τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, όπου προσπαθούμε να προωθήσουμε υπεύθυνα κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές, οι οποίες ταυτόχρονα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ναυτιλίας και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ

-Ο τομέας της κρουαζιέρας έχει πληγεί σημαντικά από τον COVID-19. Πώς σκέφτεστε να διαχειριστείτε τα προβλήματα που προκύπτουν αλλά και να ενισχύσετε τον τομέα αυτό;

Αρνητικά έχουν επηρεαστεί όλοι οι τύποι πλοίων από την εξάπλωση της πανδημίας.  Όμως όπως πολύ σωστά εντοπίσατε, το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί ο τομέας της κρουαζιέρας και των επιβατηγών πλοίων.  Καταβάλλονται προσπάθειες, ιδιαίτερα σε επίπεδο ΕΕ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, για ανάκαμψη του τομέα μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και κίνητρα που βρίσκονται υπό διαμόρφωση. 

Γενικότερα, το Υφυπουργείο εφάρμοσε σειρά από υποστηρικτικά μέτρα και ειδικές διευθετήσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι εταιρείες και τα κυπριακά πλοία στη διεξαγωγή των εργασιών τους κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την παράταση της προθεσμίας για καταβολή του φόρου χωρητικότητας και του ετήσιου τέλους διαχείρισης νηολογίου, την παράταση ισχύος πιστοποιητικών ναυτικών και τη δημιουργία ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα μας με υποστηρικτικό υλικό. Επίσης έχει υιοθετηθεί ειδικό πρωτόκολλο για την αλλαγή πληρωμάτων σε κυπριακά λιμάνια. Η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που έχει προχωρήσει με τέτοιου είδους στήριξη στους ναυτικούς και στις ναυτιλιακές εταιρείες. Επιπρόσθετα, η Κύπρος παρέχει κάθε δυνατή τεχνική υποστήριξη και βοήθεια στα έξι κρουαζιερόπλοια που επέλεξαν να ελλιμενιστούν στο αγκυροβόλιο Λεμεσού Μονής.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ

-Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Ποιο είναι το στρατηγικό σας πλάνο;

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ενόψει και του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς και η διασφάλιση των φορολογικών πλεονεκτημάτων που έχουν δώσει ώθηση στον τομέα της ναυτιλίας. Η παροχή ενός σταθερού και προβλέψιμου επιχειρησιακού και επενδυτικού πλαισίου είναι καίριας σημασίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.  Θα πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης μέσα από καινούργιες δράσεις και πρωτοβουλίες με σκοπό την προσέλκυση νέων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο αλλά και την εγκατάσταση νέων εταιρειών ούτως ώστε οι δυο αυτοί πυλώνες, πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η Κυπριακή Ναυτιλία, να ενισχυθούν και κατά συνέπεια να αυξηθεί η συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα επιδιώξω τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη ναυτιλία και ευρύτερα για τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να υπάρχει όραμα και ξεκάθαρη στόχευση για να τεθούν οι βάσεις ώστε ο τομέας αυτός να αναπτυχθεί κατά τρόπο ολιστικό και αειφόρο για να αποτελέσει για χρόνια πηγή συνεισφοράς στην οικονομία του τόπου, τόσο σε έσοδα όσο και σε απασχόληση.   

-«Γαλάζια ανάπτυξη» και «Πράσινη ανάπτυξη». Σε ποιες κατευθύνσεις στρέφεται η προσοχή σας;

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας συντονίζει την Εθνική Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική κάτω από την οποία εμπίπτει η Γαλάζια Ανάπτυξη.  Το Υφυπουργείο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έχει συστήσει συντονιστική ομάδα η οποία επεξεργάζεται την ετοιμασία ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου σχεδίου δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις για την διαμόρφωση και υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Κύπρου. 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό προωθούνται δράσεις με στόχο τη γαλάζια ανάπτυξη, την ανάπτυξη της καινοτομίας και της θαλάσσιας τεχνολογίας, αλλά και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που να στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση για βέλτιστη αξιοποίηση όλων των θαλασσίων δραστηριοτήτων έτσι που η θάλασσα να αποτελεί πηγή αειφόρου ανάπτυξης και σημαντικής συνεισφοράς στην οικονομία της Κύπρου. 

Σημαντική για την ανάπτυξη της θαλάσσιας τεχνολογίας είναι η δημιουργία του Cyprus Institute of Marine and Maritime Technology (CMMI) στη Λάρνακα, ενός κέντρου αριστείας για την έρευνα και καινοτομία στο ναυτιλιακό τομέα, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση πέραν των €40 εκ. (€15 εκ. από την ΕΕ, €15 εκ. από την Κυπριακή Δημοκρατία και πέραν των 10εκ, από την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία).

Περαιτέρω, το Υφυπουργείο προωθεί και στηρίζει την ναυτιλιακή εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων σε ναυτιλιακά επαγγέλματα αναδεικνύοντας τις σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας που υφίστανται στον εν λόγω τομέα.

Το Υφυπουργείο επίσης στηρίζει διάφορους οργανισμούς και έργα έρευνας και καινοτομίας. Η πιο ενεργός συμμετοχή και συνεισφορά της Κύπρου στη διαμόρφωση και παροχή τεχνολογικών λύσεων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία, την ενίσχυση της ασφάλειας και την περαιτέρω αυτοματοποίηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.  

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με την αγορά εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας;

Η ναυτιλία μας χρειάζεται ικανά καταρτισμένα στελέχη που θα διαχειρίζονται και θα λειτουργούν τα Κυπριακά πλοία αποτελεσματικά και με ασφάλεια,  τα οποία αργότερα θα στελεχώνουν τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία στη στεριά. 

Το ΥΦΥΝ προβάλλει τη ναυτιλία ως επαγγελματικό προσανατολισμό και δίδει ιδιαίτερη σημασία στην ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα και την Κυπριακή Ναυτιλία. Οι προοπτικές απασχόλησης στα ναυτικά επαγγέλματα είναι εξαιρετικές, με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και με αξιόλογες οικονομικές απολαβές, γεγονός πολύ σημαντικό ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται υψηλή ανεργία των νέων μας. Ο εμβολιασμός των προγραμμάτων σπουδών με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ναυτιλίας και των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των πλοίων είναι άκρως σημαντικός. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται συνέργειες και συντονισμός ανάμεσα στη Πανεπιστημιακή Κοινότητα και την ναυτιλιακή βιομηχανία. 

Με τη στήριξη του κράτους έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν τρεις ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, σχεδόν όλα τα Κυπριακά πανεπιστήμια προσφέρουν ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν διάφορες πτυχές της ναυτιλίας από χρηματοοικονομικά και νομικά θέματα μέχρι προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης. Πέραν της εποπτείας των ακαδημιών, το Υφυπουργείο παρέχει επίσης οικονομική στήριξη και υποτροφίες σε άτομα που φοιτούν στις ακαδημίες. Από την περσινή σχολική χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, έχει επίσης ενταχθεί ναυτιλιακή κατεύθυνση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

-Η ναυτιλία αποτελεί ένα τομέα με σημαντική συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία. Πόσες ναυτιλιακές εταιρείες εδρεύουν στην Κύπρο, που ανέρχεται ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού και ποια ήταν η συνεισφορά στην οικονομία το 2019;

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν ή έχουν γραφεία στο νησί μας σήμερα ανέρχονται περίπου στις 250. Περισσότεροι από 55.000 ναυτικοί εργοδοτούνται στα Κυπριακά πλοία και περίπου 9.000 άτομα απασχολούνται  στην ξηρά, στις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη ναυτιλία ανέρχονται στο 7% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, ενώ 3% περίπου του εργατικού δυναμικού εργάζεται στην ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία.

-Αναλάβατε καθήκοντα σε μια δύσκολη εποχή. Οι κρίσιμες στιγμές, δεν σας έκαναν να κάνετε δεύτερες σκέψεις;

Σε προτάσεις ανάληψης πολιτειακού αξιώματος δεν σου δίνεται περιθώριο ούτε για πρώτη ούτε για δεύτερη σκέψη.  Το προσκλητήριο προσφοράς προς την Κύπρο μας που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποτέλεσε έκπληξη αλλά συνάμα και ιδιαίτερη τιμή.  Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθώ. Δύσκολες οι εποχές όμως δύσκολα λέω όχι στις προκλήσεις.

-Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει περισσότερο ως επαγγελματία;

Επιμονή, προσήλωση στο στόχο, σκληρή δουλειά, ομαδικότητα, εκτίμηση στους συνεργάτες και στους συνομιλητές μου, συλλογικότητα.  Προσπαθώ να είμαι καλός ακροατής και να σέβομαι απόλυτα την αντίθετη άποψη.

-Ποιο είναι το μότο σας;

Impossible is often the untried! 

(Αδύνατο είναι συνήθως αυτό που δεν το έχουμε προσπαθήσει ή δοκιμάσει).

-Ποιος άνθρωπος αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ο κάθε άνθρωπος που προσπαθεί σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής να ξεπεράσει τα όρια του, να υπερβεί τον εαυτό του εμπνέοντας  με το παράδειγμα του τους γύρω του.

-Ποια συμβουλή σας έδωσαν και την κρατάτε μέχρι σήμερα;

Να είσαι ο εαυτός σου, αληθινός και αυθεντικός. Όχι το αντίγραφο κάποιου άλλου. 

-Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη σας επαγγελματική επιτυχία;

Η επιτυχία για να είναι επιτυχία δεν πρέπει να είναι πυροτέχνημα της στιγμής.  Συνεπώς επαγγελματική επιτυχία θεωρώ την μεθοδικότητα με την οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν διάφοροι στόχοι, που ενδεχομένως να ενέπνευσαν συνεργάτες και να άφησαν το αποτύπωμα τους.   Θα μπορούσα να αναφερθώ στην “Διακήρυξη της Λεμεσού” για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική επί Κυπριακής Προεδρίας, σε μικρές και μεγάλες νίκες για την κυπριακή ναυτιλία που πετύχαμε από το 2004 στις Βρυξέλλες, στην κάθε επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων που είχα με τρίτες χώρες διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας στα πλαίσια του συντονισμού των εξωτερικών ναυτιλιακών σχέσεων της ΕΕ.

-Ποια είναι η σχέση σας με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Αν τεχνολογία θεωρείται το μέσο για να κάνω τη δουλειά μου πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας με τον κόσμο και ιδιαίτερα με τους φίλους μου που είναι μακριά, τότε η σχέση μου είναι αρκετά καλή.

-Ποιος στόχος σας δεν έχει επιτευχθεί;

Προσωπικός στόχος να τρέξω και να τερματίσω σε υπερμαραθώνιο (ultramarathon 60-80κμ).   Όσο αφορά έντονη επιθυμία και ευχή είναι να δω ενωμένη την Κύπρο μας και τα πλοία υπό κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν και να εμπορεύονται σε όλα τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την Αμμόχωστο στην Πάφο, από τη Λεμεσό στην Κερύνεια.

WHO IS WHO

«Τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζοντας την ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στο τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Στις Βρυξέλλες διετέλεσα επίσης εθνικός εμπειρογνώμονας για θέματα αειφόρου ανάπτυξης της ναυτιλίας καθώς και Σύμβουλος-Μέλος του Γραφείου της Επιτρόπου Βασιλείου. Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υπηρέτησα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες ως ο πρώτος Ναυτιλιακός Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. 

Την περίοδο 2009-2013 διετέλεσα Επικεφαλής του Κλιμακίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συντονίζοντας τον χειρισμό των θεμάτων αυτών κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Διετέλεσα επίσης συνεργάτης-εκπαιδευτής της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης της Κύπρου για θέματα ΕΕ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ