Τον κώδωνα κινδύνου για δημοσιονομική κατάσταση Γαλλίας έκρουσε ο Μπαρνιέ

«Η δημοσιονομική κατάσταση που ανακαλύπτω είναι πολύ κρίσιμη», δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι «η επαναφορά της Γαλλίας στον δρόμο της ανάπτυξης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων».

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομική κατάσταση στη Γαλλία έκρουσε σήμερα με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων(AFP) ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος, δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του από τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για τον σχηματισμό της πρώτης του Κυβέρνησης.

«Η δημοσιονομική κατάσταση που ανακαλύπτω είναι πολύ κρίσιμη. Ζήτησα όλα τα δεδομένα για να έχω μία πλήρη εικόνα. Τα λόγια δεν αρκούν. Χρειάζεται υπευθυνότητα», δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι «η επαναφορά της Γαλλίας στον δρόμο της ανάπτυξης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων των οποίων η φορολογική επιβάρυνση είναι ήδη πολύ μεγάλη».

Ωστόσο παράθυρο για την αύξηση των φόρων άφησε χθες το βράδυ ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, ο οποίος δήλωσε πως όταν θέτεις ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος kάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2027 δεν είναι ρεαλιστικό να αποκλείεις οποιαδήποτε αύξηση της φορολόγησης.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Βουλευτής της αριστεράς και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γαλικής Εθνοσυνέλευσης Ερίκ Κοκρέλ καθώς και ο εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 2025, Σαρλ Ντε Κουρσόν, επισκέφτηκε χθες το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας πληροφορίες για το σχέδιο προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους, το οποίο ελλείψει Κυβερνήσεως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Ωστόσο, επέστρεψαν άπρακτοι, αφού, όπως τους ανακοινώθηκε δεν υπάρχουν προς το παρόν οριστικά στοιχεία. Την ανάγκη να έχει η Εθνοσυνέλευση όλα τα στοιχεία που απαιτούνται υπογράμμισε η Πρόεδρός της Γιαέλ Μπραούν Πιβέ που πρόσκειται στην παράταξη Μακρόν.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Xρηματοδότηση €159 εκατ. στην Ελλάδα από τη Νορβηγία και τα EEA Grants

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ