Υπουργικό: Άναψε πράσινο για επέκταση των μέτρων κατά της ακρίβειας

Τι αποφασίστηκε για ηλεκτρικό ρεύμα και ΦΠΑ σε βασικά είδη

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη, την επέκταση των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας και συγκεκριμένα της παράτασης της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε με το πέρας της συνεδρίασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για παράταση μέτρων προς αντιστάθμιση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών». Όπως είπε, τα μέτρα εντάσσονται στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών συνθηκών και προκλήσεων καθώς επίσης και των κλιματολογικών συνθηκών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Αναλυτικά, αποφασίστηκαν τα εξής: 

• να παραταθεί το μέτρο κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιούλιο 2024 - Οκτώβριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 31/10/2024,  που να καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ  για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κόστος της παράτασης ανέρχεται στα €12 εκατομμύρια και επηρεάζει 400 χιλιάδες νοικοκυριά και 100 χιλιάδες επιχειρήσεις. 

• Να παραταθεί η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη μέχρι τις 30/9/2024.

Το συνολικό κόστος παράτασης για τον μηδενικό και μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ανέρχεται στα €11 εκατομμύρια. 

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως η υπεύθυνη και συνετή δημοσιονομική πολιτική που η Κυβέρνηση ασκεί μακριά από λαϊκισμούς και παροχολογίες θεμελιώνει αφενός στην κυπριακή οικονομία να αναβαθμίζεται διαδοχικά, να έχει αυτή τη θετική εικόνα και να ανάγεται σε ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, όπου μπορούμε να προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα μας.  «Αφετέρου», συμπλήρωσε, «να έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα που βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε εντατικά την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για να λάβουμε μέτρα προς μόνιμη αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, όπως είναι η ραγδαία επίσπευση τς πράσινης μετάβασης στη χώρα μας». 

Διαβάστε επίσης: Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές για να πάρει και να δώσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ