Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές για να πάρει και να δώσει

Για δύο συναλλαγές βγαίνει στις αγορές η Κύπρος με στόχο την άντληση ενός δισεκατομμυρίου μέσω 7ετούς ομολόγου και την πρόωρη υφιστάμενου χρέους μισού δισεκατομμυρίου.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Στις αγορές βγαίνει η Κύπρος σήμερα με έκδοση 7ετούς ομολόγου αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ την ίδια ώρα που έχει ανακοινώσει προσφορές για μερική αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους.

Οι πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες έδιναν και έπαιρναν για το πότε θα βγαίναμε τελικά στις αγορές, με τις κύριες παραμέτρους να ήταν από τη μια η αβεβαιότητα που θα έφερναν στις αγορές οι ευρωεκλογές και από την άλλη η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και σαφέστατα οι δύο προγραμματισμένες αξιολογήσεις της Κύπρου από Fitch και Standard & Poor’s.

Παρά τις σκέψεις για αναστολή της έκδοσης νέου δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβρη, φαίνεται ότι οι απανωτές αναβαθμίσεις της Κυπριακής Οικονομίας έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της απόφασης για άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τις αγορές με παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενου δανεισμού.

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιουνίου λήγει το 7ετές ευρωπαϊκό ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2017 και αντιστοιχεί σε 850 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς η αποπληρωμή του να χτυπούσε το όποιο καμπανάκι για τα ρευστά διαθέσιμα, τουλάχιστον εντός του καλοκαιριού και μέχρι την επόμενη αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους το Δεκέμβρη του 2024, ύψους ακόμη ενός δισεκατομμυρίου εκατομμυρίων ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών για την άντληση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ έχει ανοίξει από το πρωί σήμερα και η έκδοση έχει ανατεθεί στις επενδυτικές τράπεζες Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Europe και HSBC.

Τρέχουν πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους

Όπως φαίνεται και από το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αλλά και κατόπιν παρατηρήσεων που έγιναν από τους οίκους αξιολόγησης, γίνεται μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των αποπληρωμών που είναι προγραμματισμένες για το 2028.

Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, το ΓΔΔΧ έχει ανακοινώσει προσφορά για μερική εξόφληση υφιστάμενου 10ετούς ομολόγου συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2028.

Η προσφορά του ΓΔΔΧ αφορά αποπληρωμή μέχρι 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελικό ποσό που θα γίνει επαναγορά θα εξαρτηθεί από τις προσφορές των κρατούντων του εν λόγω ομολόγου.

Οι προσφορές για την επαναγορά θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 25 Ιουνίου με την τιμή της επαναγοράς να έχει οριστεί στο 98,4% του αρχικού ποσού ενώ το επιτόκιο ήταν 2,375%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ