Ανάχωμα Βουλής σε προτεινόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Ολοκλήρωσε σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών τη συζήτηση του νομοσχεδίου του περί Δήμων νόμου και του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών, ώστε αυτά να οδηγηθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια στις 20 Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, στη σημερινή συνεδρίαση οι Βουλευτές αποφάσισαν απαλοιφή της πρόνοιας για αυξήσεις έως 14% στα τιμολόγια του νερού. Επίσης, αποφάσισαν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν αρμοδιότητες για επικίνδυνες οικοδομές από την 1η Οκτωβρίου, ώστε να έχουν χρόνο να στελεχωθούν κατάλληλα.

Ο κ. Δαμιανού είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το ζήτημα της επάρκειας των μέσων, προσωπικού και εξοπλισμού για την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών στην επόμενη συνεδρίασή της μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Επαρχία Πάφου.

Στις δηλώσεις του για το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για να εξετάσει κάποια απορρέοντα ζητήματα της νομοθεσίας, ενώ θα παρακολουθεί σε τακτικά χρονικά διαστήματα την εφαρμογή της, ώστε να επιλύονται τυχόν προβλήματα. 

Ο κ. Δαμιανού εξήγησε ότι, μετά από χθεσινή απαίτηση της Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, η κυβέρνηση επανήλθε για το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων και κατά τη συζήτηση αποφασίστηκε η διαγραφή της πρόνοιας του υπήρχε για τη δυνατότητα αύξησης μέχρι και 14% στην τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με το νερό.

Εξάλλου, οι Βουλευτές είχαν αντιδράσει από εχθές στο ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις για τους κατοίκους. Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε και σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι «υποχρέωση των νέων τοπικών αρχών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξομοίωση και εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής, είναι να βρεθούν οι μέσοι όροι των τιμολογιακών πολιτικών και να εξομοιωθούν, ώστε να μην αυξηθούν σε κάποιες περιπτώσεις και να μειωθούν σε άλλες, αλλά με ένα τρόπο να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του βάρους της τιμολόγησης».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση για το θέμα των σκυβάλων, ο κ. Δαμιανού είπε ότι αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος. «Η δική μας ομόφωνη θέση είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να συνεπάγεται και αύξηση τελών και, αν προκύπτει ανάγκη για αύξηση τελών, αυτή θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το κεντρικό κράτος, ώστε να επιδοτεί το κράτος την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι να πληρώνει τη νύφη ο πολίτης», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις επικίνδυνες οικοδομές, η Επιτροπή αποφάσισε να παραμείνει η αρμοδιότητα για στους δήμους, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. «Δεδομένων του γεγονότος ότι οι νέοι ΕΟΑ δεν θα είναι σε θέση από την πρώτη Ιουλίου να διαχειριστούν αυτά τα πολύ ευαίσθητα και σημαντικά ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, αποφασίσαμε όπως μετατεθεί για την 1η Οκτωβρίου η ανάληψη της ευθύνης των επικίνδυνων οικοδομών από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ανατολικής Λεμεσού, Κυριάκος Ξυδιάς, εκπροσωπώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Ένωση Δήμων, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να μη μείνει σε εκκρεμότητα το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών. Σημείωσε, όμως, ότι εφόσον έχει ληφθεί απόφαση προσωπικό των Δήμων να μετακινηθεί στους ΕΟΑ, θα πρέπει να μεταφερθούν και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Πάντως στις δηλώσεις του ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο έχουμε κατορθώσει ως Επιτροπή Εσωτερικών να διεξέλθουμε τα τέσσερα τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα νομοσχέδια, αν και επεσήμανε ότι παρουσιάστηκαν καθυστερημένα από την κυβέρνηση. Σημείωσε, ακόμα, ότι ανά τρίμηνο η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εξέλιξη της όλης μεταρρύθμισης.

«Με τροπολογίες και τροποποιήσεις όπου χρειαστεί, θα παρακολουθούμε για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό που είχαμε πει ευθύς εξαρχής, ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μία κοινωνική και οικονομική ανάγκη, την οποία θα παρακολουθούμε προς όφελος των πολιτών», κατέληξε και ευχαρίστησε όσους εξελέγησαν σε αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις τελευταίες εκλογές.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι τα ζητήματα που εξετάστηκαν στην Επιτροπή τις τελευταίες δύο μέρες, «είναι στοιχεία που αφορούν τη λειτουργικότητα των νέων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως θέματα που αφορούν τους τράπεζες, θέματα που αφορούν το προσωπικό, θέματα που αφορούν τις επικίνδυνες οικοδομές, καθώς και άλλα διαδικαστικά θέματα».

«Ευτυχώς υπήρχε ομοθυμία στην Επιτροπή ούτως ώστε τα θέματα να προχωρήσουν και να τεθούν την Πέμπτη στην Ολομέλεια», σημείωσε ο κ. Μουσιούττας, ο οποίος ευχήθηκε «το κλίμα που επικρατούσε στην Επιτροπή και εχθές και σήμερα, να υπάρχει και στη συνέχεια, ώστε ψηφίζοντας την ερχόμενη Πέμπτη».

Αυτεπάγγελτο για επάρκεια μέσων πυρόσβεσης την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή

Το ζήτημα της επάρκειας των μέσων, προσωπικού και εξοπλισμού για την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή της Επιτροπή, μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Επαρχία Πάφου. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για το θέμα.

«Είναι εύκολο να λέμε ότι έχουμε επάρκεια μέσων, αλλά το δύσκολο είναι την ώρα της κρίσης να μπορούμε να τα αποκριθούμε με επάρκεια», είπε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς οι εξελίξεις δεν τεκμηριώνουν ότι υπάρχει επάρκεια και γι’ αυτό θέλουμε να καλέσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς για να μας πούνε επιτέλους ποια είναι η  πραγματική εικόνα, γιατί αυτό μου βιώνουμε είναι η καταστροφικό και θλιβερό, γιατί αυτό που καίγεται είναι η πατρίδα μας».

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: «Θα πρέπει κάθε σπίτι να πληρώνει €500 τα σκύβαλα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ