Για άλλες 6 μέρες στο κελί ο Αϊκούτ, ύποπτος για σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Το εν λόγω πρόσωπο αντιμετωπίζει πλέον έξι κατηγορίες, αφού σήμερα προστέθηκε και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης του 73χρονου Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, για άλλες έξι ημέρες αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, προχωρώντας στην έγκριση του αιτήματος της Αστυνομίας. 

Ο Αικούτ, ιδρυτής της Αφίκ Γκρουπ, συνελήφθη στις 7 Ιουνίου στο οδόφραγμα της Δερύνειας και είναι ύποπτος για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε στη βάση μαρτυριών προσφύγων ότι πώλησε τις περιουσίες τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, καθώς και από ξένων αγοραστών οι οποίοι δεν έλαβαν ποτέ τίτλο ιδιοκτησίας. 

Το εν λόγω πρόσωπο αντιμετωπίζει πλέον έξι κατηγορίες, αφού σήμερα προστέθηκε και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα άλλα πέντε αδικήματα για τα οποία είναι ύποπτος ο Αικούτ, ο οποίος κατέχει διαβατήρια από Ισραήλ και Πορτογαλία,αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλον, καθώς και συνωμοσία προς καταδολίευση.

Στο αίτημα του για ανανέωση της κράτησης, ο ανακριτής επικαλέστηκε ως λόγους το γεγονός πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το ογκώδες ανακριτικό έργο των αρχών, ενώ ζητήθηκε χρόνος για διερεύνηση του νέου αδικήματος που προστέθηκε στο κατηγορητήριο. 

Ο εκ των δικηγόρων του Αικούτ, κ.Παπαχαραλάμπους, αποσύρθηκε λόγω διαφωνιών στον χειρισμό της υπόθεσης από την υπεράσπισή του. Αξίζει να σημειωθεί πως για την υπόθεση καταζητούνται ακόμη δυο πρόσωπα και συγκεκριμένα, οι δύο γιοι οτυ Αικούτ, ο 51χρονος Αφίκ Γιάκοβ και ο 49χρονος Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ, οι οποίοι παρουσιάζονται ως διευθυντές του ομίλου. 

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Αφίκ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες, που σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, με τουριστικά συγκροτήματα στο Τρίκωμο, το Μπογάζι και την περιοχή Ριζοκαρπάσου.  Το μεγαλύτερο έργο του θεωρείται το Caesar Resort and Spa, με έξι χιλιάδες διαμερίσματα, στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη ο σφετεριστής ε/κ περιουσιών, διευθύνων σύμβουλος της Αφίκ Γκρουπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ