Ενοίκιο έναντι δόσης: Ψάχνουν τους 1.000 δικαιούχους με παγκύπρια εκστρατεία

Η ΚΕΔΙΠΕΣ καλεί τους εναπομείναντες δικαιούχους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους – Πότε αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις και πότε λήγει η προθεσμία;

Με παγκύπρια εκστρατεία στο ραδιόφωνο αναζητούν τους 1.000 εναπομείναντες δικαιούχους του Σχεδίου «Ενοίκιο έναντι δόσης» του Υπουργείου Οικονομικών, με φορέα υλοποίησης την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο ραδιοφωνικό σποτ που καλεί κόσμο να συμμετάσχει στο Σχέδιο. «Έχουμε ξεκινήσει μία νέα εκστρατεία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και καλούμε τον κόσμο να έρθει να κάνει αίτηση για το Σχέδιο». Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι, όταν ξεκίνησε το σχέδιο, στις 4 Δεκεμβρίου, ήταν 3.000 οι επιλέξιμοι. «Δεν είναι μεγάλος αριθμός, αλλά είναι ένα μέρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους», σημείωσε. «Ως φορέας υλοποίησης του σχεδίου, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι είναι επιλέξιμοι το γνωρίζουν και κάνουν αίτηση».

2.000 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Πιο αναλυτικά, μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση 2.000, εκ των οποίων οι 500 ή έχουν ήδη απορριφθεί ή είναι προς απόρριψη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, «έχουμε πάρει τους μισούς από αυτούς που θεωρούσαμε ότι ήταν επιλέξιμοι». Από τους 1.500 που έχουν περάσει την επιλεξιμότητα στη βάση του ότι ήταν λήπτες επιδόματος ή ήταν στο «ΕΣΤΙΑ», οι πιο πολλοί έχουν περάσει και τον δεύτερο έλεγχο και είναι πλέον στην πιο δύσκολη φάση του έργου, η οποία είναι η φάση του τεχνικού ελέγχου και της εκτίμησης. Αυτή η φάση, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ίσως και η τελευταία πριν τη διευθέτηση των βαρών και των επιβαρύνσεων για την ολοκλήρωση και την υλοποίηση του Σχεδίου.

Προσπάθεια για να σωθούν 1.000 σπίτια

Ερωτηθείς πόσοι αναμένεται να επωφεληθούν από το Σχέδιο, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ σημείωσε ότι «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 800, λίγο κάτω από 1.000. Ευελπιστούμε ότι θα είναι περισσότεροι στο τέλος της ημέρας και γι’ αυτό γίνεται και αυτή η προσπάθεια, για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Όπως έχω πει, δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι προς όφελος των συμμετεχουσών εταιρειών ή της ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι επί της ουσίας προς όφελος των ίδιων των δανειοληπτών και είναι για να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία τους».

Εντός Ιουνίου οι πρώτες εγκρίσεις

«Αναμένουμε εντός του μηνός να δώσουμε τις πρώτες εγκρίσεις και εντός Ιουλίου-Αυγούστου, αφού δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, να γίνει και η πρώτη υλοποίηση». Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι κάποιοι από εκείνους που έχουν ήδη απορριφθεί έχουν κάνει ένσταση, με τις πρώτες ενστάσεις να αναμένεται να εξεταστούν για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα.  

Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Ερωτηθείς μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε έως τις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση. «Ίσως (δοθεί παράταση) λόγω καλοκαιριού, αλλά και αν πάρουμε παράταση μιλάμε για κάποιες εβδομάδες», διευκρίνισε.

Τι προνοεί το Σχέδιο

Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αποκτήσει τις κατοικίες από τα συμμετέχοντα ιδρύματα στο 65% της αγοραίας αξίας και τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα διαγράφουν το υπόλοιπο του δανείου που απομένει μετά την αφαίρεση της τιμής του ακινήτου. Εξαλείφονται επίσης οι επιβαρύνσεις επί της κύριας κατοικίας, νοουμένου ανέρχονται μέχρι 10% της αξίας της κατοικίας.

Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για διάρκεια 14 έτη ή εφόρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών. Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών σε «ιδιαίτερα ελκυστική τιμή», η οποία θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως μεταβολές στις τιμές των ακινήτων, έξοδα και πληρωμές ενοικίων. Η επαναγορά μπορεί να γίνει είτε από τον δικαιούχο είτε από συγγενή 1ου βαθμού. Σε περίπτωση μη επαναγοράς, η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σχέδιο μπορείτε να βρείτε εδώ: 

Διαβάστε επίσης: Πυρά Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς Τμήμα Δασών: «Αποτύχατε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ