Στο Top 10 των πιο καινοτόμων της Ευρώπης η Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ

Τι αφορούν τα προγράμματα ‘Νησίδες Αριστείας’ και ‘ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ – POST DOC’ του ΙδΕΚ - «Strong Innovator» η Κύπρος – Συμφωνίες για κοινά έργα με Ισραήλ, Ιαπωνία και Ελλάδα

Στηρίζοντας έμπρακτα την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) τρέχει χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 16,1 εκ., για έρευνα και πρακτική φοιτητών σε συγκεκριμένους τομείς. Τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα να ενισχύσουν την επιστημονική αριστεία, ενδυναμώνοντας την παραγωγή νέας γνώσης και δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ερευνητές/τριες να ηγηθούν ερευνητικών έργων. Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι οργανισμοί έρευνας, επιχειρήσεις, καθώς και άλλοι φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Νησίδες Αριστείας και ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ – POST DOC

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ και αναφέρθηκε στα προγράμματα ‘Νησίδες Αριστείας και ‘ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ – POST DOC’ του ιδρύματος. «Έχουμε ανακοινώσει πρόσφατα μια σειρά προγραμμάτων, να αναφέρω συγκεκριμένα το πρόγραμμα ‘Νησίδες Αριστείας’, με έναν προϋπολογισμό 12 εκ. που καλύπτει όλο το φάσμα ερευνητικής δραστηριότητας στην Κύπρο, από τις επιστήμες ζωής, τη μηχανική, τις φυσικές επιστήμες αλλά και τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και θέλουμε να ενισχύσουμε το οικοσύστημα έρευνας της χώρας στην ολότητά του, δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και οργανισμούς έρευνας για να συνεχίσουν να παράγουν έρευνα πρωτοποριακή», είπε αρχικά ο κ. Λουκαΐδης.

Και συνέχισε: «Έχουμε, επίσης, το πρόγραμμα ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ, που υποστηρίζει νέους και νέες και τους δίνει πολλαπλές ευκαιρίες εργοδότησης, είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε ερευνητικούς οργανισμούς, για να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο και να μετατραπούν κάποια από αυτά σε προϊόντα/υπηρεσίες στην αγορά».

«Δίνουμε έμφαση στους νέους και τις νέες»

Ερωτηθείς αν μπορεί κανείς να επωφεληθεί τέτοιων προγραμμάτων σε ατομικό επίπεδο, ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ απάντησε θετικά. «Όλες οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω οργανισμών, αλλά αφορούν άτομα. Είναι τα άτομα τα οποία θα ηγηθούν των έργων και είναι εδώ που δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τις νέες. Ειδικά στο πρόγραμμα ‘Νησίδες Αριστείας’, έχουμε διαθέσει 80% του συνολικού προϋπολογισμού για νέους και νέες ερευνητές. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουμε να ηγηθούν έργων, να δημιουργήσουν/ενισχύσουν τα βιογραφικά τους, γιατί είναι αυτοί που θα συνεχίσουν να παράγουν τη γνώση στη χώρα και να εξελίξουν περαιτέρω το οικοσύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Strong Innovator» η Κύπρος - Στο τοπ 10 της Ευρώπης

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, o κ. Λουκαΐδης ξεκίνησε λέγοντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί δείκτες με τους οποίους μετρούνται οι επιδόσεις της χώρας. «Οι επιδόσεις μας φαίνονται και στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, το European Innovation Scoreboard, όπου η χώρα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο όσον αφορά τις επιδόσεις της και βρίσκεται τώρα στη 10η θέση ως Strong Innovator».

Παράλληλα, σημείωσε ότι, στο κομμάτι της έρευνας, «οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και οι συνδημοσιεύσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, η διασύνδεση του ερευνητικού χώρου με την ακαδημία καταγράφεται ως πολύ υψηλή και θέλουμε να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο κομμάτι της καινοτομίας που είναι πιο νέο στο χαρτοφυλάκιο του ιδρύματος, έχουμε δει ήδη τις επενδύσεις μας να μετατρέπονται σε προϊόντα/υπηρεσίες, έχουμε αρκετές επιχειρήσεις πλέον οι οποίες έχουν βάλει τα προϊόντα στην αγορά, έχουν πάρει τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έσοδα από αυτά τα προϊόντα, αλλά εξασφαλίζουν και ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδύσεων». Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ακριβώς τη σημασία αυτών των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς, όπως είπε, «ο συνδυασμός δημόσιας χρηματοδότησης μαζί με ιδιωτικές επενδύσεις είναι αυτό που μπορεί να μας κινήσει πιο γρήγορα και να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα ταχύτερα».

Έρχονται προγράμματα για κοινά έργα με Ισραήλ, Ιαπωνία και Ελλάδα

«Έχουμε ήδη προκηρύξει διακρατικές συμφωνίες με το Ισραήλ για έρευνα, προκηρύσσουμε αύριο (21 Μαΐου) νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το Ισραήλ για να ενισχύσουμε και το κομμάτι της συνεργασίας για καινοτομία, κυπριακοί φορείς με φορείς από το Ισραήλ να αναπτύξουν από κοινού τεχνολογίες και να τις διαθέσουν στις αγορές». Ο κ. Λουκαΐδης συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε την πρόσκληση που έχουμε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα με την Ιαπωνία για από κοινού ανάπτυξη στον χώρο της ρομποτικής στη Γεωργία -άρα πάμε και με συγκεκριμένες στοχεύσεις- και εντός των επόμενων μηνών θα ανακοινωθεί και συνεργασία με την Ελλάδα σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς, όπως η Υγεία, οι Ψηφιακές Τεχνολογίες, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε κι εκεί την εξωστρέφεια του οικοσυστήματος». Και κατέληξε: «Έχουμε πάρα πολλά στους σχεδιασμούς μας για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και να καταστήσουμε την Κύπρο κόμβο καινοτομίας».

Διαβάστε επίσης: ΙδΕΚ: Κουπόνια Καινοτομίας €10.000 για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ