ΓΓ ΠΕΟ: Χρειάζονται πολιτικές που να βελτιώνουν πραγματικούς μισθούς

Μιλώντας στο 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναφέρθηκε σε πολιτικές υποτίμησης της εργασίας

«Για να μπορέσει η οικονομική ανάπτυξη να οδηγήσει σε ουσιαστική σμίκρυνση των οικονομικών ανισοτήτων χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς, να θέτουν φραγμό στη διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων και στην αρρύθμιστη χωρίς δικαιώματα εργασία, να διευρύνουν την κοινωνική πολιτική, να κάνουν δικαιότερο το φορολογικό σύστημα», είπε η ΓΓ ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε ομιλία της στο 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων Μιχάλη Παπανικολάου.

Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε σε πολιτικές υποτίμησης της εργασίας, της επίθεσης εναντία στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως είπε, είναι «η εμβάθυνση της άνισης κατανομής του παραγόμενου πλούτου, με τη μετατόπιση εισοδήματος από τις αποδοχές της εργασίας προς όφελος των κερδών», η οποία στην Κύπρο υπολογίζεται σε 11,4 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2023 και «συνεχίζεται ακόμα και σε περιόδους ψηλών ρυθμών ανάπτυξης».

Ανέφερε επίσης ότι «η σημερινή κατάσταση που με τη μεγαλύτερη ευκολία εργοδότες αποφασίζουν ότι δεν τους δεσμεύουν οι συμφωνίες των εκπροσώπων τους ουσιαστικά ανατινάζει το σύστημα εργασιακών σχέσεων, τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων, διαβρώνει την αξιοπιστία των συλλογικών φορέων» και πρόσθεσε ότι «έχουν ευθύνη οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και το Υπουργείο Εργασίας να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα». 

«Η αποδοχή της εισήγησης μας για να είναι οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, περιλαμβανομένων και των μισθών πρόσληψης δεσμευτικοί, είναι μέτρο προστασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά κα από το αθέμητο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «στην καρδιά της διαφοράς για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Οικοδομική, η οποία είναι πλέον στα χέρια του Υπουργού είναι ακριβώς η δεσμευτικότητα αυτών που συμφωνούμε» και πρόσθεσε πως «χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στην διαφορά».

Αναφέρθηκε επίσης στη «μεγάλη σημασία» της θεσμοθέτησης των Πρότυπων Επαγγελματικών Προσόντων, η κατοχή των οποίων πρέπει  να διασυνδεθεί με τις μισθολογικές κατατάξεις των συλλογικών συμβάσεων, «για να τεθεί φραγμός στην απορρύθμιση και ταυτόχρονα για να δοθεί προοπτική στους κλάδους που εκπροσωπεί η συντεχνία με την εισδοχή νέων εργαζομένων».

Είπε ακόμη ότι «οι προθέσεις των εργοδοτών για διασύνδεση της ΑΤΑ με στοιχεία που ουσιαστικά θα διαβρώνουν ή καλύτερα θα εξουδετερώνουν την ΑΤΑ είναι καλά γνωστές» και «δυστυχώς με αυτές τις θέσεις φαίνεται να ταυτίζεται και η Κυβέρνηση μέσα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ΠτΔ στην Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ». 

«Η τοποθέτηση του Προέδρου είναι εξόχως προβληματική και γιατί επί της ουσίας συμπαρατάσσεται με τις φωνές που απαιτούν κατάργηση της ΑΤΑ αλλά και γιατί με την τοποθέτηση του ουσιαστικά υποσκάπτει το ρόλο του  μεσολαβητή, που πρέπει να ενεργεί με αντικειμενικότητα και καλή πίστη», πρόσθεσε.  

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο την φιλοσοφία και τον στόχο που θα πρέπει να εκπληρώσει η ΑΤΑ, θέτοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για επέκταση της ΑΤΑ σε όλα τους εργαζομένους», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη ότι η ΠΕΟ αναμένει «μια πιο ολοκληρωμένη και ισορροπημένη ρύθμιση, που θα διασυνδέσει τα χρόνια εισφοράς με τη μείωση του 12% μέχρι και την πλήρη κατάργηση» και θεωρεί ότι «έφτασε η ώρα στη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού», ενώ αναφέρθηκε στην ακρίβεια και στα ψηλά επιτόκια που «εξακολουθούν να αφαιρούν σημαντικούς πόρους από τα οικογενειακά εισοδήματα επιδεινώνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

«Η προσέγγιση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά της ακρίβειας και της αξιοποίησης των δημοσίων εσόδων επιτείνει την ανησυχία μας και για το περιεχόμενο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για υπερκέρδη τραπεζών

Εξάλλου, σχολιάζοντας την αντίθεση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, η κ. Χαραλάμπους είπε πως είναι «πολύ προκλητικό να ακούμε από τραπεζίτες» κάτι τέτοιο, γιατί «είμαστε εμείς που στηρίξαμε τις τράπεζες, όταν χρειάστηκε» και εξέφρασε την ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα ταμείο από τα απροσδόκητα κέρδη (των τραπεζών), για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα πληρώνουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος τους σε δόσεις, να στηριχθούν».

«Αναμένουμε και τη θέση της Κυβέρνησης πάνω στην πρόταση (του ΑΚΕΛ) που έχει ήδη κατατεθεί», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι «η ΠΕΟ και τα χιλιάδες μέλη της θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης, απαιτώντας άμεσα τον τερματισμό αυτού του πογκρόμ σε βάρος ενός ολόκληρου λαού».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «η παρατεταμένη στασιμότητα και τα τετελεσμένα που συνεχώς δημιουργούνται επί του εδάφους μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση» και πρόσθεσε πως «οι δύο ηγέτες οφείλουν  να αξιοποιήσουν  δημιουργικά και εποικοδομητικά την αποστολή της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κράνς Μοντάνα με μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού στη συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα».

Εξάλλου, σε ομιλία ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων Μιχάλη Παπανικολάου προέβη σε απολογισμό επί των κυριότερων ζητημάτων που αναφέρονται στην Έκθεση Δράσης και είπε μεταξύ άλλων ότι «η τεράστια επιτυχία της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, του Νόμου Περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία - Βασικοί Όροι Υπηρεσίας, ήταν μια μεγάλη νίκη και δικαίωση πολύχρονων αγώνων των εργαζομένων στις κατασκευές, που είχαν ξεκινήσει πριν από τη μεγάλη απεργία του 2013».  

Είπε ακόμη ότι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, με κύριο στόχο τη νομική κατοχύρωση και του άρθρου που αναφέρεται στους κατώτατους μισθούς πρόσληψης, «δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο, αφού χρονικά έχει παρατραβήξει, γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια».

Ανέφερε επίσης ότι «μεγάλη μερίδα εργοδοτών, από την εμφάνιση των μεταναστών στη χώρα μας, τους εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό, προσπαθώντας να τους χρησιμοποιήσει ως εργαλείο, για την κατάργηση των κατακτήσεων των ντόπιων εργαζόμενων».

Επίσης, ο κ. Παπανικολάου είπε ακόμη ότι «μεγάλη μερίδα εργοδοτών, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, δημιουργεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τα κοινωνικά ταμεία του κράτους, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό στη βιομηχανία».

«Εισηγούμαστε την άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το θέμα αυτό, που θα μπορούσαν να ήταν η ευθύνη του κυρίως εργολάβου του έργου να είναι εξίσου με του υπεργολάβου που εργοδοτεί αδήλωτους εργαζόμενους», ανέφερε και πρόσθεσε «να εφαρμοστεί επιτέλους η πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, ο κάθε εργαζόμενος να κατέχει ειδική ταυτότητα για να μπορεί να εργάζεται στη βιομηχανία, και τέλος, να αυστηροποιηθούν οι σχετικές ποινές».

Το συνέδριο χαιρέτισαν επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδομών Ελλάδας Γιάννης Τασιούλα και ο ΓΓ της τ/κ συντεχνίας Devis, Σεμίχ Κοζαλή.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πανίκος Νικολάου: Το 2023 ήταν χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ