Στον δρόμο για να γίνουν ΠΟΠ τρία εκλεκτά κυπριακά προϊόντα

Μετά το χαλούμι, έρχονται και τα… τερτζιελλούθκια – Τι ανακοίνωσε η Υπουργός Γεωργίας

Τρία εκλεκτά κυπριακά προϊόντα αναμένεται να γίνουν ΠΟΠ το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Μαρία Παναγιώτου, στο Μεσημέρι και Κάτι.

Όπως σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας, «όλη η διαδικασία που αφορά τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ προέρχεται από τους ιδιώτες. Το κράτος φυσικά και προχωρά την όλη προσπάθεια», συμπλήρωσε, ενώ αποκάλυψε ότι τρία κυπριακά προϊόντα είναι στη διαδικασία να γίνουν ΠΟΠ. Ο λόγος για τα «τζερτζιελλούθκια», δηλαδή τα κουλουράκια με το έψημα, το ροδόσταγμα Αγρού και την κυπριακή πατάτα κοκκινογής.

To ‘ξέπλυμα’ της πατάτας πλήττει τις εξαγωγές της Κύπρου

Σε παρατήρηση του Χρήστου Μιχάλαρου ότι στην Ελλάδα ‘βαφτίζουν’ βουλγαρικές πατάτες ‘πατάτες Κοκκινοχωρίων’ και τις πουλούν χρυσάφι, η Υπουργός σχολίασε ότι με τον ομόλογό της έχουν ήδη αναπτύξει έναν ισχυρό μηχανισμό «ακριβώς για να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο πραγματικά επιβεβαιώνω κι εγώ ότι πλήττει τις εξαγωγές. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε γιατί πρέπει ακριβώς να σταματήσει, είναι οι λεγόμενες ‘βαφτισμένες πατάτες’».

Ξέπλυμα της πατάτας

Εκδήλωση στη Γαλλία για την κουμανταρία τον Οκτώβριο

Μεταξύ άλλων, η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στη διοργάνωση μιας ξεχωριστής εκδήλωσης Οίνου στη Ντιζόν της Γαλλίας τον ερχόμενο Οκτώβριο, με σκοπό την προώθηση της κουμανταρίας. Η κ. Παναγιώτου ανακοίνωσε τη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια Υπουργικής Ημερίδας για το κρασί στην Ιταλία. Η ίδια επισήμανε ότι η Κύπρος γιορτάζει τα 800 χρόνια της κουμανταρίας και σημείωσε ότι αυτό το event είναι «μια καλή ευκαιρία να προωθήσουμε και το δικό μας πολύ σημαντικό γλυκό κρασί, την κουμανταρία, με όλες τις καινούριες προσεγγίσεις και τεχνολογίες που γίνονται στην επεξεργασία της».

Διαβάστε επίσης: Λιμάνι-Μαρίνα Λάρνακας: Δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα εγγυητική η Kition

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ