Δρομολογείται Μητρώο Καλλιτεχνών - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που θα καθορίζει το καθεστώς του καλλιτέχνη αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2024

Στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται ακόμη το νομοσχέδιο που προωθεί τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής και επαγγελματικής υπόστασης του καλλιτέχνη, με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, να διαμηνύει πως θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο του 2024. 

Απαντώντας σε επιστολή του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Λίνα Κασσιανίδου, περιέγραψε τα επόμενα βήματα, καθώς και το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. 

Έρχονται Μητρώο και Χορηγία

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε προ ημερών, το νομοσχέδιο προνοεί:

(α) τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, στο οποίο υπάρχει δυνατότητα εγγραφής Καλλιτεχνών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα ωφελήματα που θα επιφέρει η εγγραφή αυτή και όλα τα σχετικά με την αίτηση και το μητρώο καλλιτεχνών και

(β) τη θεσμοθέτηση μέτρου οικονομικής στήριξης (καταβολή χορηγίας προς καλλιτέχνες) προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες σε σχέση με την κοινωνική ασφάλισή τους. Στο κείμενο έχουν τεθεί αυστηρά κριτήρια για την καταβολή της χορηγίας.

Δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο, στη Βουλή τον Σεπτέμβρη

Όπως σημείωσε η κ. Κασσιανίδου, το νομοσχέδιο τυγχάνει, στο παρόν στάδιο, επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μόλις ληφθούν οι απόψεις του εν λόγω Υπουργείου. Αναμένεται ότι η Δημόσια Διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο του 2024.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως με το παρόν νομοσχέδιο, επιλύεται οποιοδήποτε θέμα αφορούσε στην συνεισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων επειδή το προτεινόμενο μέτρο οικονομικής στήριξης (καλλιτεχνική χορηγία) προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες δεν έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. "Συγκεκριμένα, η καταβολή χορηγίας αναμένεται να καλύψει ένα ποσοστό του ποσού της εισφοράς που πλήρωσε ο καλλιτέχνης ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας", συμπληρώνεται. 

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Πολιτισμού, το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο 2024 μετά και την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, ‘καλλιτέχνης’ σημαίνει το φυσικό πρόσωπο το οποίο είτε ως το κύριο επάγγελμά του, είτε μερικώς, είτε ως αυτοτελώς εργαζόμενος ή μισθωτός, παράγει έργα τέχνης ή έχει καλλιτεχνική δραστηριότητα ή προκειμένου για έργα τέχνης που εμπίπτουν στις Παραστατικές Τέχνες, συμμετέχει στη χορογραφία, σκηνοθεσία, ερμηνεία, απόδοση, ή εκτέλεσή τους". Προστίθεται πως, δικαίωμα διεκδίκησης της χορηγίας έχει ο καλλιτέχνης που είναι αυτοτελώς εργαζόμενος, ασφαλισμένος στη Δημοκρατία και του οποίου η καλλιτεχνική δραστηριότητα είναι η μόνη του απασχόληση και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης: Ενιαία άδεια υπηκόων τρίτων χωρών σε 90 μέρες: Η ΕΕ προσπαθεί, η Κύπρος μπορεί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ