Τα τρία ερωτήματα που προκύπτουν από τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης αναλύει μία σειρά από προβληματισμούς και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν μετά την εξαγγελία από πλευράς Κυβέρνησης των πολυαναμενόμενων μέτρων κατά της ακρίβειας, με κόμματα, οργανωμένους φορείς, αλλά και πολίτες να εκφράζουν σε πρώτη φάση την ικανοποίησή τους. 

Τα 17 μέτρα που ανακοίνωσε στις 19 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνιστούν ένα μείγμα οριζόντιων και στοχευμένων λύσεων, με άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιδράσεις. 

Με το δημοσιονομικό τους κόστος να ανέρχεται στα €196 εκατομμύρια, τα μέτρα αγγίζουν διάφορες πτυχές, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και του στεγαστικού προβλήματος, την ανακούφιση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων. 

Τα τρία ερωτηματικά 

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης, ανέφερε πως όντως τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, εντούτοις χρήζουν πρωτίστως μιας ορθολογικής ανάλυσης. 

Όπως ανέφερε, τρία είναι τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται: 

- Το πρώτο αφορά το κατά πόσον συνάδει η δημοσιονομική πολιτική, με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, με τη νομισματική πολιτική.

- Το δεύτερο εάν αγγίζουν την πραγματική οικονομία και 

- Το τρίτο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει να καλύπτει τις εξαγγελίες του προεκλογικού του προγράμματος. 

Αντίθεση εκ πρώτης όψεως

Κάνοντας αρχή με το ερώτημα που αφορά τη νομισματική πολιτική, ο κ. Τελώνης εστίασε στην αύξηση των επιτοκίων, μία πρακτική που χρησιμοποιήθηκε ευρέως το τελευταίο διάστημα ως “αντίδοτο” στις υψηλές και συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.  

“Ο πληθωρισμός δυστυχώς είναι ένας καρκίνος και το φάρμακο, η αύξηση δηλαδή των επιτοκίων, είναι πολύ πικρό”, περιέγραψε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ενόσω εξακολουθεί να υπάρχει, “δηλητηριάζει” τον κόσμο ακόμη περισσότερο. 

Όπως εξήγησε, τα επιτόκια βρίσκονται σε ψηλα επίπεδα επομένως, η εισαγωγή οριζόντιων μέτρων εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι αντίθετη σε αυτή την πολιτική. 

Σε παρατήρηση πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για “φρένο” στις αυξήσεις επιτοκίων, ο κ. Τελώνης ανεφερε πως ναι, μεν αυτό ισχύει, ωστόσο, είναι υπό την αίρεση των γεγονότων. 

Επισήμανε πως “με την ανατροπή που γίνεται τώρα στη Μέση Ανατολή και τον εξακοντισμό των τιμών του πετρελαίου, αν δυστυχώς πραγματοποιηθεί, τότε δεν ξέρει κανένας τι επιτόκια θα πρέπει να κρατήσουμε, διότι αυτή η αύξηση του πετρελαίου θα τροφοδοτήσει ξανά τον πληθωρισμό”. 

Όπως υπογράμμισε, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο θα φτάσει η όλη κατάσταση επομένως, δεν μπορούμε ούτε να ξέρουμε σε ποιο σημείο θα χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Ποιος ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία 

Για το εάν τα μέτρα αγγίζουν την πραγματική οικονομία, φθάνοντας “εκεί όπου ο κόσμος υποφέρει”, ο κ. Τελώνης ανέφερε πως αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι πρωτίστως το γιατί εξαγγέλθηκαν αυτά τα οριζόντια μέτρα, τα οποία αγγίζουν την μικρομεσαία τάξη. 

Ο κ. Τελώνης επισήμανε πως λόγω των γεγονότων που εκτυλίσσονται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας, ένα κομμάτι του τουρισμού αναμένεται πως θα φύγει από την αγορά της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για το δεύτερο που χάνεται. Οι αναφορές του παρέπεμπαν στην απώλεια επισκεπτών από την ισραηλινή και ρωσική αγορά. 

Όπως είπε, αν λάβουμε υπόψη μας το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή θα υπάρξει αφαίρεση της ζήτησης από την οικονομία της Κύπρου. 

“Το χειρότερο για μία οικονομία είναι να της αφαιρεθεί η εμπιστοσύνη”. Με την κίνησή της η Κυβέρνηση να διοχετεύσει χρήματα στην οικονομία τη δεδομένη στιγμή, ενδεχομένως να καταφέρει να αντιστρέψει σε κάποιο βαθμό το άσχημο κλίμα που θα δημιουργηθεί αν τυχόν περιοριστεί η προσέλευση τουριστών από το Ισραήλ, εκτιμά ο ίδιος.  

“Το Ισραήλ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας οπότε είναι σημαντικό το τίμημα και στην οικονομία και στη ζήτηση”, σημείωσε προσθέτοντας πως “το κομμάτι του πληθωρισμού που μπαίνει με αυτά τα μέτρα, ίσως να μην σημαίνει και πολλά ενόψει αυτής της μείωσης που μπορούμε να δούμε”. 

Το δεύτερο πιο σημαντικό για μία οικονομία είναι, όπως ανέφερε, η μείωση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή. 

“Όταν έχεις ένα προϋπολογισμό έχεις έσοδα και έξοδα. Τα έσοδα σε αυτή την περίπτωση εξαρτώνται από τη φορολογία και από την οικονομική δραστηριότητα”. Διευκρινίζοντας τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τελώνης εξήγησε πως εαν η οικονομική δραστηριότητα πληγεί τότε δεν θα υπάρχουν έσοδα. Ως εκ τούτου, αυτο θα οδηγήσει είτε σε μείωση των δαπανών, είτε σε ελλειμα, παράγοντες που θα έχουν αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρα. 

Εν αναμονή υλοποιήσεων

Στη συνέχεια ο κ. Τελώνης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίνεται στα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. 

Ανέφερε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απαριθμίσει ορισμένα πράγματα που έχουν υλοποιηθεί όπως ήταν η ολοκλήρωση της ΑΤΑ και το Σχέδιο Χορηγιών «ΚτίΖΩ. 

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τελώνης τόνισε πως το κυριότερο κομμάτι είναι η στεγαστική πολιτική για τους νέους, εκφράζοντας την άποψη πως εκεί απέχουμε σοβαρά. 

Εντούτοις, αναγνώρισε πως στα νέα μέτρα υπήρξαν κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις όπως το Σχέδιο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», αλλά και η Ανέγερση οικιστικών μονάδων για κοινωνική στέγαση. “Πρόκειται για καθαρά ευρωπαϊκά στοιχεία που βεβαίως είναι ευπρόσδεκτα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης κατά της ακρίβειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ