Κ. Πετρίδης: Επειδή το αναμέναμε δανειστήκαμε (Video)

Αν ερχόταν πιο γρήγορα η αύξηση επιτοκίων ενδεχομένως και να είχαμε προλάβει κάποιες από τις πληθωριστικές πιέσεις, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών στο Economy Today, ενώ στρέφει το βλέμμα και στις πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη.

Του Νέστορα Βασιλείου

Καλυμμένες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για το 2022 και το 2023 σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο ένθετο Economy Today, στο «Μεσημέρι και Κάτι» τοποθετήθηκε και ενόψει της προβλεπόμενης αύξησης των φόρων στα καύσιμα στις αρχές του 2023.

Προφυλάξαμε, κάπως, τα δημόσια οικονομικά

Η αύξηση του κόστους δανεισμού και για τα κράτη, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για αύξηση των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο κατά 0,25%, βρίσκουν έτοιμη την Κύπρο σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών.

«Επειδή το αναμέναμε φροντίσαμε να δανειστούμε και να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και για το 2022 και για το 2023. Προφυλάξαμε κάπως τα δημόσια οικονομικά από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Φυσικά, επίσης, παράλληλα ούτε υπερδανειστήκαμε, ούτε ανταποκριθήκαμε σε κελεύσματα να αυξήσουμε υπερβολικά το χρέος μας, για να μην έχουμε ακριβώς ένα τεράστιο, πολύ αυξημένο, κόστος δανεισμού» σημείωσε.

Άργησε η ΕΚΤ

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης διατυπώνει την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άργησε να αυξήσει τα επιτόκια λέγοντας ότι τώρα θα υπάρξει μεγαλύτερο κοινωνικό κόστος.

«Αν αυξάνονταν πιο πριν θα υπήρχε μια πιο ομαλή προσαρμογή των οικονομιών, ενώ τώρα έρχεσαι με μια τεράστια επιδείνωση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων, και αναγκάζεσαι να αυξήσεις τα επιτόκια. Αναγκάζεσαι και για λόγους πληθωρισμού, αλλά και για να διατηρήσεις τη δύναμη του ευρώ. Υπήρχαν τα σημάδια ότι η Fed στις ΗΠΑ θα αύξανε τα επιτόκια. Ήταν διακηρυγμένη η θέση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ότι θα αύξανε τα επιτόκια όπως και το έκανε. Το ευρώ άρχισε ήδη να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου και της αγγλικής λίρας λόγω ακριβώς της διαφοράς των επιτοκίων.

Αν ερχόταν πιο γρήγορα (η αύξηση επιτοκίων) ενδεχομένως και να είχαμε προλάβει κάποιες από τις πληθωριστικές πιέσεις, γιατί δεν είναι μόνο εξωγενείς οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι και ενδογενείς με πολιτικές της ΕΕ, όπως τα ταμεία ανάκαμψης, μια σειρά φορολογιών που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη κτλ», δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Το οξύμωρο με τα καύσιμα

Αναφερόμενος στην πράσινη φορολογία στα καύσιμα, η οποία έρχεται για να επιταχύνει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημειώνει ότι «βλέπουμε το οξύμωρο. Ερχόμαστε και παίρνουμε οριζόντια μέτρα για να μειώσουμε τη φορολογία στα καύσιμα ή το ΦΠΑ στο ρεύμα και από την άλλη ξέρουμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να επιβάλουμε επιπλέον φορολογία στα καύσιμα αρχές του 2023».

Η φορολογία στα καύσιμα είναι μια εγγενής φιλοσοφία και πολιτική της πράσινης ανάπτυξης σημειώνει, «γιατί είναι αντικίνητρο και τιμωρείς τη χρήση βασικά αυτών των καυσίμων, αλλά  από την άλλη πρέπει να παραδεχτούμε ότι ούτε εμείς ως Κύπρος, αλλά ούτε και οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες -και για αυτό βλέπετε τον πληθωρισμό τόσο ψηλό σε όλη την Ευρώπη- δεν είναι έτοιμες για αυτή την απόλυτη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι ωραία να μιλάμε για κάποιες πολιτικές, αλλά πρέπει να δούμε και το κοινωνικό κόστος και την πραγματικότητα» σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ας καθυστερήσουν κάποιες πολιτικές…

Θεωρεί ότι θα πρέπει να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσαρμογές που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη.

Μπορεί, όπως λέει, να κρίνεται αναγκαία μια γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ωστόσο «ο πλούτος της κοινωνίας στην Ευρώπη, κακά τα ψέματα, χτίστηκε πάνω σε μια υπόθεση. Στις φθηνές τιμές της ενέργειας. Αυτή τη στιγμή αλλάζει άρδην. Τουλάχιστον ας το συγκρατήσουμε. Δεν θα επιστρέψουν ποτέ οι τιμές εκεί που ήταν και λόγω των πράσινων πολιτικών. Άρα ας προστατεύσουμε κάπως τη μεσαία τάξη, τους ευάλωτους, έστω κι αν χρειάζεται να καθυστερήσουν κάποιες πολιτικές τέτοιες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ