Ανεβαίνουν οι τιμές των κατοικιών - Η πόλη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αγορά ακινήτων στην Κύπρο - "Βασικότερος πελάτης" η εγχώρια αγορά

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Συνεχίστηκε η «ελαφριά» άνοδος των τιμών κατοικιών, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με το δελτίο Δείκτη Τιμών Κατοικιών που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον η αγορά ακινήτων κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, συνέχισε να στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο δελτίο της ΚΤ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε τριμηνιαία αύξηση 1,3% σε σχέση με 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η άνοδος του ΔΤΚ προέρχεται από αύξηση κατά 2,4% στις τιμές διαμερισμάτων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,7% στις τιμές των οικιών την ίδια περίοδο. 

Σε ετήσια βάση, παρουσιάζεται επίσης αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το υπό εξέταση τρίμηνο κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,3% και οι τιμές των οικιών κατά 1%. 

Βοηθά η κρατική επιχορήγηση

Η τάση προτίμησης των εγχώριων αγοραστών/επενδυτών για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες, τόσο για σκοπούς στέγαση όσο και για σκοπούς επένδυσης, συνεχίζει να υποστηρίζει τις τιμές των κατοικιών. Έχει παρατηρηθεί ότι η κρατική επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα χαμηλά στεγαστικά επιτόκια αξιοποιούνται από νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν κύρια κατοικία.

Αναθέρμανση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές

Παράλληλα, ώθηση στην αγορά δίνουν και οι εγχώριοι επενδυτές οι οποίοι, λόγω των σχετικά ψηλών ενοικίων που επικρατούν στην αγορά, επενδύουν σε ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με σκοπό την ενοικίαση (buy-to-let). Ταυτόχρονα, η ζήτηση από ξένους επενδυτές ανακάμπτει σιγά σιγά μετά την μείωση που κατέγραψε το 2020 με την κατάργηση του ΚΕΠ και το ξέσπασμα της πανδημίας. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην προσέλκυση επενδυτών που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Κύπρο και να αποκτήσουν γραφεία αλλά και κατοικίες για τους υπαλλήλους τους (συνήθως εταιρείες υψηλής τεχνολογίας), καθώς και εκείνων που στοχεύουν στην απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής στην Κύπρο.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά επαρχία

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Λάρνακας στην οποία σημειώθηκε οριακή μείωση 0,3%.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία καταγράφηκε αύξηση 1,2%, στη Λεμεσό 1,9%, στην Πάφο 0,6% και στην Αμμόχωστο 2,7%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,4%, στη Λεμεσό κατά 5%, στη Λάρνακα κατά 2,1%, στην Πάφο κατά 2% και στην Αμμόχωστο 1,4%.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες εκτός της Λάρνακας και της Πάφου. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, Λεμεσό και Αμμόχωστο αυξήθηκαν κατά 1,4%, 0,7% και 2,3%, αντίστοιχα. Αντίθετα, στη Λάρνακα και στην Πάφο οι τιμές των οικιών μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5% και 0,6% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση στη Λεμεσό και τη Λάρνακα κατά 3,1% και 1,7%, αντίστοιχα.

Οι τιμές οικιών στη Λευκωσία μειώθηκαν κατά 0,7%, στην Πάφο κατά 0,8% και στην Αμμόχωστο κατά 0,3%. Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,8%, στη Λεμεσό 3,4%, στη Λάρνακα 0,3%, στην Πάφο 4,5% και στην Αμμόχωστο 3,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν επίσης αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Ενδεικτικά, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,6%, στη Λεμεσό 6,6%, στη Λάρνακα 3,5%, στην Πάφο 9,6% και στην Αμμόχωστο κατά 7,4%.

Η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές κατοικιών, οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση η οποία συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Σε μικρότερο βαθμό οφείλεται επίσης και στην σταθεροποίηση της ζήτησης των ξένων επενδυτών, αλλά και στο αυξανόμενο κόστος κατασκευής.

 Ως αποτέλεσμα εξωγενών κραδασμών, οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις. Οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο, γενικά, δεν έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (με εξαίρεση την αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού).

 

Δειτέ ΕΔΩ το δελτίο Δείκτη Τιμών Κατοικιών του 4ου τριμήνου 2021, της Κεντρικής Τράπεζας 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ