Κρατικές εγγυήσεις: «Σημαντικό όπλο αλλά, δεν καταρρέει η οικονομία αν δε περάσουν»

Τη σημαντικότητα του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες που καθυστερούν την υπερψήφισή του, σχολίασε ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης

Είναι χρήσιμο για την οικονομία το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων επειδή, οικονομία και επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα. Όπως τόνισε ο κ. Φλωρεντιάδης, «έρχονται δύσκολα προβλήματα και κάθε ‘’όπλο’’ προς αντιμετώπισή τους είναι πολύ σημαντικό. Εξάλλου είναι διεθνής πρακτική τα κράτη να βοηθούν με αντίστοιχα όπλα τις οικονομίες τους».

Ωστόσο όπως σημείωσε ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή «Δε θα πάθει έμφραγμα η οικονομία αν δεν περάσουν οι κρατικές εγγυήσεις. Είναι πάρα πολύ ωφέλιμο και σημαντικό αν περάσει το νομοσχέδιο αλλά δε σημαίνει ότι θα καταρρεύσει άμεσα η οικονομία μας αν δε περάσει».

Η σημαντικότητα και το όφελος των κρατικών εγγυήσεων εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίον θα εφαρμοστεί το νομοσχέδιο. Όπως εξήγησε ο κ. Φλωρεντιάδης «πρέπει να αναλογιστούμε ότι μιλάμε για προτάσεις που συζητούνται περίπου έναν χρόνο. Άρα καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη και για το αν τελικώς θα περάσει το νομοσχέδιο. Ο σκεπτικισμός μας εξάλλου δεν είναι άσχετος και με το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο».

Πολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες «βάζουν φρένο»

Στην παρούσα φάση ο λόγος που δεν πέρασε το νομοσχέδιο και που παρατηρούνται αυτές οι παλινδρομήσεις, είναι καθαρά πολιτικός κατά τον κ. Φλωρεντιάδη. Δεν πρόκειται για διαφωνίες επί της ουσίας και για διαφορετικές προσεγγίσεις στην οικονομία. «Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για έργο που έχουμε δει πολλές φορές» τόνισε και πρόσθεσε ότι, για μικροκομματικά παιχνίδια έχουμε δει ναυάγια σε νομοσχέδια και προτάσεις. «Βλέπω ότι είναι δύσκολο να έχουμε κάποιον συμβιβασμό αφού η έξωθεν εντύπωση φαίνεται να επικρατεί» σχολίασε για την τελική έκβαση των προσπαθειών υπερψήφισης στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι και η τελευταία της απερχόμενης Βουλευτικής Περιόδου.

Ένα καλό του νομοσχεδίου, να είναι ότι επιχειρείται μια ισορροπία στο ρίσκο και στις εγγυήσεις. Δεν επωμίζεται εξ ολοκλήρου το κράτος τις εγγυήσεις των δανείων και αυτό είναι πολύ καλή πτυχή, όπως εξήγησε ο κ. Φλωρεντιάδης. «Είναι ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο πρέπει τράπεζες και κράτος να έχουν το ρίσκο τους. Για τις τράπεζες αν είναι σημαντικό ή όχι, εξαρτάται για το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Αν για παράδειγμα γίνουν δάνεια για να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια τότε ναι ίσως βοηθήσει αρκετά και τις τράπεζες» είπε.

 

 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ