Σφήνα Περδίκη στην πρόταση ΕΔΕΚ για τα έγγραφα του Al Jazeera

Νέα πράξη σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, αναφορικά με τις διαρροές εγγράφων από τη Βουλή προς το δίκτυο Αl Jazeera.

του Χρίστου Πέτρου 

Η Επιτροπή θεσμών θα συζητήσει εκ νέου την πρόταση της ΕΔΕΚ για έγκριση ψηφίσματος βάσει του οποίου θα καλούνται οι βουλευτές που κατέχουν έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις (και τα οποία βρέθηκαν στα χέρια των δημοσιογράφων του Al Jazeera) να τα καταθέσουν στην Αστυνομία.

Σκοπός της πρότασης είναι να διαφανεί κατά πόσον οι διαρροές προς το Al Jazeera έγιναν από Βουλευτές και συγκεκριμένα από ποιους. Υπενθυμίζεται ότι σχετική έρευνα που έγινε στην Βουλή κατέδειξε πως οι υπό αναφορά διαρροές, δεν έγιναν από διοικητικά στελέχη του Βουλής. Πέραν από τα διοικητικά στελέχη της Βουλής, τα εν λόγω έγγραφα, κατέχουν ή κατείχαν οι 10 Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεσμών και οι 8 Επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση αφορούσε «σχέδιο δεσμευτικής απόφασης» και όχι ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό.

Η τελευταία εξέλιξη, η οποία θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, αφορά τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Βάσει των τροπολογιών αυτών, καλείται η Αστυνομία να συλλέξει από τους Βουλευτές τα εν λόγω έγγραφα, αντί οι Βουλευτές να προβαίνουν οικειοθελώς, όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΕΔΕΚ, στην παράδοση των εγγράφων προς την Αστυνομία.

Αντιδράσεις ΕΔΕΚ στις τροπολογίες Περδίκη:

Από την ΕΔΕΚ θεωρούν ότι οι τροπολογίες του κ. Περδίκη, αν εν τέλει εγκριθούν, θα υπάρξει μια σειρά από γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και αβέβαιης έκβασης διαδικασίες. Όπως ανέφεραν στο Economy Today πηγές από το κόμμα του κ. Σιζόπουλου, η Αστυνομία δεν μπορεί αυτοβούλως να προβεί άμεσα σε συλλογή των εν λόγω εγγράφων από τους Βουλευτές και απαιτείται μια σειρά διαδικασιών η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι την ανάγκη για άρση ασυλίας.

Να φύγουμε από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να πάμε στην ουσία, λέει ο Περδίκης

Από μέρους του ο κ. Περδίκης, μιλώντας στο Εconomy Today τόνισε ότι η πρότασή του αποσκοπεί στο να οδηγηθούν οι διαδικασίες πέραν από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως είπε, στην ουσία του προβλήματος. «Είναι παράλογο και θα είναι ατελέσφορο η Βουλή να συζητά ένα ψήφισμα με το οποίο να λέει στα μέλη της «αν θέλετε» δώστε τα έγγραφα στην αστυνομία», ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων και πρόσθεσε ότι, «Η συλλογή στοιχείων, είναι μέρος των ερευνών που κάνει η Αστυνομία για την υπόθεση. Είναι λοιπόν δουλειά της Αστυνομίας να συγκεντρώσει και να απαιτήσει όποια και όσα έγγραφα η ίδια χρειάζεται για να διεκπεραιώσει τις έρευνές της».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ