«Τύμπανα πολέμου» για τη λίστα Γιωρκάτζη

Ανεβαίνουν οι τόνοι λίγες ώρες πριν την επίσημη απόφαση για τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη από την Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σήμερα η απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη από το σώμα. Η συνεδρία του σώματος θα ξεκινήσει στις 16:00.

Αφού ψηφιστεί η απόφαση από την Ολομέλεια, η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ad Hoc  Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, στην παρουσία των Νομικών Συμβούλων της Βουλής Κρις Τριανταφυλλίδη, Σίμου Αγγελίδη και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, συζητήθηκε ο τρόπος της δημοσιοποίησης της λίστας και αποφασίστηκε όπως αυτή δοθεί μέσω της ιστοσελίδας ως μέρος των πρακτικών της συνεδρίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της  Βουλής Αδάμος Αδάμου είχε πει πως υπάρχει σχέδιο απόφασης που θα αναγνωσθεί στην Ολομέλεια και αφού ψηφιστεί, η λίστα Γιωρκάτζη θα δοθεί στη δημοσιότητα.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Αδάμου, θα διευκρινιστεί πως το περιεχόμενο της λίστας, δηλαδή τα ονόματα φυσικών προσώπων και εταιρειών, αφορά την περίοδο κατά την οποία η λίστα δόθηκε στη Βουλή και όχι σήμερα. Η λίστα, πρόσθεσε, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής ως συνέχεια των πρακτικών που τηρούνται κατά την Ολομέλεια.

Οι διαφωνίες και οι "μπηχτές" των Βουλευτών 

Εν τω μεταξύ τις διαφωνίες τους επί του θέματος εκφράζουν βουλευτές με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι η κατάρτιση της λίστας «κρύβει σκοπιμότητες».

Ο κ. Σιζόπουλος, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «πώς είναι δυνατόν να είμαι εγώ στη λίστα επειδή είχα πιστωτικό υπόλοιπο στην κάρτα μου κοντά στα 1900 ευρώ ενώ πολιτικά πρόσωπα που τους έχουν διαγραφεί δάνεια, να μην αναγράφονται στη λίστα». 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι η κατάρτιση της λίστας αλλά και ο τρόπος με τον οποίον θα δημοσιοποιηθεί έχουν ως σκοπό και αποτέλεσμα να «θολώσουν τα νερά».

Μάλιστα ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι η ΕΔΕΚ ζητά να διεξαχθεί ποινική έρευνα για τον τρόπο και τους λόγους με τους οποίους καταρτίστηκε η λίστα. «Είναι ποινικό αδίκημα και πρέπει να διατάξει έρευνα ο Γενικός Εισαγγελέας» ανέφερε.

Οι Αρχηγοί των κομμάτων έδιναν το «Οκ» στον Συλλούρη

Από την πλευρά του ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μιλώντας και αυτός στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ανέφερε πως οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που παρουσίαζε κυρίως ο τέως Πρόεδρος της Βουλής για την δημοσιοποίηση της λίστας, γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη των Αρχηγών των κομμάτων.

«Ο κ. Συλλούρης λάμβανε και ανακοίνωνε τις αποφάσεις του για τη λίστα Γιωρκάτζη μετά από συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς Αρχηγούς» ανέφερε συγκεκριμένα στοχοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους επικεφαλής των Κομμάτων.  

Προσωπικά δεδομένα και ενδεχόμενες αγωγές και μηνύσεις 

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο η Εκπρόσωπος Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ανέφερε πως η θέση του γραφείου της παραμένει η ίδια.

«Έχουν ενημερωθεί τόσο ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής για τη θέση μας. Ότι δηλαδή θα μπορούσε να γίνει μια δημοσιοποίηση που θα εξυπηρετούσε τη διαφάνεια στα πλαίσια κάποιων κριτηρίων. Για παράδειγμα θα ήταν προς τον σκοπό του δημοσίου συμφέροντος εάν δημοσιοποιείτο η λίστα αξιωματούχων που έχουν πάρει ευνοϊκή μεταχείριση», είπε.

Πρόσθεσε πως, «η θέση και η κατεύθυνση που ζητήθηκε από το γραφείο μου είναι αυτή. Δεν γνωρίζω ακριβώς τη διαδικασία γιατί στα τελευταία στάδια δεν είχα συμμετοχή, ωστόσο έχουν την θέση μου και είναι θέμα του Σώματος, πλέον να κρίνει, αλλά και των υποκειμένων εάν θέλουν να υποκινήσουν οποιαδήποτε διαδικασία αν θεωρούν ότι θίγονται τα προσωπικά τους δεδομένα».

Πάντως σε προηγούμενές του δηλώσεις ο ΠτΒ, είχε εκφράσει την ανησυχία του για το τι θα επακολουθήσει της δημοσιοποίησης της λίστας σε νομικό και δικαστικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ο κ. Αδάμου ανέφερε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή επειδή πολλά άτομα που αναγράφονται στη λίστα θα κινηθούν νομικά επειδή θίγονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Μάλιστα ο ΠτΒ είχε δηλώσει πως ήδη, πολιτικά πρόσωπα των ειδοποίησαν για τις προθέσεις τους να κινηθούν νομικά εναντίον της Βουλής για την δημοσιοποίηση της περιβόητης λίστας Γιωργκάτζη, γνωρίζοντας ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και άρα παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ