Ο Ρε Αλέξης και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Με απόφαση του Υπουργικού καθιερώνεται ως "Ημέρα Αγροτών" η ημερομηνία της μαρτυρίας του πρωτοπόρου Ελληνοκύπριου επαναστάτη Ρε Αλέξη

Τη διαχρονική εισήγηση όλων των Αγροτικών Οργανώσεων για καθιέρωση της 12ης Μαΐου, κάθε έτους, ως «Ημέρας των Αγροτών», υιοθέτησε, με χθεσινή του Απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την Πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας από τις Αγροτικές Οργανώσεις, για καθιέρωση της ως «Ημέρας των Αγροτών», δεν είναι τυχαία.

Ο πρωτοπόρος επαναστάτης «Ρε Αλέξη»

Όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία με κύρια πηγή το Χρονικό του Λεοντίου Μαχαιρά, όταν το 1426 η καταπίεση και η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους ξεπέρασε κάθε όριο, οι Κύπριοι αγρότες, κάτω από την αρχηγία του δουλοπάροικου σταβλάρχη, καταγόμενου από την Μηλιά της Αμμοχώστου «Ρε Αλέξη», (το Ρε από το rex - βασιλιάς)  επαναστάτησαν και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του νησιού με αστικά και επαρχιακά κέντρα όπως η Λεμεσός, η Μόρφου, η Λεύκα, η Περιστερώνα η Ορεινή. Το Λευκόνικο μάλιστα έγινε η έδρα των επαναστατημένων δουλαπάροικων και του ''Ρήγα", Αλέξη. 

Η επανάσταση των Κυπρίων δουλοπάροικων ανησύχησε σοβαρά τα βασίλεια της Δύσης, όπως την Αγία Έδρα αλλά και το Σουλτανάτο του Καΐρου που ομονόησαν παρά τις διαφορές τους προκειμένου να καταστείλουν την επανάσταση για να μην απλωθεί περαιτέρω και έξω από την Κύπρο.

Λίγους μήνες μετά την έναρξη της επανάστασης, οι Φράγκοι αποικιοκράτες ανέκτησαν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, και ιδιαίτερα ο αρχηγός τους «Ρε Αλέξης», να θανατωθούν με φρικτό τρόπο, στις 12 Μαΐου του 1427. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κίνημα των ανθρώπων αυτών υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και θα μπορούσε να αποτελέσει διαχρονικό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και αναζήτηση δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαζικά rapid test για εργαζομένους (ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑ)

Οι Αγροτικές Οργανώσεις, με πρόσφατη επιστολή τους προς τον Υπουργό Γεωργίας, τονίζουν τη σημασία της εξέγερσης του «Ρε Αλέξη», επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα από αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό κίνημα, αποκτούν μεγάλη αξία, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος και ο πλανήτης, με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας να καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας καθιέρωσης της «Ημέρας των Αγροτών». Στη συνέχεια, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Αγροτικές Οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα παρουσιάσει τη σημασία και την αξία της καθιέρωσης της Ημέρας αυτής και θα αναλύσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της προς όφελος του αγροτικού κόσμου της Κύπρου και της κοινωνίας γενικότερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ