Άκυρη η απόσυρση Ν/σχ για εκδίκαση δανειακών διαφορών

Μετά την αρχική απόφαση του Υπ. Δικαιοσύνης, δεν αποσύρεται τελικά το Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστηρίου για δανειακές διαφορές

Δεν αποσύρεται τελικά το Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστηρίου για ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών 

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη στην Βουλή και σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών ότι το Νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Εξήγησε ότι ο σκοπός της αρχικής απόφασης ήταν κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών για να γίνουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που επεκτείνουν το εύρος και τη δυνατότητα προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Η Αίμιλη Γιολίτη πρόσθεσε πως οι τροποποιήσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή. 

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, η εκπρόσωπος του Υπ. Δικαιοσύνης, ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι το σχετικό νομοσχέδιο Αποσύρεται, με τους Βουλευτές να αντιδρούν.

Το Νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτάκτως σήμερα, σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, το συντομότερο δυνατόν.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα η απόσυρση του Νομοσχεδίου να έγινε για να επανακατατεθεί κάτι πιο γενικό ούτως ώστε να καλύπτει αυτά που θα καταθέτονταν σήμερα ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο.
 
Ο κ. Γεωργίου, κληθείς να σχολιάσει πολιτικά την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης, είπε πως είναι "επιεικώς απαράδεκτη".

Εξάλλου στην Βουλή μετέβη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, μετά το θέμα που προέκυψε με την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη τη δημιουργία Δικαστηρίου για την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.
 

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σε προχθεσινή συνεδρία στο προεδρικό, προκειμένου να προχωρήσει σε τροποποιήσεις επί του «περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμου του 2019» αλλά και  «να έρθει σε επαφή με την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απευθύνοντας έκκληση στην Ανώτατη Δικαστική Αρχή, όπως δώσει οδηγίες και προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για επιτάχυνση εξέτασης των υποθέσεων που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, μέχρι την πλήρη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος».

Η δημιουργία Δικαστηρίου για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, ήταν κεντρικής σημασίας ζήτημα κατά τις συζητήσεις της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού. Η ΕΔΕΚ συγκεκριμένα, το είχε θέσει ως "κόκκινη γραμμή" προκειμένου να δώσει τη θετική της ψήφο, όπως εξάλλου και έπραξε αφού οι εξαγγελίες του Υπουργικού την περασμένη Τετάρτη, ικανοποίησαν το εν λόγω αίτημά της. 

 

ΠΗΓΗ: Economy Today /  ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ