Ελεγκτική Υπηρεσία: Δεν είμαστε υπό την κηδεμονία κανενός

Απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα όσα λέγονται και γράφονται για την δημοσιοποίσηση της χθεσινής έκθεσης για τις πολιτογραφήσεις

Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διασφαλίζεται μέσα από ρητές συνταγματικές πρόνοιες και αναμένουμε απ` όλους σεβασμό στο γεγονός πως η Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία κανενός, αναφέρεται σε ανάρτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στον λογαριασμό της στο Twitter.

"Ο διορισμός μιας Επιτροπής στη βάση νόμου, δεν ακυρώνει το Σύνταγμα. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη", σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εξάλλου σε άλλη σημερινή της ανάρτηση αναφέρει πως κατέληξε στα ευρήματα της, για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε στελέχη εταιρειών στο πλαίσιο του ΚΕΠ, εδώ και μέρες. "Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι για ΟΛΑ ο ΓΕ ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα στο γεύμα στις 17/11. Στις 20/11 στάλθηκε προσχέδιο στο ΥΠΕΣ με αναφορά ότι η δημοσιοποίηση θα γινόταν στις 27/11, όπως κι έγινε", επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανάρτησή της.

Οι χθεσινές Επικρίσεις Γεν. Εισαγγελέα κατά Γεν. Ελεγκτή για δημοσιοποίηση έκθεσης για ΚΕΠ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με γραπτή του δήλωση επικρίνει τον Γενικό Ελεγκτή ότι αγνόησε τις συστάσεις του να μη δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα Ειδικής Έκθεσης για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας και ότι περιεχόμενο της έκθεσης υπερέβη τις συνταγματικές εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή.
 
Ταυτόχρονα ο Γιώργος Σαββίδης λέει ότι είχε υποδείξει στον Γενικό Ελεγκτή αντί της δημοσιοποίησης να δώσει τα στοιχεία στην Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και τονίζει ότι «θα ενεργήσει μέσα στα πλαίσια των δικών του συνταγματικών εξουσιών με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος».
 
Στη δήλωσή του, ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι θεωρεί ότι η οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση που αφορά ζητήματα που εμπίπτουν στην ευρεία δικαιοδοσία της Ερευνητικής Επιτροπής για μελέτη των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά αντίθετα το παραβλάπτει και ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πλήρη αξιοποίηση του Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.
 
Όπως αναφέρει, με τη λήψη του προσχεδίου της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με δυο επιστολές, ημερ. 26.11.2020 και 27.11.2020, επέδειξαν στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας εμπεριστατωμένα τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης με ειδική αναφορά σε σειρά σοβαρών νομικών και διαδικαστικών ζητημάτων, στα οποία κρίνεται σκόπιμο να μην γίνει δημόσια αναφορά στο παρόν στάδιο διαρκούσης της έρευνας της Ερευνητικής Επιτροπής.
 
Ταυτόχρονα, λέει, έγινε παρότρυνση στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας να καταθέσει τα όποια στοιχεία έχει στη διάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή ως τη μονή οδό που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
 
«Για ακόμη μια φορά ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας επέλεξε να αγνοήσει τις συστάσεις αυτές και να προχωρήσει με τον τρόπο που ο ίδιος έκρινε σκόπιμο. Σημειώνεται ότι ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το περιεχόμενο της Έκθεσής του υπερέβαινε τις συνταγματικές του εξουσίες», αναφέρει ο κ. Σαββίδης-
 
«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας θα ενεργήσει μέσα στα πλαίσια των δικών του συνταγματικών εξουσιών με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ