Γιατροί της ΕΦ ιδιώτευαν χωρίς άδειες - Κίνδυνος κατάρρευσης του ΣΝΕ

Τρωτά σημεία και παρατυπίες βρήκε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έρευνα για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 106 ΣΝΕ

Του Χρίστου Πέτρου

Στρατιωτικοί Γιατροί που ιδιώτευαν χωρίς άδεια, νοσηλευτές χωρίς εγγραφή στο Μητρώο νοσηλευτών και ένας εξ αυτών χωρίς πτυχίο είναι μόνο μερικές από τις παρατυπίες που διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έρευνα για το Στρατιωτικό νοσοκομείο 106 ΣΝΕ. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη «Η Ελεγκτική Υπηρεσία  διαπίστωσε την ύπαρξη σημαντικού κινδύνου κατάρρευσης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της ΕΦ από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο».

Όπως αναφέρεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η έκθεση έγινε  «με σκοπό την εξέταση της αξιοποίησης των νέων υποδομών του και γενικά της εύρυθμης λειτουργίας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, διερευνάται καταγγελία σχετικά με την ιδιωτική απασχόληση και ένταξη στρατιωτικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), χωρίς την εξασφάλιση της προβλεπόμενης άδειας του αρμόδιου Υπουργού».

Τα σημαντικότερα ευρήματα συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

•    Από το 2016 μέχρι το 2019 σημειώθηκε σημαντική μείωση, ύψους 72,5%, στον αριθμό των ασθενών που εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του 106 ΣΝΕ.

•    Ο όροφος της νέας πτέρυγας του στρατιωτικού νοσοκομείου παραμένει αναξιοποίητος, αφού χρησιμοποιείται μόνο για δερματικές μικροεπεμβάσεις. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι το 106 ΣΝΕ δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ώστε να χρησιμοποιούνται οι θάλαμοι για νοσηλεία ασθενών και αφετέρου στην έλλειψη ιατρών απαιτούμενων χειρουργικών ειδικοτήτων, που καθιστά αδύνατη τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.

•    Παρουσιάζεται έλλειψη ιατρικού προσωπικού, τόσο γενικών ιατρών (άνευ ειδικότητας), όσο και ιατρών σημαντικών ειδικοτήτων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών και στην εύρυθμη λειτουργία της υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΦ. 

•    Νοσηλευτές που υπηρετούσαν στο 106 ΣΝΕ δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Νοσηλευτών Κύπρου και ένας από αυτούς ασκούσε τα νοσηλευτικά του καθήκοντα χωρίς να κατέχει πτυχίο νοσηλευτικής.

•    Εκκρεμεί η οριστικοποίηση και ο καθορισμός του εύρους συνεργασίας του 106 ΣΝΕ με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

•   Διαπιστώσαμε τη μη σύννομη εγγραφή στρατιωτικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματος του ιατρού, χωρίς την εξασφάλιση της προβλεπόμενης άδειας του αρμόδιου Υπουργού,  τη συστηματική  παραβίαση  του ωραρίου εργασίας και την χωρίς άδεια απουσία τους από την εργασία.

Για το τελευταίο συμπέρασμα, συγκεκριμένα, στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφέρεται πως «Σύμφωνα με καταγγελία που λήφθηκε από την Υπηρεσία μας, συνολικά τέσσερις ειδικοί ιατροί (αξιωματικοί Υγειονομικού) είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και ασκούσαν ιδιωτικά το επάγγελμα του ιατρού, χωρίς να είχαν εξασφαλίσει, την προβλεπόμενη άδεια του Υπουργού Άμυνας». Σημειώνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με τον περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, δεν επιτρεπόταν σε μέλος του Στρατού να ασκεί, με ή χωρίς αμοιβή, οποιοδήποτε επάγγελμα ή επιτήδευμα ή να ασχολείται ή να μετέχει σε οποιαδήποτε εργασία ή επιχείρηση, εκτός από την εργασία του στον Στρατό. Ο Νόμος αυτός τροποποιήθηκε στις 26.7.2019, με την αναφορά ότι «ο Υπουργός δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού λάβει υπόψη τις απόψεις του Αρχηγού, να χορηγεί άδεια σε Αξιωματικό Ιατρό του Υγειονομικού Σώματος για μερική απασχόληση, έναντι αμοιβής, κατά τις ώρες εκτός υπηρεσίας του στον Στρατό, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζει ο Υπουργός υπό τις περιστάσεις και εφόσον η απασχόληση του μέλους δεν επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την άρτια εκτέλεση των καθηκόντων του ως μέλους του Στρατού».

Τα γενικά συμπεράσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τα οποία σημειώνεται πως θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της λειτουργίας του ΣΝΕ, απαντώνται:

  1.       Στις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για το καθεστώς λειτουργίας του 106 ΣΝΕ στο περιβάλλον του ΓεΣΥ, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία του.
  2.       Στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού και στην επιδείνωση του προβλήματος, λόγω παραιτήσεων και αφυπηρετήσεων ιατρών, χωρίς να προωθηθούν έγκαιρα ενέργειες για αναπλήρωση των θέσεων, γεγονός το οποίο δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών.
  3.        Στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση των ασθενών που το επισκέπτονται.
  4. .      Στη μη πλήρη αξιοποίηση της νέας πτέρυγας του ΣΝΕ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ