Συνεχίζουν οι αποπληθωριστικές τάσεις στην Κύπρο

Η αύξηση στην ανεργία και οι μειώσεις μισθών έχουν διαμορφώσει επίσης τις αποπληθωριστικές τάσεις στην κυπριακή οικονομία.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι αποπληθωριστικές τάσεις στην κυπριακή οικονομία συνεχίζονται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να είναι μειωμένος κατά 1,4% στα τέλη Οκτωβρίου συγκριτικά με 12 μήνες πριν.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημείωσε ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις ενισχύονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα και τα μερικά Lockdowns, η μειωμένη ζήτηση προϊόντων και η συνεπακόλουθη μειωμένη εσωτερική κατανάλωση αλλά και η πτώση στην εξωτερική κατανάλωση λόγω της ραγδαίας πτώσης στον τουρισμό δημιουργούν τις αρνητικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Ο κ. Γιασεμίδης τόνισε ότι η αύξηση στην ανεργία και οι μειώσεις μισθών έχουν διαμορφώσει επίσης τις αποπληθωριστικές τάσεις στην κυπριακή οικονομία.

Η Στατιστική Υπηρεσία εξέδωσε στοιχεία με τα οποία φαίνεται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο 2020 μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 0,2%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020, σημειώθηκε μείωση 1,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019, οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο και Μεταφορές παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές με ποσοστά -7,4% και -5% αντίστοιχα.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2020, οι μεγαλύτερες μεταβολές καταγράφηκαν στην Ένδυση και Υπόδηση (5,1%) και στην Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (3,4%). 

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις Μεταφορές (-4,9%) και στην Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (-3,4%). 

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Οκτώβριο του 2019 όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια με ποσοστά -13,4% και 3,1% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ