Οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια δημιουργούν αντισώματα στις αγορές

Οι ανακοινώσεις της Moderna και των υπόλοιπων εταιρειών που αναζητούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προκαλούν τριγμούς στις τεκτονικές πλάκες των αγορών, ανεβάζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Για δεύτερη συνεχόμενη Δευτέρα, τα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την αναζήτηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκαλώντας νέα ρεκόρ στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Η τελευταία ανακοίνωση, από τη φαρμακευτική ομάδα της Moderna Inc., ήταν  αρκετά πιο ενθαρρυντική από ότι ήταν η ανακοίνωση της προηγούμενης Δευτέρας από την Pfizer Inc. και τη BioNTech SE.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικές οι δοκιμές της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη μολύνσεων από κορωνοϊό (με ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,5%, σε σύγκριση με το 90% του εμβολίου της Pfizer), αλλά, ουσιαστικά, είναι πολύ πιο εύκολο να αποθηκεύσετε και να μεταφέρετε.

Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται θερμοκρασίες συντήρησης οι οποίες είναι χαμηλότερες από αυτές που χαρακτηρίζουν την Ανταρκτική. Καθώς το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία, η προσδοκία ήταν ότι θα παρουσίαζε παρόμοιες προκλήσεις. Όμως η Moderna προέβη στους ακόλουθους ισχυρισμούς:

Το υπό δοκιμή εμβόλιο παραμείνει σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου από 2 ° έως 8 ° C για 30 ημέρες,  για αρκετά μεγαλύτερη περίοδο δηλαδή από την προηγούμενη εκτίμηση των 7 ημερών.

Επίσης μπορεί να παραμείνει, για συνθήκες αποστολής και μακροχρόνιας αποθήκευσης σε κανονικές θερμοκρασίες καταψύκτη -20 ° C για 6 μήνες.

Ρεκόρ στις αγορές

Λόγω των αισιόδοξων νέων οι επενδυτές ακολούθησαν την ίδια τάση της προηγούμενης βδομάδας, επιλέγοντας μετοχές που είναι ευαίσθητες στην οικονομικές μεταβολές, σηματοδοτώντας τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο πράσινο έκλεισε σήμερα το πρωί το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με τον Nikkei να ξεπερνά τις 26.000 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από 29 χρόνια. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 107,69 μονάδων (+0,42%), στις 26.014,62 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από την 14η Μαΐου 1991, αντανακλώντας την αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνοντας νέο ρεκόρ, έκλεισε χθες Δευτέρα το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει άνοδο 470,63 μονάδων (+1,60%), στις 29.950,44 μονάδες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο.  

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι εταιρείες τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 94,84 μονάδων (+0,80%), στις 11.924,13 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, έκλεισε με άνοδο 41,76 μονάδων (+1,16%), στις 3.626,91 μονάδες, βελτιώνοντας το ρεκόρ που είχε καταγράψει την περασμένη Παρασκευή.

Πίσω στις εταιρείες κυκλικής οικονομίας

Μιλώντας στο Economy Today, ο Βρασίδας Νεοφύτου, τόνισε ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει γρήγορα να στρέφονται πίσω στους τομείς κυκλικής οικονομίας συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αισιοδοξίας που επικρατεί για το εμβόλιο.

Δείχνουν να επιλέγουν ξανά τους συγκεκριμένους τομείς, μετά από αρκετούς μήνες στήριξης των εταιρειών οι οποίες συσχετίζονταν άμεσα από τις πολιτικές των Lockdowns, και δη τις εταιρείες τεχνολογίας.

Οι τομείς όπως η ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά, οι βιομηχανίες, τα ταξίδια, οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες κρουαζιέρας, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι χώροι αναψυχής, τα καζίνο και η ψυχαγωγία είναι οικονομικά ευαίσθητοι κυκλικοί τομείς που θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από ένα εμβόλιο, καθώς ένα εμβόλιο θα επέτρεπε στην παγκόσμια οικονομία να αρχίσει να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ