Αποδιοπομπαίος τράγος τα Κέντρα Αναψυχής - Επιστολή στον ΠτΔ για Στήριξη

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά οικονομική στήριξη διαμηνύοντας ότι θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής απέστειλε σήμερα Τετάρτη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία αξιώνει οικονομική στήριξη των Κέντρων, ενώπιον και των επικείμενων σημερινών ανακοινώσεων επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μιλώντας στο Economy Today, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φάνος Λεβέντης, σημείωσε ότι τα Κέντρα Αναψυχής έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των μέτρων και χρησιμοποιούνται σαν αποδιοπομπαίος τράγος της δεύτερης φάσης έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς αυτό να μπορεί για κανένα λόγο να τεκμηριωθεί. 

Στην επιστολή την οποία αποστέλλει ο Σύνδεσμος λόγω της επικείμενης επέκτασης των μέτρων αλλά και των πρόσφατων έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν και αφορούν μεταξύ άλλων την λειτουργία των Κέντρων Αναψυχής στην Επαρχία Λεμεσού και Πάφου αποτεινόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει ότι "καθίσταται δυστυχώς αναγκαίο να απευθυνθούμε σε εσάς λόγω των συνεπειών που αυτά έχουν επιφέρει".

Σημειώνεται ότι "Σεβόμαστε πάντα τα υφιστάμενα αλλά και τα εκάστοτε ληφθέντα μέτρα και τον σκοπό που αυτά αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν, και προσπαθούμε να συνεισφέρουμε και εμείς με την σειρά μας στον αγώνα κατά της πανδημίας, όμως με λύπη παρατηρούμε ότι η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον τομέα μας. Παρατηρούμε πλέον ότι όλο και πιο πολλά κέντρα αναψυχής λειτουργούν με ζημιές και χωρίς να είναι βιώσιμα, ενώ κάποια μάλιστα οδηγούνται και σε ολική ή μερική παύση λειτουργίας τους. Η ανησυχία καθίσταται εντονότερη για το τι έπεται τους επόμενους μήνες".

Συνεχίζοντας η επιστολή αναφέρεται ότι αρκετά Κέντρα Αναψυχής αναγκάστηκαν ήδη να χρησιμοποιήσουν ή να εξαντλήσουν δικούς τους οικονομικούς πόρους ή τον διαθέσιμο δανεισμό τους για να στηρίξουν την επιχείρηση τους κατά την παρούσα περίοδο που ξεκίνησε από τον Μάρτιο 2020 και συνεχίζει ακόμη. Νυχτερινά κέντρα, μουσικοχορευτικά κέντρα, δισκοθήκες και μουσικές σκηνές παραμένουν με βάση το Διάταγμα κλειστά από τον Μάρτιο 2020 και κάποια από τον Οκτώβριο 2019 χωρίς κανένα εισόδημα. Τα πλείστα επίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τους προμηθευτές ή άλλους συνεργάτες τους, και αρκετά επίσης έχουν προβλήματα στην καταβολή των ενοικίων τους.

Ο Φάνος Λεβέντης ο οποίος υπογράφει την επιστολή αναφέρει ότι "ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων Κέντρων Αναψυχής πιστεύουμε ότι έχουμε και εμείς διαχρονικά συνεισφέρει ουσιωδώς στην κοινωνία, αλλά και οικονομικά στο κράτος. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, και γενικότερα όλης της κοινωνίας, χρειαζόμαστε αναμφίβολα την συνδρομή και βοήθεια σας".

Ως εκ τούτου ο Σύνδεσμος συνεχίζει την επιστολή ζητώντας οικονομική στήριξη από το κράτος ως αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων που επιβάλλει το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι "εφ’ όσον οι συνθήκες είναι απρόβλεπτες, είναι όπως ήδη αναφέραμε σεβαστά τα οποιαδήποτε μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του ιού και το ότι αυτά θα μεταβάλλονται με ελάχιστη προειδοποίηση, καθώς επίσης και απόλυτα σεβαστό το ότι αυτά ενδέχεται να είναι αυστηρά και εν πάση περιπτώσει επιβάλλεται να αστυνομεύονται αυστηρά. Αναμφισβήτητα όμως αυτά θα συνεχίσουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα και θα οδηγήσουν πολλούς από εμάς ακόμη και σε χρεοκωπία και παύση των εργασιών μας."

Ο Σύνδεσμος αιτούμενος οικονομική στήριξη από το κράτος προβάλλει στην επιστολή τις πιο κάτω έξι θέσεις:

  1. Συνεισφορά του 60% του μισθολογίου του προσωπικού των Κέντρων Αναψυχής.
  2. Διατήρηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 5% για περαιτέρω διάστημα 24 μηνών.
  3. Επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης τρόπου επέκτασης της αναστολής εξώσεων και επίδομα ενοικίου η και άλλη εφικτή ρύθμιση στα Κέντρα Αναψυχής που ενοικιάζουν υποστατικό για τους σκοπούς διεξαγωγής της επιχείρησης τους.
  4. Παράταση αποπληρωμής τραπεζικών υποχρεώσεων για περαιτέρω 12  μήνες.
  5. Αποζημίωση όλων των Κέντρων Αναψυχής που υποχρεωτικά παρέμειναν και παραμένουν με βάση το διάταγμα  κλειστά από την αρχή της πανδημίας.

Από πλευράς Συνδέσμου, διαβεβαιώνεται στην επιστολή, η εκ νέου δέσμευση για απόλυτη συνεργασία, τονίζοντας το προφανές, "ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση".

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι για το λόγο αυτό σε περίπτωση που τα αιτήματα του δεν γίνουν αποδεκτά ή δεν υπάρξει μια επαρκής οικονομική στήριξη σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόθεση είναι "να κλείσουμε όλοι τις επιχειρήσεις μας μέχρι να έχουμε μια ικανοποιητική λύση στο οικονομικό μας πρόβλημα".

Στην επιστολή ο Σύνδεσμος αναφέρεται στις συνέπειες οι οποίες θα είναι αλυσιδωτές σε περίπτωση που δεν θα δοθεί επαρκής οικονομική στήριξη και θα περιλαμβάνουν:

  1. Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας αφού υπολογίζεται ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων θα είναι άνεργα και θα αποταθούν σε Ταμεία Ανεργίας του Κράτους, ενώ αναπόφευκτα θα σταματήσει η καταβολή Κοινωνικών Ασφαλίσεων από εμάς ως εργοδότες.
  2. Οικονομικό πλήγμα στους ιδιοκτήτες υποστατικών που ενοικιάζονται για σκοπούς λειτουργίας χώρων αναψυχής λόγω μη πληρωμής των ενοικίων ή εγκατάλειψης της ενοικίασης.
  3. Οικονομικό πλήγμα στους προμηθευτές μας από ήδη οφειλόμενες τιμολογιμένες ανεξόφλητες παραγγελίες και μελλοντικές παραγγελίες.
  4. Μη πληρωμή υπηρεσιών όπως τηλεπικοινωνίες, Υδατοπρομήθεια, ΑΗΚ, εταιρείες δικτύων και επικοινωνίας.
  5. Δόσεις δανείων στις τράπεζες που θα παραμένουν απλήρωτες.
  6. Κίνδυνος σωρείας δικαστικών υποθέσεων εναντίον των ιδιοκτητών λόγω χρεών.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ